fbpx

Филм за Георги Иванович Гурджиев

Първа част на филма за Гурджиев:

 

 

Втора част на филма за Гурджиев:

 

Георги Иванович Гурджиев е философ, мистик, учител по свещени ритуални танци и духовен учител от гръцко-арменски произход. Той е роден 13 януари 1866 година и починал на 29 октомври 1949 година. Известен е с въвеждането на термина „Работата”, който според неговите принципи и инструкции се отнася до работа върху самия себе си, или както той по-рано го нарича – „Четвъртият Път”.

Като част от учението си, през различни периоди от живота си, той формира и разпуска няколко училища по света. Твърди, че учението, което е донесъл на Запада произтичащо от неговите собствени преживявания и пътувания изразява истината, която може да бъде открита в древни религии и мъдри учения отнасящи се до себеопознанието на човека и мястото на човечеството във Вселената.

Неговото учение може да бъде обобщено под името на третата му книга „Животът е реален само тогава, когато съм”. Пълното издание на неговите книги се нарича „Цялото и всичкото”.

Гурджиев смята състоянието, в което хората се намират за сън, в който те са несъзнавани автомати. “Човекът живее в сън и в сън умира” [1] Въпреки това Гурджиев смята, че е възможно човек да се събуди и да осъзнае живота по-пълно. (по информация от wikipedia)