fbpx

Лечение от природата при високо кръвно

basil

Близо една трета от възрастните хора страдат от високо кръвно налягане или хипертония. Четвърт от лекарствата за високо кръвно се изписват за дълъг период и могат да доведат до сърдечни проблеми, инфаркт или нарушение на метаболизма на калция.

Ако решите да се обърнете към природолечението, съществуват множество билки, които могат да допринесат за намаляване накръвното налягане.

1) Босилек
Босилекът е вкусна подправка, подходяща за приготвянето на много ястия. Произходът ѝ е от Иран, Индия и други южни части на Азия, но днес е разпространена по целия свят. Известно е, че екстрактът от босилек намалява кръвното налягане. Освен това босилекът притежава антиоксидантни, антибактериални и противовирусни свойства. Идеалният вариант е малка саксийка с босилек на терасата, от която винаги можете да си откъснете свежи листенца за овкусяването на салата, супа или спагети.

2) Канела
Канелата е друга вкусна подправка, която лесно можете да включите в ежедневието си, ако искате да свалите кръвното. Канелата в комбинация с диета, богата на магнезий може да намали кръвното ви с до 25mmHg. Изследвания показват, че канелата помага и за намаляване на кръвното налягане при диабетици. Канела можете да добавите към овесените ядки в сутрешната си закуска или дори към кафето си. Освен това тя може да се използва и за овкусяване на ястия с къри и на някои яхнии.

3) Кардамон
Родината на кардамона е Индия и той често присъства в южно азиятската кухня. Притежава антиоксидантни свойства. Проучване върху ефекта, който кардамонът оказва върху здравословното състояние, показва, че при хора приемали кардамон на прах ежедневно в продължение на няколко месеца се наблюдава намаляване на кръвното налягане. Смленият на прах кардамон може да се използва като подправка към супи, яхнии и дори сладкиши.

4) Глог
Глогът е лечебно растение използвано в китайската медицина от векове за сваляне на високо кръвно налягане. Отварата от глог укрепва сърдечно-съдовата система, намалява кръвното налягане, предоствратява образуването на тромбове и подобрява кръвообръщението. Глогът може да се приема под формата на чай, течен екстракт или на капсули.

5) Семена от целина
Семената от целина са подходящи за овкусяване на супи, яхнии и пикантни ястия. Освен семената, за сваляне на кръвното налягане, можете да приемате и сок от целина. Целината съдържа апигенин, който има силни противовъзпалителни свойства. Целината от години се използва в китайската медицина за лечение на високо кръвно налягане и според изследванията тя подпомага сърдечната дейност. Целината има диуретични свойства, което обяснява ефекта и върху кръвното налягане.

6) Корен от конски босилек (червена какула)
Коренът от конски босилек се използва широко в Китай и в по-малка степен в Япония, САЩ и Европа за лечение при сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания. В традиционната китайска медицина коренът е бил използван при проблеми с кръвообръщението, сърдечен удар, болка в гърдите и други болести, свързани със сърцето и кръвоносната система. Коренът се използва и при менструални нарушения, хронични проблеми с черния дроб, неспокоен сън, причинен от силно сърцебиене или стягане в гърдите.

7) Лавандула
Лавандулата е известна не само с приятния си аромат. Тя влиза в състава на изискани парфюми и често се прилага в ароматерапията за успокоение. Лавандулата може да се използва и като билка за сваляне на кръвното налягане. Макар че малко хора биха си помислили да я включат в кулинарните си експерименти, цветовете на лавандулата могат да се използват в различни сладкиши, а листата могат да послужат като заместител на розмарина.

8) Хибискус
Чаят от хибискус (от растението Hibiscussabdariffa) и различните хранителни добавки, съдържащи хибискус също помагат за сваляне на кръвното налягане.

9) Котешки нокът
Котешкият нокът е билка, използвана в китайската медицина за лечение на високо кръвно и неврологични проблеми. Проучвания на влиянието на котешкия нокът върху кръвното налягане показват, че ефектът му може да се дължи на въздействието което оказва върху калциевите канали в клетките. Освен това котешкият нокът съдържа противовъзпалителен агент, който блокира производството на хормона простагландин, който е причина за възпаленията и болката. Котешки нокът може да се приема като хранителна добавка или чай.


Публикувано с разрешението на списание “Органично”.

Източник: www.wakeup-world.com, преводач: Рослава Стоянова.