fbpx

Поздравителни писма по случай 150 години от рождението на Учителя Петър Дънов

Uchitelya-Petar-Danov-Beinsa-Duno

Поздравителни писма по случай 150 години от рождението на Учителя Петър Дънов

 

Писмо от г-жа Ирина Бокова – генерален секретар на ЮНЕСКО:

Позволете ми да приветствам тази инициатива, която ще съдейства да се опознае по-добре духовното творчество на Петър Дънов и значимото влияние, което той е оказал със своята философия. В тази връзка инициативата изцяло е в синхрон с усилията на ЮНЕСКО за популяризиране на междукултурния диалог и културата на мира.

Също така имам удоволствието да Ви информирам, че приемаме да поемем патронажа над събитието по честването на 150 годишнината от рождението на Петър Дънов.

С пожелания за успех! И приемете уверенията ми за най-дълбокото ми уважение!

Ирина Бокова

 

Уважаеми дами и господа, скъпи организатори и гости на юбилейните чествания, посветени на Учителя,

Щастлив съм да Ви приветствам с откриването на празника, посветен на юбилейното честване на един голям българин и духовен пастир, какъвто е безспорно Петър Дънов Учителя. Искрено вярвам, че промяната на нашето мислене и на нашето общество започва от духа и сърцето на всеки човек.

Учението и посланията в беседите на Учителя се превръщат в една нова култура и са изключително необходими в днешното време на интензивна промяна в глобален план. Като посланик на духовните ценности, учител и вдъхновител, Петър Дънов не случайно е избран на второ място след Апостола за един от най-великите българи. Нека съхраним всичко, оставено ни като наследство и го предадем на младото поколение, защото България може да върви напред само, ако се обърне с цялото си сърце към духовното израстване. Еволюцията, културата, изкуството, животът ни могат да се развиват само чрез новата култура, завещана ни от Великия българин Учителя Петър Дънов.

Светло е неговото дело. Да пребъде!

Д-р Петър Стоянович, министър на културата 

 

Поздравителен адрес от Негово Величество Симеон Сакскобурготски:

Уважаеми дами и господа, Сърдечно ви благодаря за поканата да направя поздравителен адрес за 150 годишнината от рождението на Петър Дънов. Впечатлен съм от поредицата събития, които подготвяте за да отбележите юбилея и не се съмнявам, че те ще бъдат приети с интерес. През годините сме били свидетели, както на много последователи, така и на критици на неговото учение. Едно е сигурно, че той е човек, чрез който, името на България стана по-известно по света, а учението му намери последователи и в други държави. Спомням си как преди доста години, господин Микаел Айванхов ме посети докато бях в изгнание и ми подари луксозно издание с писанията на Учителя, които книги съхранявам в библиотеката си в Мадрид.

Изпращам сърдечните ми поздрави на вас и на членовете на вашето миролюбиво и природолюбиво движение.

 

До организаторите, участниците и гостите на концерта по случай 150 години от рождението на Петър Дънов

Уважаеми госпожи и господа, последователи и приятели на Петър Дънов,

След падането на Берлинската стена, България лека-полека започна да излиза от изолацията и ние като граждани на Европа, и дори на света все по-често се вглеждаме в миналото си, за да търсим корените на новото ни национално самочувствие. Така младите български поколения с почуда научиха, че страната ни, която в продължение на 13 века неизменно е вграждала и в европейската, и в световна цивилизация, е родина и на Петър Дънов – дълго време познат повече в света, отколкото у нас. Учението на Бялото братство обаче надживя превратностите на историята и днес на много места по света името на България се свързва с името на Петър Дънов – хората четат книгите, слушат музиката му, играят Паневритмията и се стремят да бъдат по-добри. А неговите уроци наглед са съвсем прости: Вгледай се в себе си. Погледни околните. Не забравяй природата.

Затова позволете ми да поздравя всички вас – организаторите и участниците в това събитие, със 150-годишнината от рождението на един от най-известните в света наши сънародници. И дано неговият юбилей ни накара да се замислим върху думите му, които сякаш се отнасят за днешното време на объркани ценности: „Всички искате светът вън да се оправи. Светът вътре във вас трябва да се оправи”.

Остава ни да се надяваме и да работим, щото повече хора да се вслушат в това.

Петър Стоянов, Президент на Република България (1997-2002)

 

Поздравителен адрес от проф. Боряна Христова

Имам високата чест да ви поздравя от името на Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” по повод 150 годишнината от рождението на Учителя Петър Дънов. В Националната библиотека съхраняваме ценни оригинални документи от и за Петър Дънов.

В тази юбилейна година, като се обърнем назад и надзърнем в живота и дейността на Учителя – си даваме сметка за силата и въздействието върху хората. Неслучайно днес това учение има последователи в повече от 50 страни в света.

Нека любовта, мъдростта, истината, правдата и добродетелта да продължат да сближават хората по целия свят, а последователите на Всемирното бяло братство да разпространяват духовното учение на Петър Дънов, за де се изпълни завета му …”С вярата човек живее в Духовния свят между Ангелите”.
Сърдечни поздрави,

Проф. Боряна Христова

 

За мене е чест да ви честитя 150 годишнината от рождението на Учителя Петър Дънов.

Животът на Петър Дънов бе съпроводен от две Световни войни, които донесоха на хората милиони загинали и ранени. В този контекст, за спасените от лапите на хитлеризма български евреи е известна ролята на Петър Дънов – още едно негово дело, в което човечността, личното достойнство и практикуването на морал надрастват и кошмарите на международната организирана лудост, и ограниченията на времето.

От посткомунистическа България, през Испания и Индия, до Америка и Япония заветите на Петър Дънов за мъдра човечност и ежедневен морал са необходими до степента на оцеляване.

Пожелавам ви да бъдете достойни продължители на живота на Петър Дънов.

Проф. Мони Алмалех, Нов български университет

 

Скъпи Последователи на Бялото Братство, Приятели,

За Софийска Филхармония е радост да Ви приветства с отбелязването на 150-та годишнина от рождението на Учителя Петър Константинов Дънов.

Влагайки Ум и Разум, сърце и душа, пътят на Учителя не е бил лек, но това което е постигнал е доказателство, че с любов, мъдрост, истина, правда, добродетел и себеотдаване могат да се преодолеят силите на времето и човек да остане безсмъртен в сърцата и душите на хората. Всеотдайната Му и разнообразна дейност са признати далеч зад границите на нашата страна, Той е и ще бъде вдъхновяващ пробудител за хиляди души по света и поколения напред.

На днешния ден Ви желаем сила , мъдрост и енергия за да продължите да проповядвате каузата на Учителя Дънов.

Честит Празник!

Явор Димитров, Директор на Софийска Филхармония.

 

Благодарим на Общество Бяло Братство за предоставяне на писмата.