fbpx

Десет стайни растения, които пречистват въздуха

Spathiphyllum

Качеството на въздуха в сградите се превръща в истински проблем. Затвореният в помещенията въздух често съдържа формалдехид, излъчван от килимите и лепилата, летливи органични съединения (VOC) от боите, извлечени от петрола химикали от изкуствените ароматизатори и набор от химикали, съдържащи се в омекотителите. Важно е да проветряваме редовно домовете си, а НАСА е открила кои стайни растения могат да намалят количеството на вредните токсини във въздуха, сред които бензол, формалдехид, трихлоретилен (ТСЕ), толуол и др.

Бензолът е канцерогенно вещество, съдържащо се в много лепила, разтворители и бои. Формалдехидът също е канцерогенен и се излъчва от мебелите и подовите настилки. Трихлоретиленът е разтворител, който се използва при различни метални елементи, химическото чистене, картините и за отстраняването на бои. Толуолът се среща в лаковете за нокти, лакочистителите, както и под формата на пяна.

Представяме ви списък с десет растения, които пречистват въздуха най-ефективно, както и с неутрализирането на кои вредни елементи се справят най-добре:

1. Бамбукова палма (Chamaedorea seifritzii) – бензол, формалдехид и трихлоретилен (ТСЕ).

2. Хризантеми (Chrysanthemum morifolium) – бензол, формалдехид, ТСЕ (според НАСА това цвете се справя най-добре с ТСЕ).

3. Бръшлян (Hedera helix) – бензол, формалдехид, ТСЕ, толуол, октан, терпен (според НАСА това растение най-ефективно неутрализира бензол).

4. Фикус (Ficus benjamina) – бензол, формалдехид, ТСЕ, октан, терпен.

5. Драцена (Dracaena massangeana) – бензол, формалдехид, ТСЕ (според НАСА това растение е най-ефективното в неутрализирането на формалдехид).

6. Спатифилум или лилия на мира (Spathiphyllum) – бензол, формалдехид, ТСЕ (Не са подходящи за отглеждане, ако в дома си имате котка – може да бъде токсично).

7. Традесканция или Лилаво сърце (Tradescantia pallida) – бензол, ТСЕ, тоулол, терпен.

8. Хемиграфис (Hemigraphis alternate) – бензол, ТСЕ, толуол, октан, терпен.

9. Хлорофитум или Зелена лилия (Chlorophytum comosum, Chlorophytum elatum)—формалдехид, въглероден диоксид, въглероден окис.

10. Хоя или Восъчно цвете (Hoya carnosa) – бензол, ТСЕ, тоулол, октан, терпен.


Публикувано с разрешението на списание “Органично”.

Източник: www.wakeup-world.com, преводач: Рослава Стоянова.