fbpx

Основа за смути с диня

Няма да се лъжем, че не обичам диня. Няма и смисъл да ти казвам, че самата мисъл, че един ден ще дойде септември и сезона на дините ще свърши си е повод за лека драма. Поне в нашата къща. Точно както няма и никакъв смисъл да се лъжем, че динята е в топ 3 на най-полезните плодове… Но все пак е плод, а навън е лято. Така че, ето ти няколко идеи защо е добре да хапваш диня.

Като за начало е добре да знаеш, че динята може да се съхранява спокойно на стайна температура докато е цяла, но след като се разреже е добре да се прибере в хладилник. Друг изумителен факт за динята е, че антиоксидантите, флавоноидите, както и съдържанието ѝ на ликопен се запазват за цели седем дни след разрязване!

Но да видим и с какво този безумно сладък плод е полезен за здравето.

watermelon

Заради високото си съдържание на вода и електролити, динята е перфектен заместител на чистата вода през лятото и помага на тялото ни да е добре хидратирано. Отново поради високият си процент вода (над 90%) динята има дуиретичен ефект и помага на бъбреците да се пречистят от излишното задържане на течности.

Динята също така е богата на витамин С и бета-каротен, като в 100 гр се съдържат около 11-13% от дневните ти нужди от съответните витамини, което прави динята полезна по всички параграфи цитиращи витамин С и витамин А.

Един от естествените химикали в динята пък е цитрулин, който се превръща в бъбреците на аргинин – аминокиселина, която работи усърдно за здравето на сърцето и имунната система. Същият този цитрулин ни помага и в клетките ни да се трупат по-малко мазнини, което прави динята добър вариант за плод и по време на диета.

Антиоксидантът ликопен обаче е звездният играч тук. Ликопенът спомага за намаляване на всички видове възпаление и има способността да неутрализира вредните свободни радикали. Друг противовъзпалителен фитонутриент в динята е кукурбитацин Е, или тритерпеноид, който блокира активността на болката, треската и възпалението.

watermelon-smoothie-2

И след всичко това предполагам няма да се учудиш, ако ти кажа, че през лятото динята всъщност е водата във всичките ни смутита. Точно така – водата. Със своите 90% съдържание на вода, парчетата диня нямат нужда от допълнително такава, за да станат за сок. Затова режи и използвай смело!

 

Основа за смути с диня
1 голям резен диня*
1 замразен банан

Изчисти динята от семките и блендирай на течност.
Добави замразения банан и блендирай отново.

За завършено смути добави 1/2 или 1 връзка магданоз. Вкусът е прекрасен, за разлика от цвета… все пак комбинираме червено със зелено и резултатът е нещо странно изглеждащо кафяво. Но пък сочно, вкусно и свежо. Като за лято.

*Моля помни, че динята също така има сериозният гликемичен индекс 72, което означава че всички с диабет, хипогликемия и метаболитен синдром биха си направили услуга ако страняха от нея. Тя също така е и мухъло-образуваща, затова всички борещи се с дисбаланс в микрофлората на червата не е добре да си похапват от нея редовно.

 

 

Надя Петрова, www.natureinsider.com