fbpx

Остеопороза – заболяване, което се очаква да засегне 6,3 милиона души в света до 2050 г.

Остеопороза - заболяване, което се очаква да засегне 6,3 милиона души в света до 2050 г.

Остеопорозата е едно от най-често срещаните заболявания при жените и мъжете над 50-годишна възраст. С него са диагностицирани над 30% от тази група хора по целия свят.

Според статистиката, към настоящия момент по-голяма част от бедрените счупвания са в Европа и Северна Америка. Очакваните демографски промени през следващите 50 години обаче, ще доведат до безпрецедентно увеличаване на броя на възрастните хора в Азия, Африка и Южна Америка. В резултат на това след 50 години до 75 % от всички фрактури на бедрената кост ще бъдат в развиващите се страни.

Броят на бедрените фрактури, свързани с остеопороза, в световен мащаб се очаква да нарасне три пъти до средата на настоящия век –  от 1,7 милиона през 1990 г. до 6.3. милиона до 2050 г.

Какво е остеопороза?

Остеопорозата е скелетно заболяване, характеризиращо се с ниска плътност и цялостно влошаване на костната тъкан. Костна чупливост предизвикват фрактури, които са основния клиничен аспект на заболяването. Има три основни фрактури при остеопороза: на тазобедрената става, прешлените и дисталния радиус.

Високият процент на остеопороза при жените се свързва с менопаузата, която предизвиква промени в костния метаболизъм, както и на факта, че жените живеят почти една трета от живота си след менопауза.

Според д-р Николай Калтаев, отговарящ за остеопорозата в Световната здравна организация: “Ранното откриване е от ключово значение. Чрез измерване на костната минерална плътност е лесно да се идентифицират хората изложени на риск и да се предложат превантивни мерки за действие. Знаем, че костната минерална плътност намалява сериозно с напредването на възрастта при жените, но също така знаем какво трябва да се направи за превенция”.

До първите години на 20-ти век остеопорозата беше известна като клинично състояние. Едва през 1992 г. остеопорозата е обявена за прогресивно системно заболяване, характеризиращо се с ниска костна маса и влошаване на костната тъкан, което води до чупливост на костите и фрактури.

Има редица важни рискови фактори за счупване на бедрената кост, които  включват:

 • ниско телесно тегло;
 • история на фрактури;
 • пушене;
 • висок прием на алкохол;
 • употребата на стероиди и физическата активност.

Остеопорозата е основен проблем за общественото здраве поради последващата заболеваемост и инвалидност, пониженото качество на живот и смърт. Според Международната Фондация по остеопороза, на всеки 30 секунди някой в Европейския съюз има фрактура вследствие на остеопороза. Директните годишни медицински разходи за лечение на 2,3 милиона остеопорозни фрактури в Европа и в САЩ достигат 27 милиона долара.

Препоръките на Световната здравна организация относно борбата с остеопорозата са:

 • физически активен начин на живот, част от който са редовни движения на открито;
 • балансирана диета;
 • осигуряване на нужния прием на калций от поне 800-1500 милиграма на ден при деца и възрастни;
 • избягване на тютюнопушенето и високата консумация на алкохол.

 

Препоръки на Международната фондация по остеопороза за хранене, с цел превенция и лекуване на остеопороза:

 • Адекватните нива на калций могат да увеличат положителния ефект на физическата активност, която осигурява здравето на костите по време на периода на растеж на децата.
 • Приемът на плодове и зеленчуци осигурява нужната плътност на костите.
 • Здравословното хранене е важна част от успешната програма за рехабилитация при пациенти, които са имали фрактура при остеопороза. При възрастни пациенти и такива с крехка фрактура на бедрената кост това е изключително важно, тъй като липсата на пълноценно хранене може да забави възстановяването и да увеличи податливостта към допълнителни фрактури.

 

 

 

Източник: Лечебен център Vita Rama