fbpx

Направа на мехлеми и балсами за устни с невен

calendula-balms

Направа на мехлеми, балсами за устни и други: затваряме серията с невена… засега.

Спомняте ли си серията ни с невена, където ви разказахме как да посадим невен, събиране и сушене на невен и как да си направим масло от невен? Сега дойде време авторката на блога rootsimple.com да ни представи рецепта за мехлеми и балсами за устни с това чудно растение.

Ако вече сте опитали да направите масло от невен, може да го използвате за направата на лечебен мехлем или балсам. Мехлемът не е нищо друго, освен масло, втвърдено с восък. Предпочитам мехлеми с пчелен восък, макар че има и веган алтернативи, като восък от невен, коита се използват по същия начин.

Разбира се, не е нужно да сте киснали преди това каквито и да е билки в олио/зехтин и след това да ги използвате за мехлеми. Чистият зехтин и пчелният восък са силна лечебна комбинация сами по себе си, отлични за неароматизирани балсами за устни и мазане на ръце. Може да използвате и други базови масла и да вкарате в мехлема и билкови такива.

Веднъж щом се научите да правите мехлем, можете да правите такива не само за мазане на кожата, но и за устни, за употреба при главоболие и друга домашна козметика. Проста техника с много приложения.

Любимият ми билков мехлем се състои от равни части масла от невен, звездица (Stellaria media) и живовляк (Plantago major). Тези три съставки работят заедно в помощ на отрудените ръце на градинаря, при обриви, кожни одрасквания, ухапвания от насекови, суха кожа, лошо напукани истни и слънчево изгаряне. Аз винаги си имам бурканче мехлем на разположение и раздавам и на приятели.

Тайната на мехлема

Единствената тайна на мехлема е, че той е толкова лесен за направа.

Оборудването, което ви е необходимо, е нещо като съд за водна баня. Нагласям котлона на средна мощност и оставям водата да къкри едва едва. Така маслото се нагрява бавно. В другия съд добавям към маслото малко органичен пчелен восък и продължавам нагряването, докато восъкът се разтопи. Това е всичко, но ето малко детайли.

Първо, да поговорим за восъка:

От къде да вземем пчелен восък? Може да бъде поръчан онлайн. Не бих купувала случаен восък, тъй като той може да съдържа доста токсини, ако пчелите са пасли на полета, които са пръскани с химикали. Добрият органичен восък мирише божествено и този аромат се запазва в крайния продукт.

Колко восък да използваме? Правенето на мехлем е въпрос на прости пропорции – масло към восък – 4:1. Така става по-твърд. Може и 6:1, ако искате по-мек мехлем. Пък и е лесно да „поправите” твърде твърд или твърде мек мехлем. Просто го нагрейте отново и добавете масло или восък, в зависимост от това дали искате да го втвърдите или омекотите.

Измерване на пчелния восък: Няма нужда да мерите точно пропорциите за балсамите и мехлемите. Най-лесно е със супени лъжици например.

Разтапянето на водна баня:

Добре, вече разтапяме маслото и восъка на водна баня на много тих огън. Веднъж щом восъкът е нагрят, така че да се разтвори и изчезне в маслото от невен или друго, махнете съда от котлона. Особено внимателно трябва да се отнасяте с нагряването на билкови масла и да ги нагрявате възможно най-малко.

Добавяне на други масла:

Ако искате да добавите някакъв аромат или нещо лечебно, трябва да го направите веднага след свалянето на съда от котлона.

За балсами от устни аз добавям малко ментово масло. Но внимавайте с ментата, защото ако прекалите, може да ви пари на устните. Две капки масло са достатъчни за малко количество балсам за устни. После може да го нагреете и да добавите още, ако искате да е с по-силен аромат. Също така аз използвам и лавандула, здравец или лайка, които не са толкова силни на аромат, но са приятни за мехлеми.

Изсипване в бурканчета:

Щом добавите всички съставки, изсипете все още течния мехлем в чисти сухи бурканчета или кутийки. Ако са изцапани или мокри, мехлемът ви може да се развали. Изсипете го бързо, преди да започне да се втвърдява и изстива. Не затваряйте бурканчетата, докато не изстине сместа. След това ги запечатайте добре и ги етикетирайте.

Трайност:

Честно казано, никога не съм знаела каква е трайността на тези неща. Никога не ми се е развалял някой мехлем, но с времето губят силата и аромата си. Все пак, използвайте ги до няколко месеца, щом веднъж вече ги отворите.


Публикувано с разрешението на списание “Органично”.

Източник: www.rootsimple.com, преводач: Цветомира Йоцова.