fbpx

Узана Поляна Фест

uzana-2014

За четвърта поредна година Узана Поляна Фест носи посланията на отговорното отношение към природата и еко-иновациите чрез изкуство, образователни игри, приключения в природата и българско биологично производство в местността Узана над Габрово. Събитието е единствено по рода си в северна България и привлича хиляди хора от региона и страната; Тази година фестивалът ще зарадва феновете си от 18-ти до 20 юли;

ЕкоАкадемия и арт-ателиета, презентационен и дзен–центрове, уникален еко-пазар на малки производители, включително на български био-продукти от цялата страна и впечатляваща музикална програма за планинските вечери – това ви чака на УзанаПолянаФест 2014.

За четвърта поредна година, споделящите зеления лайфстайл и отговорни към природата, ще се съберат на станалия вече емблематичен фестивал, който се случва в самия географския център на България – местността Узана, Габрово.

Входът, както винаги досега е безплатен, а програмата – изобилна палитра от занимания – до едно показващи “възможния друг живот”.

Фестивалът се организира от Фондация „Тайм Екопроекти”, с финансовата подкрепата на Министерство на околната среда и водите чрез Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда и Община Габрово.

УзанаПолянаФест е пътешествие из “страната на алтернативите” за по-осъзнат и отговорен живот, където можете да намерите множество “острови на промяната”:
В презентационния център ще можете да чуете вълнуващите представяния от хората, които живеят и случват промяната в страната ни за по-осъзнат и чист свят с теми от опазване на биорзанообразието, до това как да създадем общество, което рециклира на 100% отпадъците си. Сред лекторите са екологично сдружение “За Земята”, група “Де Растеж”, Българска Фондация Биоразнообразие, Центърът за спасяване на диви животни и много други.

Специален гост в програмата на тазгодишното издание на фестивала е Джон Мълроу от Илинойския университет, който с работата си по цял свят разпространява посланието за силата на малките решения да бъдат реалната причина за голямата промяна в мисленето и поведението в съвременното ни консуматорско общество. Градско земеделие, компостиране, иновации в техниките за рециклиране са само някои от темите, които младата звезда от Илинойс ще засегне на Узана.

“Много се вълнувам и радвам, че ще имам възможността да споделя с българска публика наученото през годините. Истинската промяна е промяна в мисленето и културата на поведение и именно това е фокусът на моята работа.” Джон работи с общности по цял свят за промяната, която идва отдолу-нагоре, а не е наложена от институции или законодателство. Той ще ни зарази със своята вяра, че промяната на културата ни на потребление може да е ключът към истинската глобалната промяна на 18ти (петък) от 17.30 ч. и на 19ти юли, събота от 19.00 ч.

Програмата на фестивала, обаче, изобщо не се изчерпва с това.

Освен всички еко-активности като радио-проследяване на костенурки с Фондация “Геа Челониа”, изкачване на връх Исполин с габровците от “Мечти и отбори” и десетките вълнуващи игри в ЕкоАкадемията, Ви очаква и атрактивна вечерна програма с групите Мерудия, БОНБОГ – Тъпани и Гайди, Funkaround, VoxBox – SKILLER и Павел Терзийски и Венци Благоев Jazztet.

Фокус тази година е връзката между личната и обществена промяна и нуждата от нов подход, който не изключва индивида. Затова и програмата, приютена в дзен-центъра е много по-богата от предходните издания.

Там ще можете да откриете екзотични предизвикателства за съзнанието и тялото като “Космически кораб за душата” на йога-студио Магайа, новият формат “Дръм-денс” , където ще можете да отключите потенциала на тялото Ви да реагира спонтанно на музиката или да сте от тези, които създават ритъма.

Фестивалът е място, където, според публиката от предни издания “растат отговорно малки земляни” и това се дължи преди всичко на изобилието от образователни игри и лудите ентусиасти, които ги организират, за да заразят децата с отговорно отношение към природата в Детския център. Игра за Черноморието на Световния фонд за дивите животи; игра, с която малките ще могат да научат езика на дивите животни с Българска Фондация Биоразнообразие и игра, която помага на малките да опознаят местността Узана са само малка част от това, което децата могат да правят на Узана.

В Арт-Ателиетата пък, нов живот ще получава всичко онова, което доскоро сме смятали за ненужно, като ни напомня, че в огледалната страна на консуматорската култура е именно културата на творчеството, в което можем да творим вместо да потребяваме в несвяст.