fbpx

Лятото е сезонът за промяна в храненето

Slavi-Slavov-Emona-2014-s1

Лятото вече е в разгара си – дните са по-дълги и по-топли, спим по-малко и сме навън повече, идва време за отдих и почивка. И точно в този толкова приятен сезон, когато се храним по-малко и когато има огромно изобилие от пресни плодове и зеленчуци, е особено подходящо да помислим за промяна в начина си на хранене, да пречистим организма си и да му дадем повече енергия и сили за следващите по-хладни сезони.

Прочетете какви са съветите на Слави Славов от лечебен център Vita Rama за храненето през летния сезон:

1. Изисква ли настъпващият летен сезон промяна в храненето ни и защо?

Организмът ни функционира най-пълноценно, когато консумираме храна от заобикалящата ни природа, съобразена със сезона и климатичните условия. Лятото е сезонът, в който природата ни дарява с изобилие от пресни плодове и зеленчуци, заредени със слънчева енергия и съдържащи в себе си много важни и необходими хранителни вещества, витамини, минерали.

Летните пресни плодове и зеленчуци хидратират добре организма (съдържат 80-90% структурирана вода), действат охлаждащо, зареждат тялото с нужното гориво (глюкоза), лесно се усвояват, не натоварват храносмилателната система и бързо възстановяват жизнената енергия.

2. Защо лятото е толкова благоприятен сезон за възстановяване и регулиране на баланса на организма?

Високите температури, изобилието от слънчева светлина и енергия, пресни плодове и зеленчуци, позволяват и подтикват да се консумира повече сурова храна. Тя действа детоксикиращо, пречиства организма и възстановява алкално-киселинния баланс. Лятото е най-подходящият сезон за алкализиране на тялото, ако то се е подкислило в резултат от храненето с тежки и киселинни храни през зимата.

Чрез консумиране на пресни, характерни за България плодове като: череши, кайсии, праскови, дини, пъпеши, смокини, грозде и зеленчуци – предимно зеленолистни, както и краставици, домати, чушки, зеле, моркови, червено цвекло и други, се повишава имунитета и се осигурява жизненост и енергичност на организма. Суровият прием на плодове и зеленчуци през лятото е препоръчително да бъде 70-80% от хранителения прием на ден, за да бъде възможно добре да се алкализира тялото и за да се постигне жизненоважният алкално-киселинен баланс в организма.

3. Какъв хранителен режим препоръчвате да бъде спазван през лятото, за да сме здрави, жизнени и енергични?

По възможност е добре да се наблегне на повече пресни добре узрели органични плодове, отглеждани по естествен начин с гарантирано качество.
Препоръчвам да се консумира 1 вид плод на прием, без ограничение в количествата и да се храним, когато сме гладни, без да броим калориите.

  • Препоръчително е да се консумират големи количества салата, като се набляга предимно на зеленолистните зеленчуци.
  • Трябва да се пие много вода през целия ден, като сутрин се започва с ½ литра топла вода.
  • По възможност е добре да се изключат всички животински продукти и мазнини (дори и студено пресован зехтини, шарлан и други), за да се даде възможност на организма да се разтовари от прекалената консумацията на мазнини и белтъчини, които не се усвояват и се натрупват като токсини в организма.
  • Препоръчително е да се намали консумацията на семена и ядки до 20-30 грама на ден, което е идеалното количество за прием на качествени мазнини.
  • От готвените храни е добре да се предпочитат зърнените безглутенови храни в комбинация с малко бобови храни.

Ако се следват тези прости природни правила за правилно хранене според сезона, ще сме винаги здрави и жизнени.

Ако имате нужда от професионална помощ при изграждането на правилен хранителен режим, подобряване на тонуса или детоксикация на тялото – вижте нашите Здравословни Програми – Отслабване, Детокс, Здраве и Жизненост!


Слави Славаов, www.vitarama.bg