fbpx

Градското градинарство развива връзката ни с природата и другите

gradsko-zemedelie

Зелено направо в сърцето
Градското градинарство развива връзката ни с природата и другите

Възниква като тенденция в големите градове по света. На базата на социални сдружения, групи хора превръщат участъци частна или обществена земя в плодородна градина, като целта е както социално приобщаване, образование, културна дейност, така и производство на сезонна, здравословна храна и постигане на независимост от сега действащия пазар и неговите инструменти – магазини, супермаркети, хипермаркети.

Спомен от времето на социализма
Тогава природата беше по-близо до нас – индустриалното развитие се случваше, но някак половинчато… Българинът все още ходеше на село с Москвича, а пък след работа през лятото слизаше край входа на панелния блок… В един момент се появи модата на малките градинки зад блока – и дали, заслепени от амбицията да не ни изпреварят съседите, но бързичко празните пространства се оказаха „заселени” с много коренчета. Интересно, но в градската почва тогава плодородно се раждаха домати, краставици, чушки, патладжан… Започнаха да израстват и насадените ябълки, круши, череши, но невидимият меч на соц администрацията се спусна и преряза ентусиазма на този първообраз на градското градинарство – макар и стихиен, неорганизиран, той служеше за това да се възстановява връзката със земята; в ония години всъщност я допълваше, разширяваше…

 

berlin

Сега царуват хипермаркетите
При нас в момента е трудно да се говори за организирано градинарство. Лондон и Ню Йорк, или пък Прага и Мелбърн могат да бъдат само далечен пример… Да, всички имаме приятели, които опитват да наваксат пропуснатото, някои създадоха и сдружения – например „Тринога” в Желен, но разликата между двете е голяма. Градското градинарство само по себе си е форма, при която влизаш в сдружение, което има за цел да осигури пространство, в което да отглеждаш сам храната си. Това е все едно да си наемеш една вадичка, като сдружението е осигурило водата и компоста. Сееш си пипер и боб, гледаш си ги, и то насред града или съвсем близо до него… Една от най-важните цели на градското градинарство е да покаже, че всъщност храната ни идва от земята, не от хипермаркетите. Най-вече за децата това е безценен дар.

 

Urban-Gardening-Tempelhof-Berlin-3

Предимствата на градското градинарство
Първо, колкото и да опитваме да водим здравословен живот, идва моментът, в който – в името на здравето си, купуваме израелско или дори перуанско авокадо. Бананите пак са от другата страна на океана. Така е и с бадемите с малки изключения… Градското градинарство показва как локалното е най-полезно във всеки един аспект – и като опазване на природата, и като здравословен ефект. Пък и колко е вкусно само…

Градското градинарство връща в естественото му състояние и нашия биологичен часовник. Ако се включите в сдружение, може да сключите със себе си сделка – първият път, когато ще хапнете домат, е щом някой от вашата вашата леха почервенее и узрее… Много е странно да си припомним кога зреят също дините или пък пъпешите. Свикнали сме да приемаме механично това на пазара – щом го има, значи може да си го позволим. Но земята има друг цикъл. Градското градинарство ни помага да го възстановим в биологичната си „памет”.

Инструмент на новата култура
Създаването на поне едно такова сдружение в нашия или вашия град ще означава, че имаме какво да си кажем с другите. Имаме идея, която искаме да споделим с тях. Прекрасно е, че по света тези градинки се сдобиват бързо със сцена. Градското градинарство „пораства” с концерти, срещи и беседи, задружни хапвания под звездите. Тоест, от културна гледна точка много нови неща се случват. Храненето с истински неща е едно от тях. Но не единственото.

 

praZ-2

Как работят сдруженията?
Има различни начини на формиране на сдружение за градско градинарство. Сред примерите, които разгледахме, беше включително и този за създаване на градина в ареала не неработещ вече завод. Изоставеното пространство се наема по-лесно и за по-ниска цена. Оттам нататък сдружението осигурява големи чували с достатъчно почва в тях. Човек може да си наеме един или десет – колкото сили има… В тези чували се случва всичко най-интересно. Там израстват прекрасните растения и се отрупват с плодове.

Друг тип сдружение е например това, в което отговорностите са равни… Тоест, градината се отглежда от всички заедно, като членската вноска се определя от положените часове труд. Колкото повече са те, толкова по-малко плащаш. Разпределянето на продукцията е по зададен предварително критерий, който не се променя.

