fbpx

Спри да готвиш, започни да “сглобяваш”

stop-cooking-start-assembling

На повечето хора им е трудно и сложно, когато са на по-специален режим, защото се опитват да готвят и понеже този вид кухня им е сравнително нова, готвенето започва да им отнема по цял ден. Организацията на храненията се превръща в дневен акцент и всичко започва да се върти около тях. “Нямам време да сготвя нещо полезно” е новият стресов момент. Мисълта за храна, независимо дали говорим за наличието или липсата й започват да ни определят.

Затова ти предлагам да се отпуснеш, да спреш да го мислиш толкова много и да престанеш да готвиш, поне през седмицата. Замени готвенето със сглобяване – на салата, супа, смути или мезе. Нещо, което всеки може да направи за 2 минути и не е задължително да е завършил кулинарна академия за целта. Не е необходимо да се обмисля толкова, нито пък да се впрягаш.

Как би изглеждал един ден, в който не готвиш и си на режим, например“Завръщане към природата”:

Закуска – мяташ всичко налично в блендера и си правиш смути. Време – 5 минути с измиването на блендера. Ако поддържаш в къщи само продукти, които по принцип харесваш, няма как да сбъркаш и със смутито. В крайна сметка комбинацията от вкусни неща няма как да не е вкусна, нали?

Междинна закуска – плод. Ако си в движение избирай си бързи такива, като ябълка – измиваш и ядеш.

Обяд – бързо сглобяване на салата + 2 сварени яйца, салата в буркан за офиса, затопляне на зеленчукова крем супа или пък приготвяне на студена супа. Време – 5 минути макс.

Следобедна закуска – плодове, шепа сурови ядки или смути. Тук си избери нещо вкусно и сезонно, като купа с череши. Измий ги, седни на масата и си ги изяж с удоволствие. Ако пък нямаш време и си в движение – поддържай пакетче сурови ядки в чантата и изяж една шепа. А ако все пак разполагаш с 5-10 минути – направи си ядково мляко с малко мед и канела или вкусно смути.

Вечеря – отново бързо сглобяване на салата-ястие, студена супа или таратор (навлизаме в летните жеги!), малко сирене към салатата, яйца ако не си ги ял на обяд, или пък си направи вечеря сглобена от предястия и мезета. В комбинация с чаша червено вино и компанията на любимия може да ти се стори като пиршество!

Не звучи толкова сложно, нали? Единственото, което се изисква от теб е уикенда да си направиш заготовките. Нарязани зеленолистни, нарязан лук, краставица, чушка, тиквичка на кубчета, спагети от тиквички, зрънца нар,дресинг в бурканче, запечени зеленчуци на фурна, домашно кисело мляко, сварени яйца и разбира се – самото пазаруване. Така когато дойде време за ядене – само сглобяваш, без да готвиш. Пробвай, няма да съжаляваш!

 

Надя Петрова, www.natureinsider.com