fbpx

Суровоядството – история и изследвания

RawFood

Суровоядството представлява консумиране само на храни, които не са обработени топлинно (или най-много до температура 40-50 градуса), като най-разпространено е суровото веган хранене, което включва храни изцяло от растителен произход – плодове, зеленчуци, ядки, покълнали зърнени храни. По-малко популярно е суровоядството, при което се допуска консумация и на продукти от животински произход – сурово прясно мляко, кефир, кисело мляко, сурова риба, сушено или пушено месо.

Принципи на хранене, сходни със суровоядството, за първи път се популяризират от Силвестър Греъм през 30-те години на 19ти век, като средство за справяне с епидемията от холера, поразила щатите по това време. Към края на същия век швейцарският лекар Максимилиан Бирчър-Бенер провежда експерименти, като изследва влиянието на консумацията на сурови зеленчуци върху здравето на своите пациенти и отваря в Цюрих санаториум, наречен “VitalForce”, който работи и до днес.

В днешно време суровоядството е особено популярно в Австралия, западните щати, Канада и някои по-големи страни в Европа, като Великобритания и Германия. През 2007г. излиза документалният филм на Джена Норууд “Supercharge me! 30 days raw” (по аналогия на филма “Supersize me!”). Норууд, която е специалист по здравословно хранене, решава да приема само сурови храни в продължение на 30 дни и документира във филма промените, които настъпват в здравословното й състояние. Филмът можете да гледате тук.

Привържениците на суровоядството смятат, че то носи следните ползи:

  • Ензимите в суровите храни подпомагат храносмилането, а температури над 40-50 градуса разрушават тези ензими.
  • Суровите храни съдържат полезни бактерии и микроорганизми, които допринасят за поддържането на добрата флора в стомашно-чревния тракт.
  • Суровите храни са богати на полезни хранителни вещества и не съдържат допълнителни консерванти, оцветители, овкусители и други изкуствени съставки
  • Суровите плодове и зеленчуци са богати на антиоксиданти и неутрализират свободните радикали, което намалява риска от ракови заболявания. Девет от 11 изследвания проведени между 1994 и 2003г. показват, че консумацията на сурови зеленчуци намалява риска от рак.
  • Консумацията на сурови плодове и зеленчуци помага за нормализиране на теглото и намаляване на високото кръвно налягане.

Изследвания на хора, придържащи се към суровоядството, обаче, показват и някои рискове за здравето:

  • Изследване сред 18 суровоядци, които спазват този режим на хранене от година и половина до 10 години, показва, че при тях се наблюдава по-ниска плътност на костите и повишен риск от фрактури, дължащи се на ниският индекс на телесното тегло.
  • Проучване сред близо 300 жени, консумиращи между 70 и 100% сурови храни, показва, че при 30% от тях се наблюдават нарушения на месечния цикъл.
  • Изследване на 130 души, консумиращи над 95% сурови храни за период между година и половина и 35 години, показва повишен риск от увреждане на зъбния емайл. Едва 2,3% от изследваните нямат подобни проблеми, 37,2% имат средно увреждане на емайла поне на един зъб, а 60,5% – тежко увреждане (за сравнение при контролната група процентите са съответно 13,2%, 55,2% и 31,6%).
  • Изследване на 200 души, консумиращи между 70 и 100% сурови храни, показва, че при 38% от тях се наблюдава недостиг на витамин В12.

Консумацията на повече сурови плодове и зеленчуци може да донесе много ползи на организма ни, но към него трябва да се подхожда внимателно, с необходимата информираност по темата, съобразяване с индивидуалните особености на организма и най-добре след консултация със специалист.


Рослава Стоянова, списание “Органично”.