fbpx

По-малко храна

apple

По-малко храна – Зад затлъстяването стоят проблемите на съвременния човек и с храненето, и с общуването

Многото килограми са белег на съвременния човек. Те са част от модерния начин на живот във всеки един смисъл. Разпадът на традиционното общество сякаш освободи процеси и явления, за които дълго смятахме, че ни дават свобода. Същото важи и за виртуалния свят, който създадохме с помощта на интернет и технологиите. Но в наши дни човек е по-самотен. По-дебел. А тези две неща са свързани. Доказва го фактът, че планината здравословна информация не помага да сме фит. Понякога задълбочава проблема с още депресии, още объркване. Затова ви предлагаме тази пътечка – първо да разберем себе си, а после да отсеем важното от фактите за здравословност на един или друг продукт. Да намерим себе си, а с това и правилната линия на живота си. Тогава килограмите ще изчезнат. Ще се завърне щастието.

Нека видим картинката на един затлъстял свят. Всички сме част от него. Много изследвания ни повеждат към корена на проблема – за здравето ни, за полезните съставки, за нашите навици. Как да се справим с това?

Генни мутации обясняват многото килограми

Може да се е започнала като една безобидна игра, в която хрускаме чипс, добавяме към киното и пуканки… Разбира се, обилно сме ги посолили преди това. Като прибавим обаче промените в околната среда и непрекъснато заливащата ни информация за полезност на едни храни и вредност на други, резултатът е налице… В стремежа си да се храним здравословно, твърде често допускаме грешката да предлагаме грешното меню на своя организъм. Британското научно списание „Нейчър” го твърди и по отношение на прехвалените омега-3 мастни киселини. Въпреки че те влияят добре сърдечносъдовата система, могат да ни причинят проблеми с килограмите. Проблемът се появява, когато определен ген мутира. Мутацията дезактивира напълно рецептора, който стимулира производството на инсулин и отделянето на хормони на засищането, които убиват апетита.

Проучването на Френския национален център за научни изследвания и Лондонския императорски колеж открива това явление в общо 14 500 души. Предполага се, че именно тази деформация води на по-късен етап и до състояния като цироза или атеросклероза. Но по-трудно е да се каже друго – къде да се търси причината този ген да мутира. В замърсената храна? В лошите условия на живот? В прекомерната употреба на едни продукти за сметка на други?

Икономически и социални причини

САЩ са средата, в която затлъстяването се ражда като явление. Отдавна учените, които го изследват, не са само лекари. Включват се психолози, също социолози… Всъщност наднорменото тегло е въпрос и от национално значение, след като лично Барак Обама нееднократно във функцията си на президент на страната настойчиво подчертава, че са нужни мерки, за да се намерят правилните действия срещу затлъстяването. Общите фрази от рода на „болна среда” всъщност никак не помагат на американеца да преодолее този проблем. Смята се обаче, че заради затлъстяването страда самия американски генофонд. С други думи, ставаме свидетели на това как една нация е болна по рождение. Факторите са много…

Едно от последните изследвания е на Института по медицина и е дебело 478 страници. „Хората от години постоянно слушат, че трябва да се хранят по-малко и да се движат повече – казва се там. – В същото време обаче броят на страдащите от затлъстяване американци се увеличава. Съветите за здравословно хранене винаги ще са актуални, но като не виждаме промяна, се питаме къде е грешката. Отговорът е: в заобикалящата среда.”

Социалният модел на американците разчита на прекалено много удобства и прекалено затворен начин на живот. Урбанизацията води със себе си вече не просто заседялост, а направо залежалост. Смешно е сравнение между коренните обитатели на Америка, индианците и техният волен начин на живот и съвременните американци, които са погълнати от сладката отрова на удобствата. Като преместват фокуса върху задоволяване на материалното, самото общество става затворено, защото духовните ценности са тези, които са път към това да общуваш с другия. Резултатът е среда, която трупа килограми върху твоето тяло.

Една прогноза на Центъра за контрол и превенция на инфекциозните заболявания в САЩ сочи, че през 2030 г. 42% от американците ще страдат от излишни килограми. Сега процентът е 34. Сериозно засегнатите от 6% ще нараснат на 11. Това касае всяко трето малко американче и в момента.

 

Възможности килограмите да намалеят

Държавният и общественият сектор винаги излиза с предложения за това как повече хора да са здрави и без излишни килограми. Колкото и да звучат общо, препоръките се основават на първо място на възможността да си информиран и да знаеш коя храна какво означава за теб.

