fbpx

Съзнателно хранене

Съзнателно хранене

Често отношенията, които ценим най-много, са отношенията с близките ни хора. Помислете обаче за отношението си към храната. Спокоен ли сте докато се храните? Как се чувствате след като се нахраните? Ядосвате ли се докато се храните? Или може би се тревожите за нещо? Храната отвръща ли ви с хронични храносмилателни проблеми?

„Нека храната бъде твоето лекарство и твоето лекарство да бъде храна”, е казал Хипократ, бащата на съвременната медицина. И е бил напълно прав. Когато имаме здравословни проблеми, нерядко причина за тях е това, което влиза в организма ни. Храната, обаче, може и да лекува, но е важно не само с какво се храним, а и как се храним. Тук вече говорим за съзнателно хранене.

Ако хранителният ви режим се състои от нискокачествени, обработени храни, след време това ще доведе до храносмилателни проблеми. Представете си, че храносмилателната ви система е като депо. Когато едно депо за отпадъци се препълни, това вреди на околната среда. Същото важи и когато по стените на стомаха ви се натрупват вредните съставки, намиращи се в някои храни. Ако храносмилателната ви система не обработва храната правилно, тя се натрупва и ферментира в червата, а в кръвоносната система попадат токсини, които причиняват поява на гъбички паразити, което от своя страна още повече влошава храносмилането.

Съзнателното хранене помага за правилното храносмилане. Представяме ви няколко техники, които ще ви помогнат.

Хранете се на спокойствие

Живеем в общество, контролирано от технологиите. Постоянно сме залепени за телефона, компютъра, телевизора; говорим, изпращаме съобщения, работим. Храненето обаче се нуждае от свое собствено време, което не е контролирано от технологиите. Оставете телефона си, изключете лаптопа си. Парасимпатиковата нервна система управлява храносмилането, затова когато сте подложен на стрес, то се влошава.

Седнете на масата и се успокойте. Ако имате телевизор в кухнята, не го включвайте. Съсредоточете се само върху храната и храненето.

След като се нахраните, си починете няколко минути, за да позволите на храносмилането да започне.

Дъвчете правилно

Сигурно си спомняте, че като малки постоянно са ви повтаряли да дъвчете храната, а не да я гълтате на големи парчета. Съзнателното хранене изисква да сдъвквате всяка хапка поне 30 пъти, докато стане подобна на гладко пюре. Така ензимите в храносмилателната ви система ще я обработят по-лесно. Големите парчета храна често преминават през червата необработени от храносмилателните сокове и полезните хранителни вещества в тях остават неусвоени.

Комбиниране на храни

Мислете за храносмилателната си система като за игра на тетрис – при формирането на пълна линия, тя изчезва. Същото се случва и с храната, която попадне в храносмилателната ви система без да се сблъска с препятствия – други храни, чието смилане отнема на организма повече време.

Плодовете се храносмилат почти веднага, но ако са консумирани след храни, богати на протеини, нишесте или мазнини, те започват да ферментират, докато изчакват да се обработи храната, попаднала в стомаха преди тях.

Ето последователността, в която трябва да се консумират храните: плодове, зеленчуци, зърнени храни и храни, богати на нишесте, бобови храни, мазнини. Спазването на тази техника ще намали появата на газове, киселини и други хронични проблеми.

Давайте почивка на стомаха си

Всеки ден давайте на стомаха си почивка от около 14 часа. По-лесно е, отколкото изглежда. Приключвайте с вечерята около седем вечерта и закусвайте към девет сутринта. Също така се въздържайте от ядене поне три часа преди да си легнете. Сутрин започвайте с леки храни, като смути или плодове.

Бъдете благодарен за храната

Енергията, която влагате в приготвянето на храната си също е важна. Благодарни сте за храната в чинията си, нали? Все пак именно тя ви позволява да водите здравословен начин на живот. Насладете се на цвета, аромата, вкуса ѝ и оценете това, което имате.


Източник: wakeup-world.com Преводач: Рослава Стоянова

Публикувано с разрешението на списание “Органично”.