fbpx

Защо температурата е полезна за здравето?

Thermometer

Голяма част от хората вярват, че да си здрав означава „да се чувстваш добре” и „да не си болен”. Страхуваме се от контакта с бактерии, вируси и други микроорганизми. Използваме антибактериални сапуни, спрейове, хапчета, кремове и лосиони. Постоянно се подготвяме за следващата голяма пандемия от грип и т.н.

В традиционните култури, обаче, настинките, придружени с висока температура винаги са били разбирани и уважавани. Повечето хора са знаели, че температурата се покачва до определена степен и после спада сама. А днес се опитваме веднага да я свалим, използвайки антипирептични и други средства.

Антипиретиците включват парацетамол и ибупопрофен. Те бързо свалят температурата, но също така и заглушават естествените сигнали, които ни подава тялото и пречат на развитието на имунната система. Това позволява на вредните микроорганизми да оцелеят и да причинят развитието на хронични болести.

Имунната система е като мускул
Имунната система действа като мускул, който постоянно трябва да бъде поставян на изпитания, за да стане по-силен. Без съпротива имунитетът ви няма как да се заздрави. Тази съпротива понякога може да причини настинка или висока температура, но това е естествена, адаптивна реакция на тялто, която позволява на имунната система да се задейства на едно по-високо ниво.

За някои хора симптомите на настинка или грип може да са най-добрият признак за здрав организъм. Метаболитният капацитет на личната ни имунна система може да е бил толкова слаб, че не е могъл да понесе естествения стрес, на който го подлага обкръжаващата ни среда. Затова тялото е станало уязвимо и е развило вирусна или бактериална инфекция.

Високата температура стимулира имунната система
Имунната система реагира, за да се пребори с инфекцията и да направи тялото по-силно. Микроорганизмите оцеляват само в тесни температурни граници. Тялото ни е така интелигентно устроено, че е наясно с това и се е адаптирало, като е изградило среда, в която тези болестотворни организми не могат да живеят.

С покачването на температурата ни, се намаляват вредните микроорганизми в тялото. Разбира се, организмът ни не би искал да достигне толкова висока температура, че да убие всички полезни микроби, но ако се наложи, ще го направи. Когато тялото е подложено на остра инфекция, температурата трябва да регулира вътрешната ни система, като се повишава и така убива микроби.

Нормалната телесна температура е около 37 градуса. За висока се приема температура над 38 градуса. При температура 38.3 повечето бактерии не успяват да оцелеят, а при 38.8 вирусите не могат да се размножават и да се разпространяват в тялото ни. Високите темепратури обикновено се саморегулират и са краткотрайни. Могат да бъдат опасни единствено, когато достигнат над 40 градуса.

Повишаващата се температура активира имунната система
С покачването на температурата се акривират CD8+ цитотоксични Т-клетки. Това са специални лимфоцити, способни да разрушават клетките, заразени с вируси. Учени са открили, че високата телесна температура повишава броя на Т-клетките, което води до по-добра имунна реакция срещу инфекцията.

Високата температура повишава и нивата на неутрофилите, уникални имунни клетки, които избираемо се насочват към болестотворни бактериални клетки. Повишаването на температурата подобрява и дейността на ензимите, създавайки среда, която е неблагоприятна за вредните микроби.

Според д-р Джон Уери, главен редактор на Журнал по биология на левкоцитите, „Високата температура може и да е неприятна, … но (според изследванията), тя е част от естествената реакция на имунната ни система.”

Прекаленото „стерилизиране” на обкръжаващата ни среда и използването на синтетични химикали, като лекарства, изкуствени витамини и средства за сваляне на температура, само правят организма ни по-слаб. Те не позволяват на тялото ни да се адаптира и да стане по-здраво. Затова се оказваме слаби, уязвими и неспособни да се приспособим към предизвикателствата на обкръжаващата ни среда.

Ролята на образуването на слуз
Лигавиците на носа и устата са основните места, откъдето патогенни микроорганизми могат да проникнат в телата ни. Доскоро повечето учени смятаха слузта, която се образува върху тях, просто за физическа бариера срещу болестотворните организми и за овлажняващо средство между тъканите. Последните изследвания обаче показват, че тя съдържа уникални организми, наречени бактериофаги.

Бактериофагите, наричани накратко фаги, са вируси, които заразяват и се размножават в рамките на бактериите. Те целенасочено избират вредни микроби и така подобряват здравето на организма, в който живеят. Там, където има бактерии и други микроорганизми, има и фаги.

Учените са открили доказателства, че фагите взаимодействат с животните и хората, като убиват нежеланите колонии бактерии и контролират състава на полезните микроорганизми в тялото. Това води до намаляване на болестотворните организми и подобрява имунната система.

При настинка организмът ни увеличава производството на слуз, която обгражда бактериите и подобрява дейността на фагите, които намаляват броя на болестотворните организми. Това е интелигентният начин, по който тялото ни реагира, за да се предпази от развитие на хронични инфекции и болести. Доверявайте се на тялото си и на симптомите, които ви дава!

Кога настинката може да бъде опасна?

Винаги се консултирайте с лекар, ако температурата ви достига над 39.4 в продължение на повече от четири дни. Ако високата температура ви кара да се чувствате много зле, имате затруднено дишане или конвулсии, незабавно трябва да отидете на преглед.

Когато сте настинали, трябва да пиете много вода и да приемате електролити, като например прясно изцеден сок от лимон. Това ще помогне на тялото ви, защото то използва много течности и електролити в опита си да се справи с болестотворните организми. Ако температурата ви достигне 40 градуса, можете да си вземете студен душ, за да я свалите и да предотвратите потенциално увреждане на важни органи.


Източник: Naturalnews.com, преводач: Рослава Стоянова, списание “Органично”.