fbpx

Д-р Пашкулев за здравето и здравословното хранене

Д-р Пашкулев за здравето и здравословното хранене

Интервю с д-р Димитър Пашкулев, лекар, специалист по интегрална природна медицина и част от екипа на Лечебен център Vita Rama.

1. Д-р Пашкулев какво е вашето определение за здраве?

Здравето се изразява най-вече в пълноценното функциониране на тялото и психиката. Броят на медицинските диагнози не е толкова точен показател. Например, те могат да бъдат леки или компенсирани, а човекът да е пълен със сили, хармонично да общува и да следва успешно своето по-голямо призвание в живота. Или да има малко заболявания, но без адекватно отношение към тях, което да ги усложнява, а същевременно човек да се “пенсионира от живота”, да няма конструктивно поведение по отношение на себе си и на другите. Не е ли всъщност това най-основната болест? Природосъобразните методи за запазване и възстановяване на здравето именно затова са особено ценни, защото подпомагат здравето ни в неговите най-цялостни и прагматично съществени аспекти.

2. Кои са общовалидните препоръки за грижа за здравето, които всеки може да приложи?

От основно значение е правилното хранене, това е цяла наука, в която би следвало всеки да има добри познания. Също така, важно е човек да регулира работата и почивката си, т.е. да не се преуморява, но и да не мързелува, да сменя видовете дейности. Също така е важно човек да поддържа връзка с природните блага, като въздух, слънце и вода. И не на последно място – да се настройва оптимистично и дружелюбно, което може да включва и смяна на социалното обкръжение или изработване на различна стратегия спрямо него. Профилактичните прегледи и изследвания също имат значение, но само при положение, че имаме адекватна реакция на резултатите от тях. Тоест, при добри данни не бива да се самоуспокояваме, че е рано за силни стъпки към природосъобразния живот, а да ги направим навреме; докато пък при болестни находки не следва да се отчайваме, а да бъдем още по-стриктни в необходимите промени!

3. Храненето е ключов елемент в холистичния подход към здравето. Вашите препоръки за храни, които да консумираме, как да ги комбинираме и приготвяме?

Още от дълбока древност повечето хора са живели при условия, където прясната растителна храна е била в изобилие, а животинските продукти – силно ограничени. Изключения са правели жителите на твърде северни или високопланински области – и двете с оскъдни по брой населения, както и някои от най-богатите членове на обществото. Но може ли 1-2% от хората да променят основите на човешката физиология? Разбира се, че не! Необходими са поне 100 хиляди години преобладаващи навици, за да има каквито и да било коренни промени на генетично ниво. Ето защо разнообразното растително хранене следва и днес да е в основата. И храните следва да бъдат сурови – консумирани директни или като сокове и шейкове, както отчасти и сготвени – в това отношение фактите дават по-голяма достоверност на идеята, че имаме частично приспособяване към тях. Суровите храни е добре да се преди сготвените или поне заедно с тях. Плодовете и соковете е добре да се приемат главно сутрин, а ако са по-друго време – 15-20 минути преди другото ядене. Зеленчуците вървят както с белтъчни, така и с нишестени храни. Да се избягват рафинираните продукти и твърде преработените, например запържените храни, както и да се ограничава солта.

4. През пролетта и лятото има голямо разнообразие на пресни храни, подправки, билки. Вашите съвети за включването им в дневното меню за пълноценно здравословно хранене?

Определено, те следва да бъдат голяма част от нашето меню, даже и през другите сезони, ако се налага – в изсушено, или покълнало състояние! Но е вярно, че скоро откъснатите питомни и диви растителни части носят най-голям „заряд“ от здраве и жизненост. Например, включването на глухарче към салатите, на коприва към супите, на зелени подправки като магданоз, копър, джоджен, чубрица, босилек и т.н. – към различни растителни ястия. Желателно е така да преустроим своите кухни, че винаги да разполагаме с разнообразие от пресни плодове, зеленчуци, зърна и други здравословни храни, за да не се изкушаваме да засищаме глада си с „храни-боклуци“. Защото има възможност за избор на здравословно хранене и този избор е в нашите глави и ръце!


Лечебен център Vita Rama