fbpx

Грижа за зъбите

tooth2

Здравите и красиви зъби ни даряват с приятна усмивка, която ни прави привлекателни. Но за да запазим зъбите си красиви, е необходимо да се грижиме старателно за тях, да ги почистваме и да изплакваме устата си след всяко ядене.

Ето няколко правила, които ще помогнат да поддържаме зъбите си здрави.

  • Храната трябва да е богата на витамини /повече плодове и зеленчуци/ и тя трябва да се сдъвква добре. Твърдият хляб е по-полезен от мекия.
  • За да не напукате зъбите си, не употребявайте нито много студени, нито много горещи напитки и храни; също така не смесвайте топли и студени храни и напитки.
  • Зъбите зависят много от доброто състояние на венците. Затова е хубаво преди сън да се прави масаж на венците /Вж. Хигиена на устата/.
  • Болестите на зъбите се предотвратяват много по-лесно в сравнение с останалите заболявания, затова профилактичните прегледи при зъболекар два пъти годишно могат да ни спестят много неприятности.

 

Дъвката за зъбите

Дъвката е старо народно хигиенно средство, полезна и приятна както за децата, така и за възрастните. Използването й има определено значение за поддържане на активността на дъвкателната мускулатура и стимулиране на слюноотделянето. Тя не само почиства налепите по зъбите, но и алкализира течната среда в устата, масажира венците, като повишава тяхната реактивност.

Трябва да се знае, че дъвкането не бива да продължава повече от 20 минути. Установено е, че за това време зъбите се почистват около 80 на сто, а в устата се излива толкова слюнка, колкото за 5 до 10 часа при нормално състояние.

За да се постигне бърз ефект, дъвката трябва дъ бъде с твърда консистенция, да на полепва по зъбните повърхности. Подходящи са дъвки, в чиито състав влизат биостимулатори и минерални соли, особено натуралната дъвка /сакъз/. Не се подходящи дъвки, съдържащи захар.

 

Китайско упражнение за укрепване на зъбите

Зъбите са важна част от храносмилателната система. Те служат за дъвчене на храната и за разпределение на слюнката върху хранителните частици. Трябва да пазим зъбите си, защото ако неправилно дъвчем храната, тя ще се смила лошо. В резултат на това ще се получи непълно абсорбиране на хранителните елементи, което пък води до общо отслабване на храносмилателната система. Освен това разклатените зъби правят лоша артикулацията, което е белег за остаряване.

Упражнението, което ги запазва, е тракане със зъби. Седнете и се отпуснете. След това започнете да почуквате със зъби леко и ритмично. Направете това движение първоначално 50 пъти с кътниците, 50 пъти с кучешките зъби отдясно, после 50 пъти с предните зъби и накрая 50 пъти с кучешките зъби отляво.

Тракането със зъби помага да се засили артикулацията и да се запазят зъбите здрави. Когато се прави сутрин, това упражнение събужда организма. Практикувано през деня, то поддържа ума бодър.

 

За да нямате кариес

Италиански стоматолози, посетили няколко манастира в Тибет, установили, че у местните жители кариесът на зъбите практически отсъства. У близо 70 на сто, сред тях и старци, липсвали развалени зъби, а у останалите кариесът се срещал крайно ограничено. Причината за това била в режима на хранене. Тибетските монаси не употребяват захар и месо. Тяхната традиционна храна се състои от ечемични питки, масло от млякото на яка, тибетски чай и вода. През лятото в менюто присъстват още ряпа, моркови, картофи и нелющен ориз.

 

Публикувано с разрешението на здравен център „Дар“, www.dar-center.com