fbpx

Първата хапка – принцип за здравословно хранене

Първата хапка - принцип за здравословно хранене

Първата хапка – принцип за здравословно хранене

“И най-дългото пътешествие започва с първата крачка” – смята се, че каквато е тя, такова ще бъде и самото пътешествие. Това е проявено в цялата природа. Доброто семе дава добър плод. Добрата година дава добра реколта. Доброто ражда добро.

Храненето започва с първата хапка. Тя е отключва целия процес.

Когато човек сдъвче добре първата хапка, той подготвя цялото си тяло за храненето. Първо донася радост за сетивата като човек усеща аромата и вкуса. Дъвченето оросява венците, заздравява зъбите и поддържа в изправност слюнчените жлези. По-натам подпомага стомаха в неговата работа – храната постъпва раздробена и ослюнчена. От тук следва по-добро преминаване през стомашно-чревния тракт, по-малко изразходвана енергия за отделянето на храната и повече извлечени вещества. Доброто влияние продължава и по-натам – когато човек дъвче повече, яде по-малко. Хранителните вещества по-бързо се усвояват, след което се изпращат сигнали до центъра на глада в мозъка и чувството за глад се прекратява.

От тук следва и извода, че за да бъде едно хранене наистина добро и здравословно – човек трябва да бъде в хармонично състояние. Спокойният ум е добър приятел на правилното хранене. Човек би спечелил много ако развие способността да се концентрира – когато седне да яде, да остави грижите и проблемите. Като се нахрани, може отново да  ги вземе и да работи с тях. Така ще се справи по-добре.

Това е подобно на спането – ако човек заспива с грижите си няма да спи добре и сутрин ще се събуди изморен и няма да може да се справи толкова добре със задачите си, както ако да би ги оставил вечер и спал дълбоко. Тази способност не се придобива от веднъж, но постепенно, с ред опити.

Пътешествието завършва с прибирането вкъщи. И може да кажем, че то е било хубаво ако е започнало добре и е завършило добре, дори и по средата да е имало трудности. Ако по-средата също е било добре – тогава пътуването е било идеално. Когато искаме да имаме едно хубаво и здравословно хранене – тогава трябват две хубави хапки – първата и последната.

 

Приложение на принципа за първата хапка в здравословното хранене:

  1. Храненето предхождано с молитва или формула успокоява и настройва човек да възприема по-добре благата от храната. Чувството на благодарност украсява и обогатява живота.
  2. Препоръчително е първата хапка винаги да бъде нещо сурово – плод, зеленчук, ядки, кълнове. Така човек възпитава в себе си правилните вкусови усещания, които често от неприродосъобразен начин на живот са позабравени.
  3. Първата и последната хапка е добре да се дъвчат дълго. Всички хапки да се дъвчат дълго е по-голяма задача, но за първата и последната хапка – всеки може да приложи да има добри резултати.
  4. Чистата атмосфера при хранене е продължение на хигиената и красотата на физическо ниво. Така както се мият чиниите и се подрежда, така следва да се полагат грижи и за атмосферата.

 

Всичко най-добро и успешно и ползотворно прилагане на принципите на здравословното хранене!

 

Калоян Гичев, 6 януари 2011 г., София.