fbpx

Чистата храна съхранява мозъка според Бърнард Шоу

Чистата храна съхранява мозъка според Бърнард Шоу

Чистата храна съхранява мозъка според Бърнард Шоу

Животните са мои приятели, казвал писателят. Връщаме се около 170 години назад във времето сега, за да видим какви са възгледите му за вегетарианството…

Джордж Бърнард Шоу е роден на 26 юли 1856-а в Дъблин. Бил на 25 години, когато една лекция на тема вегетарианство променя живота му. В следващите почти 70 години не слага хапка месо в устата си. Напротив, чрез великолепния си стил на изразяване не пропуска да забие стреличка в съзнанието на всички, които са противници на вегитарианския начин на живот. Това не е само хранене за Шоу, това е мироглед…

Чистата, растителна храна позволява на човешкия мозък да съхрани за дълго острототата си, твърдял писателят. Според него посветилият се на умствен труд извършва непоправимо зло спрямо себе си, като се храни с месо.

Но и физически Шоу изпъквал… Едрата му, здрава фигура привличала вниманието на улицата. Дори в много напреднала възраст с удоволствие хващал лопатата, за да засади някоя фиданка. Просто сам той бил дърво, което житейските бури трудно повалят… И причината за това е именно любовта, с която изповядва вегетарианството.

За Бърнард Шоу разказват следния анекдот, всъщност истина. В края на 20-те го попитали как се чувства… Около 70-годишният писател отвърнал:
– Прекрасно, единствено лекарите ми досаждат, понеже смятат, че ще умра, защото не ям месо.
Минали още 20 години, Шоу вече бил към 90-годишен.
– Как се чувствате – попитал го някой отново.
– Чудесно – отвърнал, – вече никой не ме безпокои, всички лекари, които ме плашеха, че няма да мога да живея без месо, отдавна умряха.

Ето още няколко бисера с марка Бърнард Шоу:

„Живот, в който правим много грешки, е не само достоен за уважение, но и по-полезен от живота, прекаран в безделие.”

“Специалистите знаят все повече за все по-малки неща. Ще дойде време, когато ще знаят всичко за нищо.”

И този, с който започнахме – „Животните са мои приятели, затова не ги ям!”

Сами виждате – идеята съхранява духа. А големите идеи раждат и големи личности – като Бърнард Шоу… Обичайте животните!

 

 

Краси Проданов, www.facebook.com/SlncevaHrana