fbpx

Психично заболяване ли е вегетарианството?

Психично заболяване ли е вегетарианството?

Психично заболяване ли е вегетарианството?

По повод на публикуваната наскоро статия със заглавие “Признаха вегетарианството за психично заболяване“, реших да споделя няколко факта по темата, които със сигурност ще ви заинтригуват.

На първо място слухът за това, че Световната Здравна Организация (СЗО) е прибавила вегетарианството към параграф F 63.8, който включва различни видове психични отклонения, тръгва от Русия в началото на 2011 година. По-късно, след като изфабрикуваната новина залива интернет, СЗО решава да вземе мерки и да защити имижда си, като представителката на организацията в Русия, Татяна Колпакова, прави следното изказване:

Това е напълно невярна информация. Нашите официални представители никога не са правили подобно изказване и вегетарианството никога не е било включвано в главния списък със заболявания или в групата на параграф F 63.8″, заявява Колпакова. Тя добавя, че “групата в параграф F 63.8 не е била променяна през последните 17 години”. Последното може да бъде проверено на сайта на СЗО.

Дoкъде ни води тази информация? До това, че медиите са мощна сила, която лесно манипулира умовете на хората, които не са свикнали да подлагат на съмнение и проверка дадена информация. Последното може да бъде фатално.

Защо не се споменава това, че според Световната Здравна Организация, България е на първо място по сърдечно-съдови заболявания, вследствие ниската консумация на плодове и зеленчуци, липсата на движение и огромната употреба на животински продукти, които водят до тези заболявания?

Защо не се споменава, че ООН съветва по всякакви начини хората да се ориентират към вегетарианско и веганско хранене още от 2010-а година насам?

Защо не се споменава това, че ако намалим дори наполовина добива на месо, ще остане достатъчно храна за 5-те милиона деца, които умират от глад всяка година (без да споменаваме възрастните)?

Това са все въпроси за лично интерпретиране и осъзнаване.

Изследванията и научните факти за това, че вегетарианството и веганството са възможно най-добрите форми на хранене, които водят до най-дълга продължителност на живота и крепко здраве са толкова много, че няма да ни стигне времето да ги изброим.

Факт е, че хранително-вкусовата промишленост е мултимилиардна индустрия, която няма лесно да даде финансовия си дял. Същото е и с фармацевтиката. Кои от техните представители биха искали хората да се хранят предимно с плодове, зеленчуци, житни и бобови култури? Колко от тях ще се “зарадват” на липсата на опашки пред аптеките? (да, не ходя на лекар и не влизам в аптеки от години). Отговорът тук е ясен.

Важното е всеки един от вас, хората, които четете тези редове, да разполагате с необходимата информация, която да ви помогне да вземете собствено, съзнателно решение за това какъв начин на живот да водите. Изборът е ваш. Бъдете здрави!

Моля споделете тази статия с приятелите си, за да бъде полезна и на тях. Благодаря ви!

 

Източници: 

http://sputniknews.com/voiceofrussia/2012_03_30/70120087/

 http://www.who.int/en/

http://survincity.com/2011/02/who-recognized-raw-food-and-vegetarianism-mental/

 

 

Георги Жеков, www.drugata-realnost.com