fbpx

Паневритмия – учебен филм с Ина Дойнова – част 3

Паневритмията е обширна наука и голямо изкуство. Тя почива на следните закони: взаимоотношение между човек и природа, зависимост между физиологичните и психичните процеси, съответствие между идея, мисъл, музика и движение.

В този учебен видео курс по Паневритмия Ина Дойнова, инструктор с години опит в преподаването ѝ , ще ви въведе в дебрите на тeзи свещени упражнения.

 

Какво означава Паневритмия?

Пан-Ев-Ритмия се превежда като Висш Всеобщ Космичен Ритъм.

Пан – това е универсален принцип на Любовта като Творец, мъжкия принцип.

Ев – това е универсален принцип на Любовта като Съхранител, женския принцип, от който е произлязло всичко живо.

Ритмия – това е, което тече във времето и се повтаря, универсален принцип на периодичността, хармония на отделните части в Цялото.

Целта на Паневритмията е да ни синхронизира с Космичния Ритъм. Влизайки в синхрон с него, ние черпим от космическите енергии.

Основните опорни точки в Паневритмията са: Господ, природата и изгряващото слънце. А мисълта, която трябва да ни спохожда, докато играем тези красиви упражнения, е мисълта за Великото, за Вечното и Разумното, за пробуждащата се човешка душа.

 

Какво би видял един човек наблюдаващ Паневритмията?

Би видял една красива зелена поляна или планина. Всичко това обгърнато с красивата светлина на изгряващото слънце, усмихнати хора наредени в кръг или няколко кръга, а в средата – оркестър. Носи се музика – приятна, красива, привличаща като магнит всеки, който би минал и чул. Играещите са озарени от някаква невероятна светлина. Това е живият кръг на Паневритмията.

 

режисьор: Мария Ташева
преподавател: Ина Дойнова

Благодарим на Ина Дойнова за разрешението да публикуваме филма.