fbpx

Шипкова вода (вода от сърца за сърца)

Rosa-canina

Шипката – царицата на сърцата

Ако розата е царицата на цветята, бихме си позволили да провъзгласим шипката за царицата на сърцата. Пролетта шипковият храст е сътворен от тях – буквално по пет на всеки бъдещ плод.

Помислихме си какъв ли ставаш, когато израстваш от основата на пет сърца?… Богат и пълноценен! За шипката това означава най-високо съдържание на витамин C в целия растителен свят и не само това – тя съдържа и витамин А, витамин B6, калций, желязо и магнезий, незаменимите мастни киселини (омега 3 и омега 6).

При необходим дневен прием от средно 2000 калории, от 100 грама шипки можем да си набавим: 86% от необходимия за деня витамин А, 16% калций, 17% магнезий, 5% витамин B6, 6% желязо и 710% витамин C.

 

DSC_9217

Рецептата на Здрав живот за употреба на шипки

Рецептата е много проста, без термична обработка, с което вярваме максимално се запазват всички ценни вещества. Необходими са ни шипки, студена вода, един буркан и няколко часа търпение.

 

DSC_9179

Нарязваме шипките – това спомага да се извлекат пълноценно веществата. Изсушените шипки са твърди. Най-лесният начин, до който сме достигнали на този етап, е да ги използваме клещи за начупването. Ако нямате под ръка, ножицата също е удачна възможност.

 

DSC_9181

За един буркан, напълнен с вода, са необходими една шепа шипки.

 

DSC_9183

DSC_9185

Заливаме със студена изворна вода и изчакваме няколко часа. Ако го направим вечерта, до сутринна шипковата вода е готова. Преди да я изпиием, е необходимо да прецедим.

 

DSC_9211

DSC_9214

Отпивайки от водата, можем да си помислим за петте сърца през пролетта, за червения плод през есеннта, за слънчевите лъчи и добрите условия, които има в природата за израстване. Всичко това става част и от нас.

 

 

Здрав живот, септември 2014 г.