fbpx

Норман Уокър за оксаловата киселина

Spinach-zdrav-jivot

За Норман Уокър

Д-р Норман Уокър е считан за един от пионерите на соколечението. Той препоръчва пиенето на прясно изцедени зеленчукови и плодови сокове за лечение на различни болести и за поддържане на здравето. Автор е на няколко книги.

Още на млади години Норман Уокър има сериозни здравословни проблеми. Търсейки лечение се оттегля във френската провинция. Там открива и започва да прилага лечение със сок от моркови. С помощата на соковете успява да си върне здравето и да доживее до 99 годишна възраст (според някои източници и малко повече).

Норман Уокър основно препоръчва растително хранене, основано единствено на сурови и пресни храни. Като веган, той не препоръчва яденето на месо, риба и яйца и млечни продукти (с изключение на суровото козе мляко).

Норман Уокър посвещава голяма част от книгите си на описание на различните органи на човешкото тяло и на тяхното функциониране. Той смята, че ключът към здравето е в чистотата на дебелото черво, като счита, че 80% от болестите започват от замърсяването му.

“Всеки орган, жлеза и клетка в тялото се влияе от състоянието на дебелото черво.”

 

 

За оксаловата киселина

Според Норман Уокър една от загадките на човешкото тяло е перисталтичното движение, което се извършва в някои от системите на организма. Това движение е жизнено важно и се осъществява напълно автоматично чрез последователни контракции и отпускания на мускулите. Според автора оксаловата киселина е един от важните елементи, необходими за поддържане на тонуса и стимулиране на перисталтиката.

В книгата си “Соколечение”, Норман Уокър обяснява разликата между органичната оксалова киселина и тази, която е вече се е превърнала в неорганична след кулинарна обработка. Според него – за тялото е полезна само и единствено органичната оксалова киселина, която се съдържа в суровите зеленчуци и в прясно-изцедените сурови зеленчукови сокове. Именно тя е важна за нашето здраве.

Органичната оксалова киселина се превръща в неорганична при кулинарна или друга обработка на храната, която я съдържа. Тогава тя се свързва с калция и се натрупва като кристали в бъбреците. Това може да доведе и до липса на калций.

Авторът подчертава здравословното влияние на органичната оксалова киселина и препоръчва редовния ѝ прием със зеленчуци или прясно изцедени зеленчукови сокове.

Най-големи количества оксалова киселина се съдържа в суровия и пресен спанак, в листата на цвеклото, синапа, ряпата и зелето.

 

 

Здрав живот, февруари 2015 г.