 • Без детско меню – Появиха се и прецеденти, като това да се забрани детското меню в Чикаго – всъщност ограничението касаеше предлагането на безплатна играчка, която се превръща в непреодолима съблазън за всеки малчуган. В добавка обаче получава за тялото си куп ненужни и откровено вредни калории. Храна, която се превръща в проблем… Затова се замисляйте, когато видите детско меню, детска играчка, която привлича погледи от най-малките. Менюто към нея да е най-малкото здравословно, това искат специалистите, които се борят със затлъстяването. Трудно е за постигане.
 • Без промоции – Друг начин вредната храна да се окаже именно твоята, са промоциите. Големите търговски вериги работят с бързооборотни стоки. Не е тайна, че тези, които най-бързо се развалят, са и най-нездравословни. Точно те са пак обект на много акции и промоции. С други думи, намаленията така насочват вниманието, че много често жертваме принципите си, за да се нахраним евтино. Чувстваме удовлетворение, че сме спестили, макар че от гледна точка на здравето си да сме направили никому ненужен разход. Всъщност, скъпо платен разход…
 • Без това храната да е мода – Здравословната храна има и ореол на нещо модерно, нещо, което те приковава под светлината на прожекторите. За да е общодостъпна, трябва да излезе обаче оттам – да излезе от скъпите заведения и да се превърне в навик на всеки. Защото е възможно сами да си я приготвяме. Но нека я има навсякъде – нека е логичен наш избор, без да е нужно да си плащаме прескъпо за него.
 • Без… диети – И още нещо важно, диетите не са добър инструмент за това да сме във форма. Тук обикновено казваме, че трябва съзнателно да направим избор за начина си на живот. А диетите по-скоро ни тласкат към решения, които взимаме под натиска на емоциите си. Иска ни се да сме прекрасни в роклята от миналото лято. Да сме леки в началото на лятото. Далеч от съзнателния избор, печелим битката, но дори не виждаме размера, мащаба на войната. А той не вещае нищо добро…

 

Лятото е прекрасен учител да сме добре

То помага да разширим разбирането си за килограмите, които сме. Предлага повече решения, така че вместо чрез диета за десет дни, да променим най-важното, самия начин на живот. Разрешава и чисто социалния елемент, който присъства във всяка история за наднормени килограми. През лятото сме склонни повече да общуваме и затова храната се превръща в нещо добавено, нещо, което отива на заден план. Лятото е сезонът на суровата храна – особено на нашите географски ширини. Лятото пием много вода.

 • Край на забраните – Прегърнете лекотата и потърсете в себе си истинските си потребности. Ако се усмихвате често, ако приемате слънцето в косите си още от сутринта, ще видите, че щастието и то храни. Прибавяйте леки храни, това се отразява и на кожата, и в очите. Няма нужда да спазвате определен режим, защото рано или късно ще ви се прииска чиния спагети или пък ще ви останат очите в някое бурканче домашно сладко. Но просто пазете лекотата си – тя е в удоволствието да разпилеете по бюрото череши и това да е вашата закуска. Или пък супата ви да е сурова – само от ядково мляко и краставица. Така ще откриете себе си, ще изгубите някоя тревожна мисъл, а с нея – и килограм-два.
 • Промяна на модела – Тези методи работят, а помагат да осъзнаем и още нещо важно. Нашият организъм има индивидуални особености. Всеки един от нас – колкото и да не ни се иска, чувства, че едно или друго нещо предизвиква алергия; че от една или друга храна не се чувства така добре… Затова и вместо диета, просто преоткрийте себе си и начина на живот, който най-много ви вдъхновява и в същото време ви оставя здрави. Пречка не може да ви е нито работата, нито условията вкъщи. Пък и лятото е евтин сезон, затова сега е моментът да смените психологическия модел, който царува в съзнанието. А и него сами сме изградили, нали не забравяте това?
 • Поставяйте си цели – Те са изключително важни, когато работим със себе си. Но не непреодолими, не такива, които да ви осигурят неуспех. Нека целите ви са малки и красиви – както са малки вълните на брега; събрани заедно, те се равняват на едно море. Започнете със закуската, започнете с мисълта в съзнанието си. Работете над нея. Хранете я с красота…
 • Експериментирайте – За да се чувстваме във форма, е нужно и да знаем повече. Четете, сравнявайте информация, но пресявайте – нека във вас остане само истински важното, сериозното. Проверявайте новонаученото чрез практика. Лесно е – например, прочитате колко е полезно да започнете деня си с прясно изтискан сок от праскови, от портокали. Вижте веднага какво ще ви каже тялото…

 

Три месеца стигат да се променим

Според специалистите това е идеален период да променим вътрешната си микросреда. С други думи, да се отървем от коварни болежки, в същото време да прочистим себе си от психическо напрежение, от несигурност и ниско самочувствие. Затова и лятото е прекрасен сезон да срещнем себе си – истински и леки. Ако се решим на тази промяна, може да изхвърляме по три-четири ненужни килограма във всеки един от летните месеци. Стига да има нужда – нека подчертаем пак!

