fbpx

Есенните плодове и техният лечебен ефект

apples-2

Много хора свързват консумацията на плодове със сезона лято. За да се поддържа добро здраве обаче, е необходимо плодове да се консумират през всички сезони. Ежедневно.
Есента в България носи своето изобилие от плодове: грозде, круши, ябълки, нар, райска ябълка, мушмули. Всеки един от тези плодове се отличава с изключително полезни качества и свойства. А когато се консумират пресни и добре узрели, те се превръщат в суперхрани с изключително лечебен ефект. Важно е да отбележим, че есенните плодове играят важна роля в есенното пречистване на организма.

Гроздето е най-лечебният есенен плод. Неговите хранителни качества могат да помогнат за пречистване на организма, както и да въздействат благоприятно за предотвратяване на различни болести.

Гроздето е изключително богато на витамин B1, B2, C, P, PP, които подпомагат и укрепват нервната система, заздравяват костите, ноктите и стените на кръвоносните съдове. Гроздето съдържа и много минерални соли като магнезий, натрий, калций, желязо, сяра, манган, йод, мед, цинк, силиций, както и калиеви, калциеви, фосфорни и магнезиеви соли. Те регулират водно-солевия обмен. Препоръчително е хора със сърдечни, чернодробни и бъбречни проблеми да пречистят организма си чрез разтоварване с грозде. Гроздето има много благоприятни лечебни действия и за хора със заболявания на дихателната система.

Препоръчват се два вида разтоварване с грозде: диета от 1 до 10 дни само на грозде или соколечение с гроздов сок от 1 до 5 дни. Вторият вариант е по-ефективен и лечебен. Сокът от грозде съдържа силно концентрирана проста захар. Тя е основно гориво за нашите клетки и тъкани, което дава на организма нужната енергия и го поддържа зареден през целия ден. Глюкозата в гроздето подпомага окислителните процеси, подобрява обмяната на веществата и улеснява усвояването на кислорода. Като резултат започварегулиране на алкално-киселинния баланс в човешкия организъм.

Друг есенно-лечебен плод е ябълката. Тя е изключително богата на различни витамини: А, B1, B2, C, Е. Витамин Е помага за циркулацията на кръвта, регенерира тъканите, действа много добре за нормалното кръвосъсирване, важен e за спортистите, защото поддържа мускулите и нервите. Ябълката съдържа голяма група микроелементи като калий, калций, магнезий, мед, манган, желязо. Това е един от малкото плодове, който съдържа манган, йод, хром и молибден.
Всички тези витамини и микроелементи подпомагат нормалното функциониране на човешките органи, тъкани и жлези с вътрешна секреция. Ябълката е богата на ябълчена киселина, която заедно с пектиновите вещества, регулират хроничния запек. Пектинът в ябълките има невероятно ценно свойство да набъбва и поглъща отровите от чревния тракт. Ябълките са благоприятни и за сърдечно-съдовите заболявания. Дори, според известния лечител Пол Брег: “Човек който яде по 1 ябълка на ден, няма нужда да ходи на доктор“.

Крушата е есенен плод богат на витамини B3, B6, А, C, К, Е. Тя е източник на минерални соли като калий, калций, магнезий, фосфор, цинк, манган и желязо. Крушата съдържа:

 • 30 пъти повече калий, отколкото ябълката, което е важен фактор за поддържането на човешкото здраве;
 • фолиева киселина, необходима за бременните и кърмачките;
 • елемента арбутин, който е чудесно лечебно средство за бъбречно-каменните заболявания;
 • хлорогенни киселини, които действат антиоксидантно и са средство за засилване на имунната система;
 • йод, който е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

Крушата  има  антимикробно действие, което изчиства пикочните пътища. Този плод може да въздейства благоприятно и на хора със запек и белодробни проблеми.

Нарът е прекрасен есенен плод, който утолява жаждата. Богат е на антиоксиданти и витамини като P, C, А, B групата. Съдържа много калий, калций, магнезий, натрий, желязо и фосфор, които действат изключително лечебно на страдащите от хипертония и сърдечна недостатъчност. Този лечебен плод има благоприятно действие и за диабетиците.

Райската ябълка не се нарича случайно “райска“. Ако се консумира правилно, тя има прекрасен вкус и е богата на:

 • витамини P, C, А, Е, PP, B1,B2;
 • микроелементи: калий, калций, фосфор, натрий и желязо;
 • глутаминова киселина
 • багрила
 • пектинови вещества
 • фруктоза и глюкоза.

Райската ябълка съдържа и определени количества мазнини и белтъчини. Нейният състав е истински рай за нашия организъм. Този плод е много полезен при грип и настинка, за хора с хронична умора, депресия, сърдечно-съдови заболявания, болести на кръвта. Райската ябълка подпомага изхвърлянето на свободни радикали от организма, подпомага отслабването и удовлетворява глада.

Мушмулата също има своите много полезни лечебни качества. Тя съдържа голямо количество витамини от А, C и B групата, както и минерали като калций, калий, магнезий, желязо, натрий и други. Мушмулата е богата на пектин, фибри, скорбяла, ябълчена, лимонена и винена киселина, които пречистват много добре кръвта и действат благоприятно на нервната система. Мушмулата подобрява храносмилането и  функциите на черния дроб, жлъчката и бъбреците. Тя е силен антиоксидант и действа добре при хора с разтройство, поради танините, които съдържа.

Насладете се на есенните плодове!

 

 

Лечебен център Vita Rama