fbpx

Ядки и отслабване

ядки

Много хора ще ви кажат, че от ядките се напълнява или че някой ги избягва, защото е на диета. Ядките съдържат много калории, имат много мазнини, а за да отслабнем трябва да изключим мазнините, нали така?

Всъщност не. Какво са калориите в действителност? Енергия. Енергия за нещата, които обичаме да правим, енергия да прекарваме време със скъпите си хора. Когато ни е отпаднало и нямаме сила да станем от леглото, тогава ни липсва енергия и не се чувстваме добре. В такъв случай значи енергията, тоест на физическо ниво калориите, всъщност въобще не са лошо нещо, а ни дават възможност да се чувстваме пълноценни в своите активности.

От моята практика с отслабването и грижата за здравето съм осъзнала, че не е толкова важно кое колко калории има, а дали съответното нещо е полезно за здравето или по-скоро вреди. Ядките със сигурност са изключително полезни за здравето, защото съдържат протеини, витамин Е, цинк, калий, калций, омега-3 мастни киселини  и други важни за нас вещества. Така че не бройте калориите на ядките, хапвайте ги смело и използвайте добитата енергия мъдро!

И все пак е важно в какъв вид ядем ядките. Ако ги приемаме печени със сол, оваляни в брашно и с куп други „овкусители” или пък наблягаме на изкуствено направените ядки, например т.нар. оризови „ядки”, ние правим лоша услуга на тялото и енергията си. Под ядки аз разбирам нормалните плодове на растенията в максимално близко до тяхното естествено състояние. Сурови! Небланширани. Съвсем обикновени сурови ядки без никаква техническа или човешка намеса. Защо да не ги ядем печени ли? Защото пакетираните печени ядки имат огромно количество сол, често съпътствано от голямо количество бяло брашно, което със сигурност знаете, че е вредно, а освен това когато мазнините в ядката преминат през термична обработка, те стават канцерогенни. В допълнение към това по-голямата част от полезните вещества на суровата ядка просто се стапят под високата температура.

По финансовата част на въпроса – наистина, на пръв поглед ядките изглеждат скъпи. Но да инвестираш в здравето си винаги си заслужава. По-добре да отделим пари за сурови ядки и да се лишим от някой и друг синтетичен боклук на масата си, отколкото да си повтаряме колко скъпи са ядките и да се тъпчем с бял хляб например… Не е задължително да купувате пакети със сурови миксове от супермаркета, огледайте се по пазарчетата или малките плодово-зеленчукови магазинчета около вас – все някъде там ще има ядки на по-достъпна цена. Здравето и тонусът ви заслужават тази инвестиция!

Още нещо важно – добре е ядките да се накисват преди да ги консумирате. Какво означава това? Вечер преди да си легнете, вземате една голяма цедка, слагате една шепа ядки вътре (примерно бадеми, лешници или слънчоглед), измивате ги хубаво, слагате ги в купичка и ги заливате с вода, така че да има поне 2 пръста над тях. Оставяте така до сутринта. На другия ден ги премивате с цедката като водата от купата задължително се изхвърля. Ядките вече са готови за консумация. По този начин като се накисват стават по-вкусни, все едно току-що сте ги откъснали; по-полезни, защото се усвояват по-добре от организма; по-евтини, тъй като се засищате с по-малко количество и по-диетични по същата причина. Ако ядките, които сте накиснали, ви дойдат много, можете да ги разстелите, така че да изсъхнат и спокойно да си ги ядете на другия ден. Един път активирани чрез накисване с вода, ядките не е необходимо да се накисват повторно след изсушаването.

Добре е да консумирате ядките сутрин или на обед. Вечер не ви е необходима чак толкова много енергия. И не превишавайте 100 гр. сурови ядки на ден. Това количество е напълно достатъчно да задоволи нуждите на тялото ви. Всяко нещо, с което прекаляваме е вредно, така че взимайте си ядки, но с мярка. Самият факт, че като хапнем повече ядки и ни става лошо е достатъчно показателен, че тялото има една граница, която не бива да се преминава.

Ако за момент излезем от физическото ниво и обърнем поглед към емоционалната равнина на нещата, ще забележим, че и тук ядките въздействат много добре. Чувстваме се заредени с енергия, в резултат на което имаме сили да използваме деня си възможно най-пълноценно. А чувството, че си полезен и удовлетворението от оползотворения ден до голяма степен може да тушира пристъпа на емоционален глад, който води до преяждане и има тенденцията да се появява късно вечер, хвърляйки ни в ужас от погълнатото количество храна… Така че ядките освен всичко друго са и добър психотерапевт!

Ядките са наши приятели. 100 гр. всеки ден и депресията стои далеч от мен… Тъй като на физическо ниво депресиите се повлияват много добре от омега-3 мастни киселини, то ядките ни помагат и в тази насока. В моменти на депресивно състояние, хората със заоблени ръбове често се самолекуват с прекомерни количества сладко, хляб или каквото друго им попадне. Хапването на 100 гр. ядки всеки ден ще помогне емоционалното ви състояние да остане стабилно, съответно ще ви даде възможност да контролирате пристъпите си на „вълчи глад”, което пък спомага и настроението ви да остане радостно и стабилно. Но отново наблягам на думичката 100 гр., тъй като освен омега-3, ядките съдържат и омега-6 мастни киселини, които в прекомерно количество водят до напълняване и летаргия!

Хайде към близкото пазарче!

 

Емилия Цанева, www.zdravaistoria.com