fbpx

Какво е Витамин D и защо ни е нужен?

Какво е Витамин D и защо ни е нужен?

Витамин D, известен и като “слънчевият витамин”, e мастноразтворимо съединение съставено от витамин D1, D2 и D3. Въпреки името си, това не е обикновен витамин. Той е стероиден хормон, който има способността да влияе на около 2 000 гена в човешкия организъм. Това обяснява и широкообхватното му въздействие върху човешкото здраве.

Известни са много ползи за здравето от приема на витамин D. Той помага за регулирането на имунната система, играе важна роля в изграждането и поддържането на здрави клетки, основно средство е за абсорбиране на калций от организма, подпомага растежа на костите.

Смята се, че Витамин D е превантивно средство за автоимунни заболявания: аутизъм, сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, невромускулни заболявания, остеопороза, хронични болки, настинка.

Недостатъчното наличие на витамин D се свързва със сериозни заболявания като: рак на гърдата и дебелото черво, меки кости, остеомалация и покачване на теглото, депресия и др.

Основните външни симптоми за дефицит на витамин D са болка в костите и липса на мускулна сила. За някои хора обаче, симптомите могат да са по-фини и трудно доловими. Но дори и без осезаеми симптоми, малкото количество витамин D в организма може да допринесе за развиването или увеличаването на :

  • сърдечносъдови заболявания
  • диабет тип 1 и 2
  • рак
  • множествена склероза
  • когнитивни увреждания при възрастните хора
  • тежка форма на астма при децата
  • високо кръвно налягане.

Най-добрият начин да си набавим витамин D е като се излагаме редовно на слънчева светлина. Съвременният начин на живот често възпрепятства това, в резултат на което много хора страдат от дефицит на слънчевия витамин. Животинските протеини, които се консумират масово, също имат тенденция да блокират производството на заредения вече от слънцето витамин D, като по този начин оставят организма с ниски нива витамин D в кръвта. Д-р Перез Лопез, която е изследовател в университетa Сарагоса твърди, че близо 70 % от европейците имат недостиг на витамин D и че много болести могат да се усложнят при недостига му.

За да си набавите достатъчно количество витамин D, препоръчителното е да излагате тялото си на директна слънчева светлина за определен период от време всеки ден. За по-белите хора този период е 15 минути на ден. За по-тъмните – около 30 минути. За чернокожите – 60 минути. Тъй като ултравиолетът образува витамин D, добре е да знаете в кои часове от деня той присъства най-много. През зимата това са часовете между 11:30 и 15:00 часа, а през лятото между 09:00 и 11:00 часа и между 15:00 и 18:00 часа.

Ако ви е трудно или невъзможно да отделяте време за слънчеви бани или на мястото, където живеете няма много слънчеви дни, то вие може да си набавите нужното количество от слънчевия витамин чрез добавки. Най-добрата форма на витамин D е холикалциферол или D3, който се извлича от растителни източници.

Здрав живот ви препоръчва продуктът Vitashine D3 – доказан източник на витамин D3, подходящ и за вегани и вегетарианци.

 

Източник: Лечебен център Vita Rama