fbpx

Слънчево училище

Слънчево училище

Изгря първото Слънчево училище, където обучението ще се води по методите на педагогиката, оставени от големия духовен учител Петър Дънов. От тази есен 80 деца ще се учат да смятат и четат в атмосфера на домашен уют и сред природата, а музиката ще е тяхна вярна спътница по пътя към успеха.

Всички мислят, че да си учител, не е сложно, стига да имаш здрава нервна система и да гледаш строго „немирниците“. Децата се възприемат като изначално неуки, целта на днешното образование е да „налива“ с кофа в главите им колкото може повече знание. Пък току-виж някой станал гений. В действителност колкото по-пасивни са децата в клас, толкова по-малък е шансът изобщо да изявят таланта си. Сложните формулировки допълнително стресират малчуганите, които подсъзнателно започват да вярват в своята неспособност. Самите учители пък често влизат в ролята единствено да поощряват и наказват своите ученици чрез дресировка. Затова никак не е чудно, че днес все повече родители обръщат гръб на традиционното образование, недоволни и разочаровани. Изглежда забравена истинската стойност на учителската професия – да просвещава и възпитава. Затова си пожелавам този текст да вдъхнови повече учители да върнат вярата си в своята безценност, а любовта да прочисти всички предразсъдъци в отношенията между тях и учениците!

Разбира се, промяната става чрез примери. Така „изгрява“ Слънчевата педагогика, която си поставя за цел да превърне училището в дом на радостта, а не на страха. Терминът се ражда спонтанно в разговор между приятели от Бялото братство като обобщение на педагогическите методи, завещани от Петър Дънов. Те са описани в книгата на Боян Боев „Учителят за образованието“, чието първо издание е през далечната 1947 г. Оттогава книгата е преиздавана няколко пъти и е била в списъка на препоръчителната литература на образователното министерство. Но беше нужно доста време, за да оживее в практиката.

slanchevo-uchilishte-2

 

СВЕТЛА

Със създаването на първото Слънчево училище се залавя учителското семейство на Слав и Светла Славови. Близо 20 години те упражняват професията си в традиционната образователна система, където се сблъскват със споменатите проблеми. Те са категорични, че днешното училище противоречи на детската природа и по-конкретно на нейните периоди. Осъзнават колко са важни изграждането на активна творческа среда и настройката на самия учител, когато застава пред детското множество – една усмивка може да стимулира израстването на учениците, а едно наказание – да прекърши интереса им към знание завинаги. И двамата четат беседите на Дънов за възпитанието и знаят, че преподавателят „не може да предаде на другите нещо, което няма“. А да се опитва изкуствено да го налага отвън, е безсмислено.

„Не можеш да убедиш хората в нещо, ако сам не вярваш в него. Не можеш да събудиш доброто в човека, ако ти нямаш доброта в себе си“, споделя Слав любима мъдрост от Учителя. Най-голямата отговорност на един преподавател според него е да възпита първо себе си. Книгата на Боян Боев „Учителят за образованието“ е извор на непрестанно вдъхновение за учителската двойка. Благодарение на нея и собствения си опит Слав и Светла осъзнават ясно, че днешните взаимоотношения между учители и ученици са изкривени, и жадуват да посеят семенцата на нещо ново и здраво.

Така се ражда идеята за частно основно училище „Изгрев“, което да „изглади“ кривите връзки, като започне от разбирането за естествените нужди на децата и съчетае в тяхното възпитание изкуствата с науката, образното преподаване в клас с природата, изграждането на разбирателство с високите ценности. В тази нова система учителят възвръща изконната си роля на вдъхновител.

Слънчевата педагогика е толкова точна формулировка – също както слънцето приповдига духа ни и ни зарежда с жизнена сила и добро настроение, така и учителят трябва да се стреми да вижда най-светлото в децата, да го подкрепя за проявата на онова, което вече носят в себе си. И най-вече да ги обича. „Учителят с любовта си извиква на живот любовта у децата. Със своето милосърдие събужда тяхното, със своята чистота и идеализъм – чистотата и идеализма у тях. В случая учителят не толкова преподава, колкото събужда съответната природа на детето“, казва Слав.

