fbpx

Масло от невен

calendula-oil

Продължаваме с мини серията за невена. Този пост е за маслото от невен, а скоро ще публикуваме и материал за мехлемите и балсамите. Вече знаете как да си посадите и отгледате невен, също така и как да го берете и сушите.

Маслото е просто за направа и много добре попиващо. Вземате хубав чист буркан с добър капак, пълните го наполовина с изсушената билка и догоре с масло, и го оставяте на слънце. Резултатът е лечебно масло (олио). Може да бъде използвано за мазане върху кожата или в мехлеми и балсами. Маслото от невен има регенеративни свойства въpху кожата, полезно е за възстановяване на суха, лющеща се и като цяло увредена кожа.

Да видим какви материали ни трябват.

Билки–невен или друго – трябва да бъдат сухи. Ако листенцата още са меки, това значи, че има влага в тях. Не искаме влага, защото често тя е причина за разваляне на маслените емулсии. Развалянето може да се изразява в лоша миризма, мухлясване и в най-лошия случай в образуване на ботулинов токсин в маслото.

Относно невена, може да използвате или само листенцата (венчелистчетата) или целия цвят. И двата варианта са подходящи, само се уверете, че зелените части са добре изсъхнали.

Основното масло (олио), което използвате, не е нужно да бъде от най-високо качесто. Аз използвам зехтин, който не е екстра върджин, но все пак не слагам и моторно олио. Все пак е въпрос на предпочитания. Можете да използвате органично, студено пресовано, екстра върджин или каквото и да е. Все пак аз правя тези масла в големи количества и би било скъпо. Предпочитам да сложа по-евтино масло и да използвам скъпите за салатата ?. Няма нужда и да е зехтин дори, но трябва да е нещо добро за кожата – жожоба или от гроздови семки. Не препоръчвам обикновено олио за готвено като цаpевично или слънчогледово.

Накисването

Всичко, което трябва да направите, е да напълните чист буркан със здрава капачка наполовина с изсушените ви билки и после до горе с маслото.

Това не е точна наука, така че не се вживявайте с пропорциите. Относно пропорциите и мерките, имайте предвид, че ще получите по-малко краен продукт, отколкото масло сте сложили. Билките поглъщат доста от маслото и не го връщат. Също така имайте предвид, че няма нужда да правите тонове масло, освен ако няма да го продавате. Бурканче от мармалад е достатъчно за експеримента.

Сега чакайте

Затворете добре буркана и оставете сместа да погълне олиото за около месец. Най-доброто място е слънчев прозорец, където се нагрява и осветява. Трябва леко да се нагрява. Може да изкарате бурканите и навън, ако е топло. От време на време, разклащайте бурканчето.

Резултатите

По-горе казах месец, но това не е задължително, защото, отново, това не е е точна наука. Понякога съм забравяла буркана за повече от месец, но 3-4 седмици са приблизително подходящи.

Изцедете маслото от билките от сухата маса. Преди го правех с цедка за чай или платнена торбичка. Опитвам с различен размер цедки, зависи колко чисто масло искам. Изцедете олиото в чист буркан.

Етикетирайте

Напишете какво е маслото и кога е направено. Дори да направите само едно бурканче, има шанс да забравите какво е и от кога е.

Съхранение

Съхранявайте маслото на тъмно място. Използвайте го в рамките на година, но колкото по-прясно, по-добре. Не използвайте гранясало масло или такова със странен вид или миризма. Но не изхвърляйте разваленото масло – може да го изгорите в маслена лампа.

Очаквайте още интересни материали за домашно приготвени лечебни и козметични натурални продукти.


Публикувано с разрешението на списание “Органично”.

Източник: www.rootsimple.com, преводач: Цветомира Йоцова.