fbpx

Пръстта не е мръсна: изграждане на детски имунитет

Пръстта не е мръсна: изграждане на детски имунитет

В днешно време сме постоянно обсебени от идеята за чистота, хигиена, борба с микробите. Родителите непрекъснато мият ръцете на децата с антибактериален сапун или мокри кърпички, напоени с алкохол, и сменят дрехите им в момента, в който върху тях се появи и едно петънце.

Не знам за вас, но когато бях дете, правех „сладкиши” от кал, ходех боса и се катерех върху всяко дърво, което се изпречи пред очите ми. Инстинктивно желаех да се потопя в средата, която ме заобикаляше.

Когато се родиха собствените ми деца, непрекъснато си припомнях това, докато ги гледах как слагат в устата си пясъка на плажа или опитват на вкус някое камъче или листо. Нормално е децата да искат да бъдат възможно най-близо до природата. Последните изследвания върху връзката между това колко се цапат децата и имунната им система, показват, че прекалената ни обсебеност по чистотата и борбата с микробите може би допринася за повишаване на случаите на алергии, астма и възпаление на червата.

Защо децата са така привлечени от мръсотията?

Според проф. Мери Рюбуш, автор на Why Dirt is Good: 5 Ways to Make Germs Your Friends, причината се корени в милионите години еволюция. Подобно на всеки друг мускул в телата ни, имунната система трябва да се упражнява, за да се развие и да стане достатъчно силна, за да устоява на болестите. Изглежда няколкото хапки пръст, които сме си хапнали като деца са идеалната тренировка за имунната ни система.

Както пише Мери Рюбуш:

„Това, което едно дете прави като пъха различни неща в устата си, е да позволи на имунната си система да изследва околната среда. Това не само помага за упражняване на имунните реакции, които ще бъдат необходими за бъдещата му защита, но и играе основна роля в обучението на още незрялата имунна система кои „външни натрапници” може да пренебрегне.”

Децата, които израстват на село и са изложени на всякакви насекоми и изобщо на всичко, което се среща в природата, много по-рядко страдат от алергии и автоимунни заболявания в сравнение с градските деца, които прекарват по-голяма част от времето си затворени удома. Да играят навън боси и да ровят в калта би свършило чудесна работа за подобряване на здравето на днешните деца.

Естественият ни инстинкт е да обичаме пръстта

Новите изследвания показват, че е възможно днешните деца да са „прекалено” чисти и за тях да е по-добре да следват естествените си инстинкти.

При проучване, проведено през 2012, учените изследват какво би се случило с мишки, отгледани така, че да нямат стомашни бактерии и как това би повлияло на имунната им система. Резултатите показват, че ранното излагане на микроби им позволява да обучат определени имунни клетки да се справят с болести, които възникват по-късно през живота им. Излагането на същите тези микроби, когато мишките вече са достигнали зряла възраст, няма същия ефект. Засегнатите имунни клетки обикновено са тези в белите дробове и червата, поради хиперактивността на Т-клетките. Подобна хиперактивност се наблюдава и при хората, страдащи от астма.

Най-важният извод от изследването е, че през ранните години от живота ни в телата ни се случват неща, които не могат да бъдат повторени по-късно и изграждането на силна имунна система е едно от тези неща.

Играта в пръстта изгражда силна имунна система

В никакъв случай не твърдим, че трябва да позволявате на детето си да яде пръст, просто може да спрете да се вманиачавате толкова относно микробите и да вложите енергията си в нещо по-продуктивно. Хората толкова много се притесняват, че децата им ще настинат или че ще се изцапат. Но това изглежда противоречи на естествения ритъм на живота. Науката е доказала, че излагането на малко микроби, кал и пръст може само да заздрави имунната система. Децата обожават да си играят с пръстта, защото инстинктивно знаят, че тя е добра за тях и им носи ползи.

Затова можем да се успокоим и да се доверим на децата си, които реално ще са по-здрави, ако са по-изцапани. Поемете дълбоко въздух и се радвайте на щастието, което детето ви изпитва, играейки си, знаейки, че така то се научава да следва инстинктите си и изгражда силна имунна система.


Преводач: Рослава Стоянова. Източник: wakeup-world.com

Публикувано с разрешението на списание “Органично”.