fbpx

Алексей – 12 годишен веган!

Алексей – 12 годишен веган!

1. Кога стана веган?
От рождението си. Никога не съм ял нещо от животински произход, още повече тяхното месо.

2. Защо реши да си веган?
Мама е веган и като такъв ме е отгледала. Сега да съм веган е мой съзнателен избор. Аз добре разбирам защо е правилно да си такъв.

3. С други думи ако на теб ти се искаше да ядеш месо, ти щеше да го направиш 100%?
За съжаление законът го разрешава. Но майка ми щеше да се разстрои така все едно съм обрал банка.

 

Алексей

4. Нима такава реакция на майка ти не те напряга?
Естествено, ако стоях пред избор, бих ограбил банка. Да се убиват животни е жестоко и страхливо, защото те не могат да отмъстят и за това дори няма да те глобят. Гордея се, че съм веган. Това е храбро и достойно.

5. Какво мислят твоите приятели по повод твоя начин на живот?
Мой приятел стана веган. Аз го убедих. На него много му провървя с родители. Те му разрешиха да стане веган. Аз бих убедил и други, но родителите им са много тесногръди.

6. А твоите съученици?
Не всички ме поддържат. Някои момчета говорят за лов, за да ме ядосат, други – повтарят глупавите твърдения на родителите си. Един ми каза, че моето тофу предизвиква рак, на което аз отговорих, че мазнините предизвикват рак, а той беше дебел. Като цяло ми е все едно, пък и на момичетата това им харесва.

 

Алексей

7. Как се отнасят учителите ти?
Едни – с любопитство, други с безразличие. Една учителка ме помоли да напиша реферат на тема веганство, защото видяла как реагират съучениците ми. Пък и на нея й беше интересно. Направих чудесен реферат, след който всички разбраха, че да си веган е правилно. Никой съзнателно не иска да причинява болка на животните. Някои деца даже пробваха да станат вегани. За това говорят сандвичите им с домати.

8. А как се държиш на гости?
Вземам своя храна, ако те нямат подходяща. Много не знаят какво ядат веганите. Най-добре е, когато каним децата у дома. Тогава мама прави голяма торта и много различни вкусотии. Да можете да видите моите приятели как бодат соевите кремвиши.

Съжалявам, че много деца са под влияние на своите родители на тема храна. Уверен съм, че много мои приятели биха станали вегани, ако не бяха родителите им.

9. Не усещаш ли, че като веган ти си лузер?
Възможно е, но зная, че съм на правилния път. И не ме интересува какво мислят другите. Например, аз имам дълга коса и някои деца ме наричат момиче. Момичетата ме попитаха дали това не ме ядосва, а аз ги попитах какво лошо има в това да си момиче. Така че, няма нищо лошо в това да не причиняваш болка на животните.

10. Какво обичаш да ядеш?
Юфка с доматен сос. Преди обожавах блините, сега харесвам фалафел, салати. Обожавам и лазаня, свежи плодове. Когато ходим в Швеция и Финландия, мама готви гъби, които сами сме набрали.

 

Алексей

11.Какво още правиш за животните?
Веднъж спасих 8 заека от убийство. Това е най-хубавото, което съм направил през живота си. Раздавам листовки, участвам в акции. Сега поддържам свой блог www.viva-vegan.info, където се старая да пропагандирам този начин на живот.

12. Как виждаш близкото бъдеще?
Искам навсякъде да има веган кафета и ресторанти, искам повече хора да станат вегани.

 

 

Публикувано с разрешението на vegebg.org Източник: vegafood.com.ua