fbpx

Суровоядството през погледа на Деси Пеева

Yagodi

Деси Пеева е автор на сайта desilifestyle.net, в който споделя рецепти за суровоядство, съвети за детокс, антиейджинг и натурална красота. Представяме ви нейният поглед към суровоядството и ползите, които то носи за организма.

От поне 14 години се храня здравословно. Но преди 6 години случайно си спомних за храненето със сурова храна. Започнах да чета по-задълбочено и колкото повече научавах, опитвах и експериментирах, толкова повече ме увличаше този начин на хранене. Открих, че това е начинът да реша хормоналните си проблеми, да възвърна баланса, да се излекувам и да постигна естествената красота, към която се стремях. Суровоядството се превърна не само в начин на живот за мен, но и в начин на мислене, тоест как възприемам заобикалящия ме свят, как се отнасям към хората с различно мислене, как се справям с житейските ситуации.

Суровоядството представлява консумация на 75 до 100% сурова храна. То включва най-вече изобилие от сурови плодове и зеленчуци, както и ядки, семена, билки, кълнове и поници, пчелни продукти и водорасли. Те могат да се комбинират и да се създадат изключително вкусни, лесни и бързи сурови ястия с техники като рязане, блендиране, пасиране и дехидриране. Доказано е, че готвенето на храната разрушава 100% от ензимите, 50% от протеините и 80-90% от витамините и минералите. Всички храни, както природата ги е създала в живо състояние съдържат ензими, които са изворът на младостта.

Има няколко течения в суровоядството, като двете основни са 80/10/10 или високовъглехидратн-нискомазнинно (с акцент към плодовете) и така нареченото “гурме суровоядство”, при което мазнините не се пестят, а се избягват плодовете. Аз мисля, че истината е някъде по средата и реших да не следвам никое от тях.

А ето и ползите от консумацията на сурова храна:

  • повече енергия и жизненост;
  • подобрено храносмилане и хидратация;
  • повишен имунитет и профилактика срещу болестите на цивилизацията;
  • по-добра памет и концентрация;
  • по-чиста и по-млада кожа;
  • по-малко килограми;
  • постигане на хормонален баланс и духовна връзка с природата.

Източник: списание “Органично”.