fbpx

Д-р Георги Гайдурков: Млякото може да ни разболее

Д-р Георги Гайдурков за рисковете от консумация на млечни продукти:

Млякото има два главни риска: казеина и лактозата. Казеинът е един белтък, който е изключително трудно усвоим от човека. Казеинът е в голямо количество в кравето млякото.

Човешкото бебе се нуждае много повече от мазнини от майчиното мляко. Мозъкът е мазнина и за това майчиното мляко съдържа много повече мазнини и почти три пъти по-малко от този трудно разградим белтък – казеин. Когато ние приемаме повече животинско мляко тогава този казеин започва първо да се натрупва в нас, давайки много слуз. Тогава ние развиваме предимно заболявания на горните дихателни пътища. Известна част от тези молекули на казеина могат да проникнат и в кръвообращението и тогава организмът реагира като спрямо чуждо тяло и развиваме автоимунни заболявания. На първо място това е детския диабет… Много бактерии и микроби виреят в тази слуз, която млякото образува.

Млякото е свързано с много рискове. При по възрастните хора е свързано с риск от развитие на остеопороза, което е много странно, понеже все още има по-стари школи, които препоръчват употребата на много млечни продукти при остеопороза. Всъщност млечния продукт образува много киселина в организма, а е известно, че когато имаме прекиселинност в тялото, тогава тази киселина гълта калция от резервите. Защото калция е алкална буферна система.

Парадоксално млечните продукти изчерпват калций и са на едно от първите места по риск от на остеопороза. Статистиката потвърждава това.

В съвременното мляко много често се откриват хормони и това е онкологичен риск и за мъжете и за жените.

Все пак нека да кажем – дозата прави отровата.

 

Д-р Гайдурков