fbpx

Среща с Гуру от Людмил Дренски (Люси)

LD-i-TM-2

Разкажи ни за срещата ти с Тиртха Махардж?

О, за Тиртха Махарадж! Стана интересно и дълбоко. Срещата беше интересна, неочаквана и в същия момент сякаш очаквана цял живот. Когато разбрах от Слави, че неговият Учител е тук, като една любопитна сврака пожелах да отида да го видя. Отидох на една сутрешна лекция в ашрама в Овча купел и … Само ще ти кажа, че като се прибрах казах на жена ми „Имаме проблем. Влюбен съм в мъж”. Предполагам, че разбирате, че става дума за друг тип влюбване от мъжко-женското.

Искам да ти споделя нещо интересно, което се случи на това първо отиване. Тиртха Махарадж седна да закуси с гостите на лекцията и аз попаднах наблизо до него. Заговорихме се и аз реших, че трябва да изпъкна с „духовност” ( ЕГО ). Не го познавах и малко знаех за него и реших, че трябва да го осветля на тема Учителя Петър Дънов. Обясних какво съм чел. Как съм чел. Кой е Учителя. Той ме слушаше внимателно сякаш по детски се възхищаваше на всичко, което казвам. След време разбрах, че Тиртха Махарадж е организирал превеждането на Учителя Петър Дънов на унгарски мноооого преди да ме познава мен. Разбрах колко много знае за Учителя. Разбрах колко е близък с Бялото братство. А в онзи разговор ме остави да му разкажа и дори за миг не ме накара да се почувствам неудобно!

Как стана готов, за да го срещнещ?

Не мисля, че някога съм ставал готов, Кала! Когато Учител те приеме на близо до себе си не е поради твоята готовност, а поради неговата милост. Ако чакам да стана готов си е загубена кауза. Надали ще стана готов.

LD-i-TM-3

Какви са основните неща, на които те научи?

Основното на, което ме учи мен и другите е съответност. Това за което той говори е неговият живот. Няма разминаване на думи и дела. Друго нещо на което непрекъснато виждам е неговата смиреност. Сякаш е слуга на целия свят.

Какъв мрак разпръсна в теб и каква светлина ти разкри?
(гуру – буквално се превежда като мракоразпръсквател)

Непрекъснато разпръсва мрак. Мрака на моите страхове. Мрака на това да забравям, че съм щастлив по подразбиране! Връзката му с Бог е толкова силна и искрена, че тази светлина залива и околните. Чувстваш се добре и вдъхновен, а не знаеш защо. Защото неговата Връзка е засилила твоята връзка и ти си спомнил, че с Бог може да бъдеш и приятел.

Моля, кажи ни три неща, които да можем да приложим от неговата мъдрост.

Ще ти напиша един цитат от лекция на Тиртха Махарадж. Това си е практическа мъдрост. Накарай поне един човек да се усмихне 🙂

 

TM„На Запад схващането, че Бог е някой, който непрекъснато ни дава е доста популярно. В основата си това твърдение е вярно, защото без милостта на Бога ние не бихме могли да съществуваме. Ако нямаме слънце, вода, въздух, то ще бъдем погубени. Но ако погледнем връзките си с хората, животните, то ние не сме само страна, която получава, но и активно допринасяме за поддържането и разцвета на отношенията ни с другите и света като цяло. Същото би следвало да бъде и при връзката ни с Бога. Не бива да очакваме единствено да получаваме от Него, но и да се опитаме нещичко да дадем. Често пъти се сещаме, че Бог съществува, когато нещо ни липсва, например разболеем се. Тогава започваме повече да ценим както здравето си, така и връзката си с Върховния. Тогава Му се молим: „Помогни ми, дай ми здраве.“ В крайна сметка добре е да имаме виждането, че Бог е наш приятел, а към приятелите си човек се отнася подобаващо. Някой би казал: „Но какво мога да дам аз на Бога, та Той си има всичко?“ Наистина това е така, но отново според ваишнавите* Бог търси нашата любов и нашето внимание. Бихме могли да поднесем цветя в храм, църква или друга обител на Бога; бихме могли да прочетем свещени текстове и книги отразяващи славата Му или просто бихме могли да помогнем на някого да се усмихне…”

 

За Тиртха Махарадж ни разказа Людмил Дренски, въпросите за Здрав живот зададе Калоян Гичев.  Сайтът на Людмил: www.yoganastroenie.com