fbpx

Как да отслабнем 5 кг. за кратък срок – от д-р Гайдурков

otslabvane

Когато говорим за редукция на телесно тегло, на първо място трябва да подчертаем, че то следва да е част от оптимизирането на нашето здраве. Защото килограми можем да свалим по безброй начини, често пъти с цената на здравето. Най-физиологичният и сигурен път е този, който ни е даден от самата природа. Ако ние предоставим на организма неговата естествена технологично непреработена храна, той сам регулира своите функции и определя оптималното си тегло. Тогава не е необходимо да изчисляваме калории или да броим залците си.

При свалянето на телесни килограми в обмяната се образуват множество кисели отпадни продукти – уреа, креатинин, пикочна киселина, въглена киселина и т. н. Те трябва да бъдат неутрализирани с алкални натурални храни. От друга страна наднорменото тегло изключително често е свързано с недохранване откъм витамини, ензими и минерали. Следователно в процеса на отслабване трябва да осигурим на тялото си тези липсващи биологично активни вещества. Формулата, която най-добре отговаря на тези условия е зададена от потребностите на самата човешка физиология и анатомия: сурови плодове, зеленчуци и семена. Когато за даден период подадем на тялото тези три хранителни панела, то веднага задвижва своите генетични програми, като изхвърля всичко излишно от себе си, набавяйки си същевременно липсващото.

Ето и една най-обща балансирана програма: За 14 дни останете на сурови плодове (препоръчително без банани) и зеленчуци – до 2 кг. дневно; сурови ядки по избор ( без фъстъци) – до 150 г. дневно. Не се ползва никаква сол и добавена мазнина. Зеленчуците могат да бъдат оформени като салати, подправени по вкус с лимон, авокадо, лук, магданоз, босилек и др. По желание – зелено смути. Ядките могат да се консумират директно или смлени като песто в салатите. Друг вариант за почитателите на сладкото са домашните бонбони: смлени ядки, няколко меки фурми, сурово какао, ванилия. Ако първите дни има завишен апетит, ползвайте свободни количества. След 3-тия ден това желание спада. Не забравяйте също, че в началните дни може да усетите симптомите на лека ацидоза – главоболие, сънливост, отпадналост. Те отзвучават обикновено за 3 дни.

След този период следва най-важното – да задържите резултата и да го превърнете в начин на живот. Препоръчителен е период на захранване – 7-10 дни, в който постепенно да включите задушени зеленчуци, зърнени и бобени варива (киноа, царевица, леща, грах, нахут и др.). И в този период суровата храна нека съставлява поне 75% от дневното меню. Не добавяйте мазнина, а използвайте за дресинг смлени ядки и авокадо. Най-важният фактор за наднормено тегло и същевременно най-честата грешка при захранването е солта: 1 г. сол = на 1 кг. наднормено тегло! При нужда ползвайте само минимално количество калиева сол с 66% калий.
След захранването следва да съставите стил на хранене, който да ви импонира, като включите умерено животински продукти: млечни – до 2-3 пъти седмично по 150 г. (обезсолено сирене, кисело мляко и др.); меса и риба – до 150 (200) г. 1 път седмично, препоръчително съчетани само със зеленчуци. Най-ценен е суровият жълтък – 1 бр. 3-4 пъти седмично в предпочитани рецепти.

И накрая не забравяйте трите най-важни фактора водещи до наднормено тегло: 1. солта (вкл. в търговските продукти), 2. тестени изделия и хляб, 3. добавената мазнина, най-вече термично обработената.

 

Д-р Гайдурков