fbpx

Да си направим сами червило

chervilo

През годините причините, поради които жените използват червило си остават неизменни: те искат да са по-привлекателни и да изпъкват сред тълпата.

Без съмнение използването на червило се е променило много в сравнение с древните времена, когато единственият избор на жените е бил използването на цветни екстракти от плодове. Днес в промишленото производство на червила различните марки използват различни съставки, но основата си остава една и съща. Най-често срещаните съставки в конвенционалните червила са следните:

Восък
Восъкът е основната съставка във всички червила, защото именно той позволява нанасянето на червилото върху устните. Най-често използваните видове восък са палмов восък (извличан от листата на палмата карнауба), восък от листата на растението канделила (Euphorbia antisyphilitica) и пчелен восък.

Масла
Маслата представляват над 60% от съдържанието на червилото. Най-често се използват минерални и растителни масла.

Пигменти
Жените имат различни предпочитания относно цвета на червилото, което носят и този цвят се от пигментите в него.

Алкохол
Алкохолът се използва като съставка в червилото, защото служи за разтворител на маслата и восъка.

Аромати
Синтетичните съставки на червилата често имат собствена миризма, която изцяло може да разруши ефекта от червилото. Заради това производителите прибавят изкуствени аромати, които да премахнат неприятните миризми.

Вредни съставки:

Консерванти и антиоксиданти
Червилата са козметични продукти с много дълъг срок на годност, но съдържат съставки, които с времето губят качествата си. Поради тази причина конвенционалните червила съдържат консерванти, удължаващи живота им.

Пигменти
Някои пигменти, служещи за оцветяване на червилата, се извличат от каменовъглен катран. Това е вещество, което може да предизвика кожни раздразнения, главоболие и гадене заради токсичността си. Друг вреден пигмен е кармина, вещество предизвикващо кожни раздразнения.

Кармин
Известен още като Е120, Естествено червено или кохинил, карминът е червен пигмент, съдържащ карминова киселина и алуминииеви соли. Карминът се произвежда от насекоми, срещащи се единствено в тропичните и субтропични райони на Мексико и Южна Америка.

Алтернативи на конвенционалните червила

Въпреки че червилата много са се променили и развили от своето създаване насам, формулата за направата им е почти непроменена. Червилата се правят от смес от пигменти, восък и масла, която след това се нанася върху устните.

С тази проста формула винаги можете да си направите собствено червило и да прибавите към него ароматите, които харесвате. Въпреки че някои домашни рецепти за червило може да не са със същата текстура като силно преработените и направени от машини червила, пълни със синтетични съставки, те се приготвят лесно и можем да сме сигурни, че са безопасни, защото знаем какви точно съставки сме вложили в тях. За онези от вас, които избягват изкуствените съставки или са алергични към някои вещества, вече няма причина да се лишават от използването на червило, защото когато сами си правите такова, можете да замените съставките, които не харесвате с други, по-здравословни и безопасни.

Съставки:

  • Половин чаена лъжичка пчелен восък
  • Половин чаена лъжичка восък от канделила
  • Половин чаена лъжичка масло от карите
  • 1 чаена лъжичка рициново масло
  • 1 чаена лъжичка масло от жожоба
  • 1 мл витамин E
  • 1 чаена лъжичка минерален пигмент Мика
  • Половин милилитър екстракт от мента(по желание)

Приготвяне:

1. Стерилизирайте всички съдове и прибори, които ще използвате и ги почистете с мека кърпичка, напоена със спирт или силен алкохол.

2. Стопете восъка и маслата на партна баня.

3. Когато восъкът е напълно разтопен, добавете витамин E.

4. Добавете минералния пигмент Мика и екстракта от мента и разбъркайте добре.

5. Излейте сместта в кутийка или във форма за червило и оставете да изстине и да се втвърди.


Публикувано с разрешението на списание “Органично”.

Източник: www.wakeup-world.com, преводач: Рослава Стоянова.