В това се крие и различното в Слънчевата педагогика спрямо традиционната образователна система – разбирането за човека. Точно както един ботаник само от едно поглеждане на листата на дадено растение веднага знае дали то обича слънце, или сянка, така и учителят, щом погледне ученика, разбира неговите най-дълбоки потребности. „Колкото по-светло е съзнанието, толкова повече неща може да разбере учителят и да ги приложи в практиката си“, споделя режисьорката и астролог на Списание 8 Галя Герасимова. И добавя, че един „слънчев учител“, веднъж щом пристъпи училищния праг, трябва да забрави ежедневните си тревоги и да работи концентрирано за благото на своите ученици. А това никак не е лесно! Достатъчно е да влезе в клас с раздвоени мисли, например, че го чака среща по-късно, за да предаде безпокойство, разсеяност и смущение у децата. Ето защо е нужна хигиена на мислите и чувствата: дали ще се моли, медитира, спортува; дали ще практикува дихателни упражнения или йога, няма значение, стига учителят да изгради един особен мироглед, с който да накара децата истински да заобичат ученето и да отключи техните заложби. На тях не им трябва много. Те имат вродена любознателност и когато се сблъскват с непознатото, у тях естествено възникват въпроси. Въображението им се активира и започва да търси отговори, да твори. Работата на учителя е само да провокира интереса на детето, като го среща с новия учебен материал по увлекателен начин, а това става най-добре с нагледни примери от природата.

 

ДЪЛГА ЗИМА

Идеята за подобно предметно учене е много стара, на близо 90 г. Принципите и методите на Слънчевата педагогика са като „семенца, които през годините са дали доста цветове и плодове“, разказва ни Слав. Самият Дънов е бил преподавател, отраснал в семейство на учители и проповедници. Дядо му е бил истински просветител за времето си, през 1847 г. открива в село Хадарджа край Варна въпреки широката съпротива първото българско училище в целия регион. Отраснал с вълненията за образованието, Дънов посвещава голяма част от работата си в изследване на тази тема. Никак не е чудно, че първата му публична лекция след завръщането му от Бостънския университет през 1895 г. не е за вярата, а именно за науката и възпитанието. През 1922 г. той събира група преподаватели и пред тях казва, че е много добре идеите, които е дал в учението, да се прилагат във възпитанието. Така всички ученици ще станат „художници, музиканти, поети и учени във всички области на науката“.

До наши дни обаче не е имало реална възможност системата на обучение да бъде практически реализирана, макар отделни преподаватели да са прилагали възпитателните принципи на Учителя. След 1944 г. официалното упражняване на подобни занимания става изключително трудно, но желанието в учителите не стихва въпреки заплахите. За година в Мъглиж просъществува „детска колония“, или ваканционен лагер, регистриран като детско учреждение. Приютявал е до 25 деца, а практическите занимания били насочени към храненето, музиката и пеенето. Всички ставали рано, посрещали изгрева и играели паневритмия.

През 1994 г. в Троян невероятната учителка и доайен на братството в Пловдив Жана Кръстева и семейството на известния мъдрец и земеделец Веселин Орешков отварят лятна детска школа – дом „Паневритмия“. Всяка сутрин денят на децата започвал с музика и чаша топла вода с лимон. Пеели, разхождали се сред природата, танцували паневритмия, изучавали различни умения… Школата работи активно 2-3 години, след което става трудно да се поддържа базата и опитите за създаване на подобен образователен център затихват… до тази година, когато той вече е факт в лицето на ОУ „Изгрев“. Исторически момент, тъй като училището е първото по рода си, официално одобрено от Министерството на образованието и науката.

 

Училище „Изгрев“

Слав Славов пред сградата на училището, което съвсем скоро ще отвори врати

 

Училище „Изгрев“ е с капацитет до 80 ученици, има 6 класни стаи, 2 помощни помещения, двор и работилница, където децата ще изучават занаяти и ще бъде отделяно специално внимание на изкуствата. Часовете започват всеки ден от 8,30 до 14 ч с възможност за извънкласни занимания. В двора има зеленчукова градина, за която учениците ще се грижат колективно, а стаите са оборудвани с модерни компютърни технологии. Приемът на ученици от 1-и до 7-и клас за задаващата се учебна година вече тече.

