fbpx

Лимец, киноа и спелта – имаме ли победител?

Лимец, киноа и спелта - имаме ли победител?

Лимец, киноа и спелта – имаме ли победител? Напоследък все повече хора се замислят за това, какво всъщност ни дават в повече вносните храни, от тези, които растат на родната ни, българска земя. Аз, разбира се, съм един от тях.

Задавайки си много въпроси и подлагайки на съмнение дълго налагана ни от различни източници информация, постепенно достигам до открития, които съвсем не са революционни, а по-скоро позабравени, не толкова стари знания.

Сравненията на базата на престижни изследвания ми допадат най-много. Тук човек не може да сбърка генерално, особено, ако източникът, от който черпи информация е сигурен и проверен във времето. Въпреки че и последното не може да бъде прието за даденост, освен ако не си направим изследванията сами. Аз лично продължавам да вярвам най-много на обратната връзка, която физическото ми тяло ми подава във всеки един момент. Тя, разбира се, ще бъде различна за всеки един отделен човек. Всички сме уникално-индивидуални и това е чудесно.

Но настоящата статия има за цел да разбие поредния мит, че псевдо-зърнената култура киноа, която е част от семейство Лободови (към което принадлежат спанакът и цвеклото), превъзхожда по показатели и средна стойност на полезни вещества, едва ли не, всички останали житни култури. Последното изобщо не е така и преглеждайки следващите редове, ще можете сами да се убедите в това.

                            Лимец        Киноа        Спелта

Протеини           18.2 г              14.1 г         14.57 г

Цинк                   2.24 мг           3.1 мг        3.28 мг

Фосфор               415 мг            457 мг       401 мг

Магнезий            111 мг            197 мг        136 мг

Желязо                4.59 мг          4.57 мг      4.44 мг

Калций                37.4 мг          47 мг          27 мг

Манган                4.40 мг          2.0 мг            –

Витамин А          312 IU            14 IU          10 IU

Калий                  390 мг           563 мг         388 мг

Витамин Е           3.25 мг         2.44 мг       0.79 мг

Витамин B1         0.55 мг        0.36 мг        0.364 мг

Витамин B3         5.58 мг        1.52 мг        6.84 мг

Витамин B2          0.3 мг        0.3 мг          0.113 мг

Фибри                    7.0 г            7.0 г             10.7 мг

Данните са за 100 г суров продукт, като цената на трите “опонента” варира между 4- 5 лв за килограм български лимец и спелта, до 25-30 лв за килограм киноа от Перу или Боливия. Да не говорим за вкусовите качества на древните сортове пшеница, които лично според мен, превъзхождат тези на киноата. Последното естествено, е въпрос на вкус.

Можете сами да видите от горното сравнение, че лимецът и спелтата не само, че не отстъпват на широко рекламираната киноа, но и в някои аспекти, дори я надминават, особено в графата с протеините, заради които често я наричат “царицата на зърнените култури”. От 14 показателя, лимецът надминава киноата в 7, а в 2 от тях стойностите са равни.

Но както казах и в статията си  “Митът за спирулината“, не е толкова важно коя от храните, които сравняваме е по-добра от друга. Всеки решава сам за себе си какво да употребява и какво му действа по-добре. Важно е да осъзнаем, че през голяма част от времето си, сме подлагани на огромен брой влияния, които ни подтикват да правим определени избори, без да подложим подадената към ума ни информация на съмнение. И това се отнася за абсолютно всеки един аспект в живота ни, не само до храната, която, както е казал бащата на медицината Хипократ, “трябва да бъде нашето лекарство”.

Защо продължаваме да тачим и боготворим това, което ни се подава “отвън”, когато имаме толкова много блага “вътре”? Просто сме позабравили кои сме, откъде идваме и с какво разполагаме. Хубавото е, че можем във всеки един момент да си спомним.

И за финал на тези редове, ви оставям с една прекрасна рецепта от книгата ми “Българските суперхрани”.

Пълнени чушки с лимец

Продукти:

  • 4 чушки;
  • 2 чаени чаши леко сварен лимец;
  • 1 голяма глава кромид лук;
  • 1/2 връзка пресен джоджен (или 2 чаени лъжичка сушен);
  • 1 кафяна чашка счукани орехи;
  • 3 супени лъжици зехтин;
  • 1 малък домат, нарязан на кръгчета;
  • 1 чаена лъжичка  сол.

В подходящ съд се задушават леко лукът и орехите. Прибавя се лимецът и след кратко разбъркване се прибавят солта и едро нарязания джоджен. С получената смес се пълнят чушките, предварително почистени от семките. Всяка чушка се затваря с доматено кръгче. Редят се в подходяща тавичка. Около тях се разпределя остатъкът от плънката, ако има такъв. Заливат се с 2 чаени чаши вода и се пекат в умерено нагрята фурна до кулинарна готовност.

Да ви е сладко! :)

Моля споделете тази статия с приятелите си, за да бъде полезна и на тях. Благодаря ви!

Източници: http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5705/2http://www.tropicaltraditions.com/einkorn-ancient-grains.htmhttp://www.einkorn.com/types-of-wheat-nutritional-content-health-benefits-comparison/, http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/6504, http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/6590


Георги Жеков, www.drugata-realnost.com

Българските суперхрани„Българските суперхрани“

Автор: Георги Жеков

Книгата може да поръчате от тук >>