fbpx

Да посадим невен

calendula

Едно от любимите ми растения е Calendula officinalis или невенът. Той не бива да се бърка с подобния на него тагетес или турта от род Tagetes. Тагетесът често се използва да пази от някои насекоми в градината и от нематоди в почвата. Невенът – той помага на хората.

Аз отглеждам невен за направата на лосиони, балсами и мехлеми. Твърдо вярвам в лечебната му сила и моите вярвания са подкрепени от положителните реакции на семейството и приятелите ми, които използват моите мехлеми. Невенът е противовъзпалителен и антисептичен. Той успокоява, лекува и регенерира кожата. Ще откриете екстракта от невен в скъпи козметични продукти, но бихте могли и сами да си направите такива на много по-ниска цена. По-късно ще обясня как става това, но първо да поговорим за отглеждането на невен във вашия двор или на балкона през идващата пролет.

Засаждане на невена:

Невенът е красив и лесен за отглеждане, дори и от начинаещите. Въобще не е придирчив и ще се адаптира върху различни почви и светлинни условия, макар че, както повечето растения, ще получите най-доброто от него, засаждайки го в богата рохка почва и оставяйки го добре огрят. Дори да сте имали лош опит с цветята преди, пробвайте с невена. Ще остана изненадана, ако ви предаде.

Технически той е многогодишно растение, което в мек климат може да бъде перманентно градинско цвете. Все пак не оцелява в екстремни студове и жеги. Тук в южна Калифорния се самозасява целогодишно.

Справя се много добре, когато е посаден от семе директно в почвата. В един момент имаше самозасети семена из целия ми двор.

Все пак, когато дойде моментът за експерименти, исках да започна на чисто, затова си купих семена. А исках и да започна със семената при подготовката на почвата, за това ги посях в саксиики и ги пресадих, когато бяха 10-12 см високи. Това проработи много добре. Невенът не е точно любимец на паразитите, но все пак понякога го сполетяват такива, особено като е малък. Може би това, че бяха на разсад им помогна да оцелеят, а нямаше и шок от пресаждането за самите растения.

Отглеждане на невен:

  • Кога да го засадим: почти по всяко време след сланата: ранна пролет до ранно лято. Не обича много жегите, за това по-рано е по-добре.
  • Къде да го засадим: не е придирчив към почвата, но все пак подберете добре огрято място.
  • На каква дълбочина: на около 0,5 см.
  • На какво разстояние: моите са на около 20-30 см.
  • Колко голям става? Зависи. Около 30 см, ако е възрастно растение и е много щастливо ?, вероятно също на ширина е толкова.
  • Вода: невенът се нуждае от редовно напояване.
  • Торене: реално няма нужда от торене, но ако имате хубав компост, можете да разпръснете малко около растенията.
  • Събиране: за да съберете цветята с медицински цели, берете ги когато са разтворени цветовете и са в пика си. Не се тревожете, че ще наберете прекалено много. Обирането на цветовете ги стимулират да пускат още цветове. Необирането им е това, което ги кара да образуват семена и да се затварят. Вземете цветовете вътре и ги изсушете с цвета надолу, не срещу директна светлина. Когато са достатъчно сухи и се чупят, съберете листенцата и ги сложете в буркан.
  • Саксии: невенът се справя добре и гледан в саксия. Опитайте с гърнета или кутии. Чувства се добре и в самонапояващ се контейнер.
  • Семена: огледайте се за интересни цветя. Ако на пакетчето със семена пише “Calendula officinalis”, сте на прав път.

Една последна бележка: невенът е ядлив. Няма невероятен вкус, но е приятна добавка към салатите. Сушените листа приличат на шафран и може да се използва при готвенето и за оцветяване на храната.


Публикувано с разрешението на списание “Органично”.

Източник: www.rootsimple.com, преводач: Цветомира Йоцова.