fbpx

Детоксикацията е не само пречистване на тялото, но и подобрено хранене едновременно

girl-and-sun

Интервю с д-р Георги Гайдурков – лекар, натуропат и консултант на Лечебен център Vita Rama.

Какво означава детоксикация на организма?

Д-р Гайдурков: Детоксикацията е естествен процес, който настъпва в нашия организъм в резултат на разграждането на хранителните вещества и отделянето на отпадните метаболити от тях. В профилактичен и терапевтичен план детоксикацията е методика, чрез която ние подпомагаме и оптимизираме този процес.

Необходимост или мода е детоксикацията?

Д-р Гайдурков: Един естествен процес е неизменна потребност на тялото, а модата в това отношение, ако има такава, може да бъде само адмирирана.

Какви са ползите от детоксикацията за организма?

Д-р Гайдурков: Подпомагайки отделянето на отпадъчни вещества и екологични замърсители от нашия организъм, ние същевременно елиминираме и самите причини за дисбаланси и заболявания. Снема се основният фактор, предизвикващ възпаления и дегенерации в тъканите и органите, като същевременно отпушените капиляри снабдяват по-добре клетките с кислород и хранителни вещества. Така детоксикацията е не само прочистване на тялото, но и подобрено хранене едновременно.

Колко често е препоръчително да се прави детоксикация и с каква продължителност?

Д-р Гайдурков: Честотата и продължителността на детоксикацията зависи от конкретно избраната методика. Един пример е суровоядната програма, при която се консумират плодове, сурови зеленчуци и семена (ядки, кълнове и др.), без сол и добавена мазнина. Като профилактика може да се провежда 1 ден седмично и по 10 дни в сезон.

Има ли препоръчителни сезони за детоксикация? Защо?

Д-р Гайдурков: Най-подходящите сезони за детоксикация са пролет,лято и есен. Когато климатът се променя от студено към топло или обратно, тогава нашият организъм е най-лабилен. Поради промяната той провежда всъщност лечебни кризи – простудни заболявания, грип, обостряне на хронични заболявания и т. н. Най-добрата помощ е, ако ние профилактираме и ги направим излишни, подпомагайки евакуацията на самите причинители – отпадъчните вещества.

Кои са най-честите грешки, които се допускат при детоксикация?

Д-р Гайдурков: Детоксикацията следва да бъде съобразена и индивидуализирана спрямо дадения организъм и заболяванията му. И тук дозата прави отровата. Грешка е например, ако се избере строга форма или твърде дълга продължителност при стартов дефицит. Добавянето на сол и мазнина при омекотените форми на детоксикация също е грешка. Следва да се следи за редовното изхождане – два пъти дневно. Най-честата грешка е при захранването – добавянето на сол с поява на отоци и връщане на излишни килограми.

Кога не е препоръчително да се подлагаме на детоксикиращ режим?

Д-р Гайдурков: Не може един физиологичен процес да е противопоказен на организма. В този смисъл детоксикацията няма абсолютни противопоказания. Единственото, което следва да преценим е изборът на подходяща за дадения пациент програма.

Как ежедневно можем да помагаме на организма си да се пречиства?

Д-р Гайдурков: Това, което ежедневно можем да направим за пречистване на нашия организъм е да консумираме поне 75% сурова, растителна храна. Да избягваме технологично преработените храни, термично обработената мазнина и добавянето на сол.

 

Източник: www.vitarama.bg