Повече информация можете да откриете на сайта на училището www.izgrevou.com, 089 6669 767

 

РАЗУМНАТА ВЪЗПИТАТЕЛКА

В теоретичната част на Слънчевата педагогика влизат 3 основни стълба – принципите любов, мъдрост и истина, и т.нар. 12 лъча с техните методи за изучаване. Събеседниците ми бързат да уточнят, че не става въпрос за дефиниции, които можем да разберем с ума си, а за сили, които действат в природа та. Така например, ако тръгнем да даваме определение за любовта, ще изпишем десетки страници и може би съвсем няма да сме я изчерпали. Но когато любовта докосне сърцата ни, всички я познаваме – очите ни се отварят и ставаме способни да видим у тези, които обичаме, онова, което друг не вижда.

Същото се отнася и за лъчите: дух, душа, тяло, ум, сърце, воля, мисли, чувства, действия, живот, знание, свобода. За да може връзката с тях да се осъществи и силите да се приложат, Учителя дава методи за работа, взети изцяло от природата – „разумната възпитателка“, както я наричат Слънчевите учители. „Природата работи с търпение, планомерно и систематично. Тя възпитава своите деца и ги води до върховете на съвършенството“, казва Слав.

Целта на Слънчевата педагогика е „да внесе светлина в ума, топлина в сърцето и сила на волята“, разясняват моите събеседници. Тя работи за събуждане на добродетелите, дарбите и способностите на децата, учителите и родителите.

„След като се запознае със Слънчевата педагогика и я прилага активно, човек дори и да не е музикант – започва да пее и да свири, ако не е поет или писател – да пише, очите се отварят за красивото и доброто. В тази светлина добродетелите представляват основа на човешкия характер и са в пряка връзка със здравето. Добрият човек в пълния смисъл на думата е здрав – умствено, емоционално и физически“, казва Слав.

 

В ПОЛИТЕ НА ВИТОША

Локацията на първото Слънчево училище не е случайна – в подножието на Витоша, в Панчарево. Така децата ще са близо до природата и ще виждат естествената ѝ красота. Общуването с нея и изнасянето на част от часовете навън е важно, защото природата за децата е естествена среда. Затова при всяка възможност те тичат навън, а прибирането вкъщи или в класната стая става насила. При този начин на обучение се осъществяват основните дидактически принципи, а именно: природосъобразност, образност, активност, творчество и труд. Детската природа възприема най-вече чрез образи и нагледни примери. Абстракциите са непонятни. Математиката може да е толкова по-лесна, когато вместо отвлечени чертички на дъската децата виждат, събират, умножават или делят листата на дърветата или зрънцата на царевичен клас.

Разбира се, това има и пряк здравословен ефект – природата укрепва имунитета, защото децата са по-дълго време на слънце и чист въздух. Ето защо всеки учебен ден в Слънчевото училище ще започва с гимнастика на открито (стига времето да позволява), а излетите сред природата и сезонните лагери ще бъдат колкото може повече.

Част от учебните часове ще се провеждат на двора и децата нагледно ще изучават биология, география или математика. „Учебният материал и учебниците са на МОН. Децата няма да се чувстват по-различни от своите връстници и лесно ще могат да се адаптират към гимназиалния живот. Просто сложно формулираните понятия ще бъдат представени простичко, чрез живите форми. Светът на образите е този на природата, затова трябва да се изучава директно в лоното ѝ. Така освен марките компютри и телефони децата ни ще познават и видовете дървета, животните, птиците, почвите… нещо, което малко от тях знаят сега“, пояснява Галя Герасимова.