 • Да си кажем навреме стоп – Важно е да се научим да преодоляваме и капаните, които често сами си поставяме. Лятото например живеем много навън – на улицата, на брега, сред приятели и в градината… Когато консумираме в заведение, обикновено си поръчваме повече, отколкото е нужно; или пък просто порциите са несъобразени , искаме да опитаме това… и това. Обикновено резултатът е, че прекаляваме, а е толкова лесно да определим истинските си потребности и да си кажем едно стоп…
 • Сънят е капан за килограмите – Пак поради изброените причини става така, че вместо да си починем, през лятото се натоварваме повече. Нощите се превръщат в безсънни – особено, когато сме в отпуска, на почивка… А нормалните часове за сън са от изключителна важност по отношение на теглото ни. Като сме недоспали, сме по-гладни – и това е отдавна известно. Затова спете… сънят наистина разкрасява. И храни!
 • Режимът всъщност е предпоставка да сме успешни в нашето лятно „олекване”. Давайте си слънце и радост, но отделяйте време за закуската, също за обяд… Следвайте себе си, иначе ще се окаже, че забравяме собствените си потребности, а всяка форма на стрес върху организма директно влияе върху навиците ни. Изнервяме се без храна, струва ни се, че е малко…
 • Система, заимствана от птиците – Най-добре е всъщност да сме като птиците. При тях процесът на храненето е незабележим, защото… практически продължава през целия ден. Семенце оттук, тревичка оттам, при някои птички и мухичка. Ненатрапчивото хранене означава да слагате по нещо мъничко в устата, но без това да е самоцел. Така се омекотява реакцията на самото ни храносмилане, създава се едно фино чувство на заситеност. Всеизвестно е, че като сме много гладни, се опитваме да погълнем повече, а „незабележимото” хранене пък ни кара да не търсим нещо повече, да се чувстваме добре и така.

 

И отново учените…

Хората с по-малко килограми са не само по-щастливи. Според изследване на проф. Декарли в Калифорнийския университет, те са и по-умни. За десет години учените от САЩ достигнали до извода, че наднорменото тегло състарява мозъците ни. Явлението обясняват със стесняване на кръвоносните съдове и с намален приток на кръв и кислород в мозъка. Оттук и по-големия риск от деменция за хората с повече килограми от нормалното.

Един учен от богата на гастрономи Италия обаче обръща внимание, че както всичко в този свят, и в сферата на нашите килограми крайностите са нежелани. Проф. Пасамонти измислил т.нар. Диета на щастието, която се основава на „зареждането” на тялото ни с аминокиселината триптофан. Съдържат я шоколада, яйцата и млякото, също сиренето и орехите. Чрез тях се избягва стресът, намалява агресията, а също така се контролира гневът, казва ученият от университета в Катандзаро. А именно най-слабите контролират тези чувства най-трудно, отбелязва италианецът.

Преведено от кулинарния език на Апенините, това означава, че храната е преди всичко общуване. Тя е способността да чуваме собствения си глас, но заедно с това да виждаме другите, да проумяваме нуждите им. Правилното хранене е способността да съчетаем тези неща. Нашият съвет за лятото е по-малко храна, за да дочуете тези гласове, да оживеят те във вас. По-малко и по-жива – консумирана с удоволствие и приятели. Резултатът ще е спокойствие в мислите ви, също красота. Вашата красота.

Двойно повече – Едва 15% от американците са страдали от затлъстяване през 1980 г. Дали бумът в технологиите е довел до днешните двойно по-високи цифри?

Килограм долари – 190 млрд. долара годишно се дават в САЩ за проблема с килограмите. Парите отиват за изследвания, за програми, които „реабилитират” здравословното и разбира се, за лечение.

 

Голямата хапка е безобидна

С помощта на вилиците разрешава проблема със затлъстяването проф. Мишра от Юта, САЩ. Негово изследване показва, че любителите на големи вилици се хранят по-кратко и така приемат по-малко храна. Двойния стандарт в приборите ученият въвел в италиански ресторант в Щатите. Станало така, че тези, които взимали по-малкия размер, се хранели повече и по правило дояждали порциите си. Тези с големи вилици пък не успявали да го довършат винаги. Затова и сега се смята, че големите порции в заведенията водят до по-малка крайна консумация.

 

България става по-тежка

С други думи, и у нас проблемът се задълбочава. Свързва се както с нездравословното хранене, така и с малкото движение от страна на децата и юношите. В средните класове например се сочат такива цифри, като 30,6% деца с наднормено тегло. Всъщност, знаете ли, че килограмите в повече вървят ръка за ръка с гръбначните изкривявания. И още веднъж да споменем – липсва ни движение. Липсва ни истински живот – този на земята, между дърветата. Който ни среща с истински хора, с истински неща. Тогава идва здравето!

 

 

Веселин Сейков и Краси Проданов