fbpx

По-близо до звездите и до свещените камъни (бяла поема)

IMG_20140815_161833

Това е Българската мистерия!

Достъпно за всички, но не всеки може да си го позволи. И дори търсачите на приключения и туристите планинари далеч невинаги оценяват съкровищата и несметните богатства на този Земен рай.

О, качват се много млади и влюбени двойки, прекрасни мили хора от всички възрасти. Тук е също срещата между поколенията – чудната приемственост на Духовната традиция, завещана от титаните на словото и поезията.

 

Виж, приятелю, красотите и изваянията на Природата,  чуй тихите откровения за Прехода и се докосни със сърцето си до Звездите, слезли тук по-близо отвсякога, за да ти дарят крилата на безсмъртието и Свободата!

И всички тия камъни и скали наоколо, дето кръжат орли и  се вият Херувими, оживяват в мига, в който ги погледнеш, защото са пълни с енергията и битието на най-древните времена.

А водата, тази Жива вода от извори, ручеи и езера, ще те възроди, ще ти дари силите на вечната младост.

 

Да, друже на простотата и хармонията, повярвай отново в Себе си и великата си Душа! Осмели се да бъдеш Бог, какъвто си поначало! Греби с пълни шепи от Рога на изобилието и Духовните царства!

О, тук всяка тревичка е благородна и се гали в нозете ти като мила възлюбена. И всяко камъче иска да ти проговори с шепота на Звездите.

Вървиш като по килим и навсякъде можеш да полегнеш като в приказно ложе. Да се насладиш на покоя и отмората, да вкусиш плодовете на блаженството и миросъзерцанието. Да се почувстваш истински щастлив!!!

 

Колко малко е нужно за пълнотата на твоята Душа, копнееща от памтивека за радост и веселие, и за игра с други Сродни души.

Будност е нужна и разширено съзнание, за да станеш принц на Любовта и цар на Мира. Едва тогава ще срещнеш Първата си любов и Душата-близнак ще те посети, за да се изпълни пророчеството, за което си дошъл на този свят. И дишай, дишай с пълни гърди чистотата и безсмъртието, от което се нуждаят затлачените от цивилизацията ти, клетки!

 

Тук е живият Храм на Духа, за който мечтаят поетите и бленуват безчет поклонници от ръкотворните църкви в низините.

Мнозина са званите, ала малцина избраните, сиреч рицарите на Любовта, Мъдростта и Истината.

Но знай, че и тук горе носиш Христовия кръст и гориш в огъня на жертвоприношението, наречено „светско щастие“!

С много удобства трябва да се разделиш, за да се впуснеш в голямото Приключение на Живота. И често пъти ще крачиш по ръба на бездната и оцеляването, докато минеш Изкшенията в пустинята по примера на Христа. Но бъди дръзновен и непоколебим докрай, за да се увенчаеш с Венеца!

 

Бъди благословен с Живия хляб на Възкресението!

Виж сега как цялата Вселена те поздравява и се отзовава на твоите нужди, за да не ти липсва нищо и да имаш всичкото изобилие и благодат! Защото си Цар и си победил грижите и тревогите и страховете на простосмъртните…

Тук горе е Светът на идеите и на всички възможности – каквото вържеш Сега със сърцето си, това и ще развърже Вселената в твое име. Спри веднъж завинаги стрелките на часовника и се довери на Доброто, което дебне отвсякъде! Свържи се с Работниците на Светлината и сам стани Воин и Рицар и Слънце на този свят!

 

Чисто и свято е всяко твое човешко желание – тепърва ще разбереш Истината и вкусиш плодовете на Свободата, на съвършената простота.

Ще познаеш Младенеца, който ражда всеки миг твоята окрилена от творчески пориви Душа. И в образа на Детето ще видиш Бога в Себе си, за да познаеш и всички останали Богове, които някога са били хора.

Ще узнаеш и Мярката, наречена Човек – и Стълбата със стъпалата, по които се изкачва той в Мирозданието.

Помни Детето-Бог и не забравяй, че нищо човешко не ти е чуждо! Тогава ще разбереш защо си случайно българин и е трябвало да живееш между българи по име и дух… Не всяка лъжица е за твоите уста, но и не всяка уста пасва на твоята лъжичка. Броят се на пръсти истинските ти приятели… Макар много ближни на този свят да търсят близостта ти и да се домогват инстинктивно до твоята слънчева аура.

Ето защо трябва да си мъдър, за да се ограждаш – да пазиш дистанция и установяваш граници! Иначе те грози стихията на тълпата и провала на еднодневките.

 

Борбата за пари там долу, омагьосала простосмъртните, може и на теб да изиграе някоя коварна лоша шега. Но ти бъди на висотата на Хляба и давай винаги даром от кошницата на добродетелите! Така ще изпълниш и Завета на вечния българин – достойното служене!!!

А сега се води и Битката за Майката Земя, и много Войни на Светлината се включват в ежедневните сражения на Природното поле. Благословени сме да участваме във великия Преход и вземем максимума от своя пай, наречен вечен живот.

Амин! Да бъдем! Аз съм този, който Съм!

 

Георги Панайотов, август 2014, Рила, Седемте езера.