fbpx

Д-р Пашкулев: Истинската медицина е била и следва да е само една – оптималната

human-body

Интервю с д-р Димитър Пашкулев

Медицинската практика на д-р Димитър Пашкулев обединяваа различни конвенционални и природосъобразни подходи към физическото и душевно здраве. Д-р Пашкулев е автор на 20 книги по диетология, фитотерапия и комплексно природолечение и на десетки разработки за натурални препарати от билки и етерични масла.

1. Какво е общото и различното между медицина, природна медицина и холистична медицина?

Принципно, истинската медицина е била и следва да е само една – оптималната. Тя може да включва различни методи и средства, от които следва да се даде предимство на природосъобразните и само при спешни остри или тежки хронични болести да се мисли за лекарства и операции.

Холистичната или интегрална/интегративна медицина гледа на човешката психофизиологична система като на едно цяло и не лекува “на парче”, а се опитва да регулира нещата на причинно равнище. В нея именно е спасението от “греховете” на твърде тясното специализиране, което върши известна работа, но ако се откъсне от цялостната преценка за човека и околната му среда, крайните му резултати са незадоволителни, а понякога – и опасни!

2. Какви са световните тенденции в развитието на природната и холистичната медицина?

Много бързо в някои страни, а в други – по-бавно, но се върви към интегриране на наследството от медицински познания и опит със съвременните схващания и съобразяването с настоящите особености на организма, обществото и околната среда. В много държави, но не и у нас, правителствата и здравните каси конкретно подпомагат внедряването на редица природосъобразни способи на лечение и предпазване.

3. Какви са традициите и тенденциите за развитие на природната и холистичната медицина в България?

Имаме прекрасни природни условия за развитието им, а и от специалистите не всички са заминали в странство. Както посочих, липсва съпричастност от страна на държавата, въпреки че в някои региони се правят верни стъпки на местно ниво. Много е важна и личната и неформална обществена инициативност – ако повече хора реално се обърнат към природни и интегрални методи, няма начин това да не се отрази и върху обществените нагласи и да се създадат по-адекватни условия съответно.

4. Кои са най-често факторите, които, от гледна точка на природната и холистичната медицина, оказват влияние върху нашето здравословно състояние?

Те могат да се разделят на пет групи, а именно:

  • индивидуален светоглед и психосаморегулиране;
  • общуване, вкл. образование и възпитание;
  • биохимични фактори, като хранене, дишане и ограничаване притока на токсични субстанции;
  • физикални фактори – слънце, въздух, вода и др.;
  • общи принципи, без които не само терапията и превенцията, но и нищо стойностно в живота не може да се постигне – навременност, постепенност, комплексност, постоянстване, и т.н.

5. Какви методи и средства от природната и холистична медицина всеки от нас може да включи и използва в ежедневието си с цел превенция и поддържане на здравето?

Няма кратък отговор на този въпрос, но тези методи ще бъдат пояснени в един добър обем в новото, разширено издание на книгата ми “Природолечение“, което се очаква да се реализира тази есен чрез изд. “Кибеа”. За пръв път в популярно издание правя опит да очертая и границите, докъдето здравната самоинициатива е полезна и откъдето нататък е по-добре да бъдем ръководени от специалисти.

6. Как т.нар. супер храни повлияват благоприятно на здравето?

Чрез множество механизми, като предпазване на органите и системите на клетъчно и тъканно равнище, подпомагане отделянето на токсичните и непотребни вещества, регулиране на възстановителните, хормонални и имунни процеси, пряко противомикробно и антипаразитно действие и др.

7. Кои български суперхрани бихте препоръчали да бъдат включени в ежедневното ни меню и за какво?

Има много знания, които са важни в тази област; тук ще се огранича с изброяване на една дузина храни и билкови подправки, които едновременно са широко достъпни у нас и при съчетаване укрепват най-важните системи в организма ни – нервна, сърдечно-съдова, ендокринна и имунна: орехи, шипки, сини сливи, глог, здравец, червен лук, броколи, глухарче, коприва, магданоз, овес и червено цвекло.

8. Вашите съвети за здраве, които всеки може да приложи в ежедневието си?

Първо, това е продължителен процес, за който следва редовно да се отделя повече време. Това е единственото време, което, каквото и да стане, не може да се счита за загубено! То ще се отплати с лихви и в другите области на активност, където ще имате по-висока енергия и издръжливост и капацитет да се радвате на живота.

Второ, следете най-вече за основно важните фактори, като психика, хранене, движение и чистота, тъй като без тяхното – поне в общи линии – регулиране е възможно и иначе много полезни други методи да не дадат траен ефект.

И трето, внимателно “пресявайте” редицата възможности за избор между природни продукти, самостоятелни техники за здраве и развитие и специализирани опции с участие на експерти за лична и групова работа. Дайте предимство на тези от тях, които имат повече шансове да регулират на основно ниво проблемите ви – и то по безопасен път. Практиката освен това показва, че в повечето случаи добри резултати са възможни и без големи финансови разходи.

Така че нека да отпадне “дежурното” оправдание на българина, че е болен защото е беден; той следва да разбере, че най-важното за неговото здраве, след адекватното му информиране, пряко зависи от неговите собствени решения и действия!

 

 

Източник: Лечебен център Vita Rama