fbpx

Обръщение на Георги Костов по повод увеличаващия се интерес към сухия пост

Georgi-Kostov-2014

Здравейте!

Прави ми впечатление, че расте интереса към сухия пост, което е добре. Несъмнено за мен, този метод е най-мощен в сравнение с други познати практики – воден пост, соков режим, плодово-чаена разтоварителна диета и др,.

Притеснява ме факта, че веднъж “вкусили” от ползите, усетили ефекта, някои мисля прибързват да пристъпят към втори пост или към по-дълъг период. За сухия пост, се казва, че е долу-горе около 4 пъти по-мощен от водния! Може би се изхожда и от това, че физиологично полезния период при воден пост е максимум около 6 седмици, в редки случаи повече, а при сухия, според д-р Филонов например е 9-11 дни…

Не мисля, че е редно да се пришпорват нещата, да сме замърсявали с години организма си и сега да искаме за броени дни да поправим нещата. Природата е по-мъдра от нас. Когато една година реколтата е била слаба, на другата може да е малко по-богата, но дръвчетата няма да дадат две или три реколти плод…

За воден пост, с профилактична цел, схемата на Пол Брег е 1 ден на седмица, 3 последователни дни в месеца , 7 последователни дни всеки сезон и 14 последователни дни веднъж (или два пъти) годишно! През останалото време , намаляваме всичките си вредни навици, създаваме си нови полезни навици, включваме различни практики способстващи подържането на оптимално здраве.

Моя апел е да се чете, да се правят постепенно и плавно нещата, за да не се случи вместо ефект- дефект! Има много такива случаи и след това се хвърля вината неоснователно на методиките., но “злоупотребата не е аргумент срещу употребата”. Слънцето е полезно, но ако стоим без мярка ще ни изгори кожата, може и рак да хванем!

“Всяко нещо доведено до крайност, преминава в неговата противоположност!” Дзен

Миналата година имам 124 дни пост – 62 на вода и 62 без вода…Това прави средно на месец по около 10 дни общо. При положение , че имам ежеседмично въздържане от храна по 1 ден в месеца са 4 дни средно… Добавям 2 дни Екадаши и 1 ден на Двете тръби и станаха 7 дни , В удобни моменти комбиниране между Екадаши/Двете тръби и редовния ми петъчен ден и ето, че без усилия се събират 10 дни…. капка по капка,,, Аз залагам на постепенност, постоянство, плавност,ритмичност– съобразена с естствените био-ритми, на ненасилие- това за мен е естествено..

Моля ви, бъдете разумни! Почетете всички книги налични на пазара и в групата и тогава решавайте!

Не искайте от мен аз, да решавам вместо вас, Аз решавам за себе си, споделям какво съм правил , какво не, какво мисля..Не мисля, че съм уцелил ваксата, нито, че и да съм я налучкал, моята схема е и вашата схема, Изпълнени сме с различно съдържание, както на физическо ниво, така и като мисли и емоции!

В същото време ви заявявам, че дори и схемата на Брег може за някои да е в повече,,Живеем в много замърсена среда, откъснати от Майката Природа и това се е случило за изключително кратко време!

Имаме потребност от прочистване, но и от разумност!

Бъдете разумни, четете, учете и тогава прилагайте, защото “практика без теория е сляпа”, а тук говорим за най-мощния естествен метод!

Бихте ли дали в ръцете на детето си най-мощния автомобил, ако току-що е взело книжка?!

От болести в смисъла , който масово се влага в това понятие-не разбирам,,Знам, че сред основните причини е замърсения организъм – на всички нива- физика, емоции, мисли !! Липсата на движение, нарушения баланс със себе си, с околните, с Природата. Възобновим ли баланса – нашия помощник, а не враг- болестта си изчезва. В организма ни работи разумността, която ни е сътворила,тя ни и лекува. Толкова зная! 🙂

Моята стратегия в общи линии е следната: постепенно увеличаване на полезните навици и практики.. Това води до плавно, безпроблемно освобождаване от вредни такива.

Да бъдем разумни!

Успехи на всички!

 

 

Георги Костов