В тази връзка важна е и градинката, за която децата ще се грижат. Физическата работа дори за половин или 1 час на ден може да трансформира всеки дискомфорт, гняв или меланхолия. Едновременно с общообразователните знания в досега с природния свят децата ще се учат на грижа, самостоятелност, отговорност и трудолюбие. Врабчето няма да се изучава само по отношение на жизнените му функции, а и със степента на разумно съзнание, което то притежава. Детето ще се насърчава да почувства, че то е същество, което усеща глад, жажда, болка, страдание, че има нужда от любов. Когато ученикът не се е подготвил добре с домашното или не може да се справи с дадена задача, той в никакъв случай няма да се мъмри и заклеймява, че „нищо не знае“. Вместо това учителят трябва да улесни ученика, като примерно реши 3/4 от задачата и после го насърчи да я довърши. Децата усещат, когато вярват в тях, и в перспективата на времето показват добри резултати.

 

МАЕСТРО, МУЗИКА!

Колко директно въздейства музиката върху сетивата ни, можем да видим в смешните интернет клипчета на бебета, които започват да ритат неудържимо веднага, щом чуят такта на любима песен. Музиката ангажира непосредствено сърцето и ума, събужда съзнанието и здравето, неслучайно лежи в основата на всяка култура. Ето защо в Слънчевата педагогика, за разлика от традиционната образователна система, тя заема водещо място.

Всяко дете в училище „Изгрев“ ще изучава музикален инструмент и пеене, при това не само в часовете по музика, а през цялото време. Част от музикалните упражнения ще влязат в началото и края на останалите часове, които ще бъдат отбелязвани с изпълнение на цигулка, китара, пиано или флейта. Допълнителна изява учениците ще имат на училищни концерти. Изобщо, музиката ще прониква цялата дейност на ученика по аналогия с участието ѝ в природата, а там тя е навсякъде: в шумоленето на листата, чуруликането на птичките, ромоленето на водата в потока, гласовете на
животните и дори във вятъра.

Методът сугестопедия вече е доказал, че чуждите езици се изучават много по-бързо чрез песни. И неслучайно идеите се предават по-лесно чрез музика – тя внася ред и порядък в целия човешки организъм. Дънов я определя като „материалното движение на човешкия дух“. Според него музиката е важен фактор за изграждане на характера, понеже събужда „висшите мозъчни центрове, влива енергии в тях и спомага разцъфтяването на всички дарби“. Съчетанието на музиката с движения усилва нейното въздействие. Ето защо всяка сутрин преди часовете децата ще играят паневритмия. Нейните ритмични движения се изпълняват по двойки или групово на открито и стимулират имунитета, концентрацията и доброто настроение.
Съвременните научни изследвания доказват, че дори началното обучение по паневритмия има благотворен ефект върху психичното и физическото състояние (Още – в брой 8/2013 г.). Децата по-лесно се адаптират към различните ситуации в живота, постигат целите си и се справят с проблемите и задълженията. Имат повече вдъхновение и в крайна сметка се чувстват по-удовлетворени от себе си.

 

Слънчева педагогика

Детска школа „Бялото кокиче“ – повече за нея вижте на www.bialotokokiche.com

 

БАЛАНСИРАНЕ

Слънчевата педагогика отделя специално внимание на разработването и приложението на цялостна здравна програма не само с паневритмия, но и с дихателни упражнения, гимнастика, цветотерапия, балансирано хранене и редовни прегледи на децата от кинезитерапевт, логопед и психолог. В училището не се предлагат чипс, газирани напитки, шоколади, вафли и каквото и да било „бързо хранене“, но пък има вкуснотии, които да заменят вредните навици. Храната изключва консумацията на месо.

Възпитанието трябва да „прелива“ извън учителя, автоматично, със самия му пример. Например, за да могат децата да обикнат чистотата, трябва цялото училище да е изрядно чисто, а не учителят дидактично да съветва учениците да мият ръцете си и да не цапат. Детето свиква със средата, копира поведението и го прилага несъзнателно.

Най-важното: Слънчевата педагогика, за разлика от други алтернативни системи на образование, не е затворена, а дава възможност за мултиплициране и в общинските училища, „като своеобразен софтуер“, шегува се Слав. Той подчертава, че целта на системата е да провокира промяна най-вече в отношението на учителите към своите ученици и разбирането на собствената им мисия в изграждането на децата като даровити, уверени и любящи членове на обществото. Да превърнат училището в място, където практически да се учим как да живеем!

 

Благодарим на Списание ОСЕМ за предоставянето на статията и снимките.