fbpx

Полезни ли са вносните плодове? – от лекция на д-р Гайдурков

Полезни ли са вносните плодове? - от лекция на д-р Гайдурков

Спомняме си, беше преди няколко години, в едно занятие от цикъл лекции при д-р Гайдурков. Ставаше въпрос за храната. Тогава д-р Гайдурков даваше примери от практиката си при какви храни се наблюдава лечебен ефект и при какви лечението спира. Ставаше въпрос за хора, на които предписва определен режим и в зависимост от това следваше наблюдение дали лечебният процес върви или се прекратява. Тогава той ни каза, че дори и с вносни плодове лечебният процес върви, нищо че са транспортирани от далеч и индустриално отгледани. Въпреки всичко – наблюденията на д-р Гайдурков са, че показателите на болните се подобряват и оздравяването е в ход. За разлика от вносните плодове дори и най-качествения зехтин или домашен хляб спират лечебния процес. Лекцията продължи с въпроси и още примери.

Разбира се, това ми се струва съвсем разумно. Бананът или портокалът все пак са плодове на природата – непреработени, докато другите храни, било то технически или термично обработени, са човешки изобретения, най-често нарушаващи някои природни принципи свързани със здравето.

Разбира се, най-хубаво е плодовете да бъдат чисто отгледани, от добри градинари и възможно най-пресни.

Вярвам ако плодовете на мислите, на чувствата и на действията ни са чисти и добри, тогава и плодовете ще бъдат още по-хубави и здравословни.

 

 

Калоян Гичев, 24 април 2015 г.