fbpx

Калцият и нервите

nervs

Липсата на калций прави хората раздразнителни и емоционално избухливи – всичко им действа на нервите

Ние обикновено изпитваме недостиг на калций повече, отколкото на което и да е друго минерално вещество, необходимо за създаване на здраве и адекватна нервна система. Калцият в правилни пропорции ни дарява със здрави зъби, силни кости, железни нерви, силни мускули, еластична кожа, правилна сърдечна дейност, изправена осанка, остър ум и здрави вътрешни органи. Ако равнището на калция в кръвта спада, вие можете да станете нервен, раздразнителен и да изпаднете в депресия. Калцият помага да контролирате вашето здраве и да създадете от себе си личност.

Калцият е съвършено необходим за функционирането на нервите.

Това минерално вещество помага да се предават импулсите през нервите от една част на тялото към друга. Без калций вие не бихте могли да отдръпнете ръката си от горещата печка, да карате автомобил или даже да почувствате храната, която ядете. Недостигът на калций може да довете до треперене и конвулсии, сърдечна недостатъчност и забавен импулс. Калцият също така помага да се установи алкално-киселинният баланс на тялото. Недостигът му се изразява в спиране на растежа, разрушаване на зъбите, чупливост нап костите. По-трудно е да се установи неговият недостиг, когато се образуват изменения в меките тъкани.

Само един процент от калция се намира в меките тъкани, но ако например този един процент липсва, то човек се превръща в извънредно нервно същество. Без достатъчното му количество в кръвта, нервите не могат да изпращат сигнали. Резултатът е стрес и напрежение. Тялото не може да се отпусне Това е особено забележимо при силно емоционалните деца. При възрастните се проявява чрез неприятен характер, раздразнителна караница и бърза смяна на настроението.

По-нататък се развива треперене на мускулите, спазми и даже конвулсии.

И възрастните, и децата, при които се открива недостиг на калций, имат „нервен“ навик да си гризат ноктите, непрекъснато да движат ръце и крака, да си бъркат в носа или в ушите си, да дъвчат дъвка и да чешат постоянно главата си. Те не могат да стоят спокойно дълго време и често несъзнателно чукат с ръце или пръсти /особено възрастните хора/. Често стигат до емоционални избухвания, могат безпричинно да плачат, склонни са да се самосъжаляват. Всичко им действа на нервите и ги изкарва от равновесие. Недостигът на калций е една от основните причини за неблагоприятните изменения на личността поради слабата нервна система.

За щастие, противоположното също е вярно.

Дори и най-раздразнителните нервни хора стават щастливи, дружелюбно настроени, уверени в себе си благодарение на изменение на техния начин на живот и следователно на здравните закони на природата. По този начин можете да постигнете значително подобряване на вашия живот и вашата личност. И дълг на всеки е да направи това за себе си. Затова всеки ден трябва да получавате порция калций.

ХРАНА, БОГАТА НА КАЛЦИЙ: почистени бадеми, орехи, семки, пълноценни продукти от овес и ечемик, сварени соеви зърна, зелен боб, цвекло, зеле, маруля, зелена салата, глухарче, моркови, краставици, магданоз, всякакви натурални, получени по естествен начин сирена, козе мляко, пълноценно брашно, царевично брашно /едро смляно/, прах от яйчени черупки, портокали, сушени на слънце фурми, смокини и стафиди и други.

Пол Брег

 

 

Здравен център „Дар“, www.dar-center.com