Начало на такъв тип сдружение може да даде имот, в който да се реализира идеята. Под наем или чрез друго участие на собствениците се осигурява дом на градските градинари.

 

offenbach

Хубавите идеи са като растенията
Става дума за това, че започне ли да функционира една такава градина, бързо се раждат много нови инициативи. Вярно е, че само идеята събира хора позитивни и носещи в себе си желанието да живеят пълноценно. Затова и съпровождащата градинарството програма е също много ценна. Става дума за тай чи сутрин – в българския вариант може да го допълните и с паневритмия; също така часове по йога… Има много лекции в удобно за градинарите време – така че да получат допълнителни знания и да се усъвършенстват. Също дори и театрални представления на импровизираната сцена в единия край на градината.

Реколтата също е наслада
В активния сезон, който при нас, в България обхваща около три месеца – от юли до септември, а и повече, ако не падне слана, градинарите могат да се снабдяват със сезонни зеленчуци и някои лесни за отглеждане плодове. По този начин се изпълнява една от главните цели на градското градинарство, а именно да се постигне независимост от сега съществуващия пазар на храна. Екоотпечатъкът също е много важен, защото обикновено на такива места се извършва пълен цикъл от дейности, включително и компостиране, така че още сега се полагат основите за градинарство следващия сезон. Много активно се включват и децата, които са във ваканция, така че и те черпят наслата от това своеобразно „зелено училище”. Прекрасен резултат е салата, пълна с витамини – чиста, хранителна, слънчева 🙂

 

Urban_Gardening_vor_dem_Theater_Freiburg

Най-важна е организацията
За да съществува едно такова сдружение дълго време, е важно организацията му да е проста и ефикасна. Тъй като рядко можем да разчитаме на благодетели, е добре да се направи предварително разчет на консумативите за целия сезон и така да се върви крачка по крачка към определяне на таксата за включване. В едно такова сдружение реколтата отива при самите му членове, така че няма как да се генерират средства чрез продажби. Затова е много важно да се поставят ясно целите на сдружението – желанието да докоснем силата на природата, да се учим от нея, както и един от друг. Именно тези мотиви ни водят и засилват мотивацията ни. Те правят по-лесно случването на градското градинарство и у нас. Пожелаваме си го!

Целите на градските градинари

  • Да увеличим консумацията на качествени локални плодове и зеленчуци, защото с тях работим за здравето си;
  • Това, което сами сме си отгледали, винаги е по-вкусно;
  • Няма страх от пестициди, хербициди, или пък от ГМО;
  • Градът ще стане по-зелен и по-жив;
  • Променяме така представата за съвременен град и регулираме тенденциите за урбанизиране на всичко;
  • Харесва ни!

 

На гости на Кухничка
Това е най-голямото сдружение градски градинари, което действа в Прага, столицата на Чешката република – общо са няколко, но Кухничка е и най-голяма, и най-млада 🙂 И тук има много различни акции, които обогатяват – например лекция за сухата зидария, упражнения по компостиране, а също така кулинарни изложби, завършващи с празни чинии, разбира се 🙂

Кухничка е създадена от една мама, която по време на майчинството си решава да се отдаде на идеята на градинарстването в комуна. Още есента се уговарят какво и как искат да отглеждат. Първо всъщност е важно да се изгради тази комуна – хората да се чувстват добре заедно и да са пълни с желание за работа… Наема се земя от собственици и се изгражда малко по малко и самата градина. Но най-важно е да има много популяризиране за това колко е полезно да се компостира, да има градини в града, хората да отглеждат сами храната си. Тогава такива проекти като Кухничка са успешни.

 

new_york

Започнало като на шега, градското градинарство ангажира вече хиляди хора по цял свят. В такива големи градове като Мелбърн е нормално да видите как покрай релсите на градския влак група хора скубят плевели, или пък връзват гордо покаралия боб за бобинки 🙂 Градовете на XXI в. се променят. Има архитекти, които включват градското градинарство в своите скици и чертежи. Природата ни е скъпа и ни носи най-много, сякаш звучи посланието на градските градинари. Можем да ги последваме и ние…

 

За градското земеделие ни разказа Краси Проданов