fbpx

Правилното лечебно хранене е това, което дава резултати

Georgi-Slavov-interview

Интервю с Георги Славов, главен специалист-диетолог в Лечебен център Vita Rama.

1. Какви са световните тенденции в развитието на лечебното хранене?

В последните години има най-различни системи и методики за „здравословно хранене“, които заливат световния пазар и интернет, но повечето от тях представят сложни и практически неефективни диети. Правилното лечебно хранене е това, което дава резултати. Доказателство за успешни лечебни системи с хиляди излекувани пациенти, са методите за лечебно хранене на д-р Макдъгъл, д-р Еселстин, д-р Граам, д-р Нийл Бърнард, д-р Дейвид Клейн, професор Т. Колин Кембъл. Всички те прилагат пълноценно растително хранене, базирано на висок прием на въглехидрати и нисък прием на мазнини и белтъчини.

Моят дългогодишен опит и практика показват и доказват, че това е изключително успешен метод. Той повлиява лечебно на множество заболявания, поддържа човешкото тяло здраво и енергично, а насторението винаги позитивно. Пример е и българският народ, който до 1920 -1930 г. се е хранил основно с плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни, малко масло и животински храни и много българи са достигали до преклонна възраст.

2. Какви са традициите и тенденциите за развитие на лечебното хранене в България?

Както в чужбина, така и в България, често хората са объркани по отношение на лечебното хранене. Повечето българи се подлагат на различни диети за бързо отслабване, но резултатът в дългосрочен план е влошаване на здравословното състояние на организма и отново възвръщане на излишните килограми – така нареченият йо-йо ефект.

Ниската степен на информираност и познание за ползите от пълноценното растително хранене, е причина много хора да не могат да се възползват от този вид лечебно хранене. Като цяло обаче е налице позитивна тенденция: все повече се говори за здравословно хранене, лечебно хранене, все повече диетолози и доктори въвеждат растителното хранене в лечебната си система.

Всеки трябва да бъде внимателен при избора и прилагането на системи и методи за здравословно и лечебно хранене, защото ако не е достатъчно информиран и няма достатъчно практика, вероятността да се създадат различни дефицити в организма и това да доведе до негативни здравословни резултати е много голяма. Различните системи, методи, диети и лечебни хранения, трябва да се прилагат винаги под наблюдението на специалисти, които имат дългогодишен опит.

3. Тази година се навършват 100 години от рождението на Лидия Ковачева. Какво се промени съществено в разбирането за значението на лечебното хранене в България, след нейната лечебна практика?

Лидия Ковачева като художник начерта и обрисува пътеката, по която трябва да се движим, за да живеем и да се храним природосъобразно. Определено може да се каже, че тя е пионер и причина, здравословното хранене и начин на живот да достигне до много българи.

Първият основен компонент от метода на Лидия Ковачева – чаено-плодовото разтоварване на организма– дава възможност на тялото да се пречисти от натрупаните токсини и да започне процес на самолекуване.

Много хора са чували, чели или познават методите на Лидия Ковачева, но малко от тях осъзнават, че вторият компонент от нейната методика – пълноценното растително хранене – е всъщност своеобразно връщане към автентичното и традиционно българско хранене от преди 100 години – плодове, зеленчуци, семена, ядки, зърнени и бобови храни.

Всички препоръки на Лидия Ковачева са и изцяло съобразени с природните дадености на България, където през голяма част от годината има разнообразие от тези храни.

4. Има ли универсални препоръки от съвременните системи за лечебно хранене, които всеки от нас може да включи и използва в ежедневието си с цел превенция и поддържане на здравето?

1. Хранете се бавно.
2. Пийте вода преди хранене, или поне 2-3 часа след хранене.
3. Консумирайте плодовете на гладно.
4. Намалете животинските храни.
5. Правете разтоварване в силно енергийните дни на Екадаши (11ти ден след пълнолуние), като тогава консумирате само плодове или само вода.
6. През летния период, консумирайте разнообразие от пресни добре узрели плодове и зеленчуци.

5. Вашите съвети за здраве, които всеки може да приложи в ежедневието си?

1. До обяд винаги консумирайте само вода, сокове и плодове.
2. Винаги консумирайте пресни сурови салати с вашето осново хранене.
3. Освен салатата, нека основното хранене за обяд или вечеря, включва и: задушени зеленчуци, зърнени безглутенови храни като просо, ориз, елда, царевица, киноа, амарант, бобови храни като: нахут, боб, леща, грах и до 20 грама сурови семена, ядки, маслини и авокадо.
4. Намалете или изключете напълно, за по-продължителни периоди, консумацията на всички животински храни и концентрирани мазнини като: олиа,зехтини, масла.
5. Хранете се толкова колкото сте гладни, без да броите калориите.

Ако тези основни съвета за здравословно хранене бъдат следвани, хората с наднормено тегло ще отслабнат, слабите ще качат килограми, а здравите ще станат още по-здрави.


Източник: Лечебен център Vita Rama