fbpx

Най-вегетарианските държави

Най-вегетарианските държави

В осем страни по света да си вегетарианец или веган вече не само е модерно, ами е необратима тенденция

 

От началото на 21 век интересът към вегетарианството и веганството (между които има разлика – едното е отказване от яденето на месо, а другото е пълно отказване от консумация на всички животински продукти и техните производни, вкл. масло, сирене, яйца) силно нарасна.

Като резултат, голям брой страни насърчиха вегетарианството и то по начин, немислим до преди десетилетие.

Основните аргументи, върху които стъпва идеята за веганското хранене, в основата си звучат разумно, като мотивацията за здравето е на първо място. След това се нареждат екологичните негативи, които съпътстват отглеждането на животни, единствено за храна, както и тяхното страдание в условията, в които са поставени.

“Преди десетилетие, вегетарианската и веганската диета бяха разглеждани като нещо екстравагантно и дори рисковано за здравето.

Особено веганите бяха описвани като не особено забавни индивиди, които ядат основно кафяв ориз и пият чай от глухарчета. Сега, да се храниш вегетариански и вегански е абсолютен хит”, коментира Аманда Фрюлих от сайта True Аctivist.

Oсем държави са абсолютните първенци в последните години по отношение на разпространението на вегетарианството. Ето кои са те:

1) Испания

Според статия в The Guardian от 2014-та, Испания е страната, в която все повече хора избират да бъдат вегетарианци и вегани. Ето какво пише изданието:

“Испанците имат репутация на заклети месоядци. Но през последните години, броят на веганските и вегетарианските ресторанти в страната се удвои. Забелязват се ясни тенденции към промяна. Идеята, че ние можем, най-малкото, да се ограничаваме употребата на месо, е изключително разпространена в Испания…”

2) Великобритания

Страната с бързи стъпки се приближава до САЩ, що се отнася до манията по здравословен начин на живот. Към момента един от осем възрастни британци спазва вегетарианска или веганска диета. Цели 12% от населението сега се идентифицира като “вегетарианец” или “веган”, но този процент скача до 20% при възрастовата група между 16 и 24 години.

Това не е всичко: милиони британци също споделят, че употребяват доста по-малко месо от преди, но без да се отказват напълно от него.

3) Швеция

Не само че е страната, в която по-малко от 1% от боклука попада в сметищата, заради успешното предварително рециклиране, но Швеция е и държавата, в която е въведена такса “месо”.

За това не е и изненада, че около 10% от населението се самоопределят като вегани или вегетарианци, като поколението на новото хилядолетие е абсолютен шампион в тази категория. Според изследване, проведено от Animal Rights – Швеция в последните пет години, броят на вегетарианците в страната е нараснал с цели 4%.

 

Най-вегетарианските държави

4) Израел

Според статия, публикувана от The JSpaceNews Израел е абсолтната “веган столица” на света. През последната година броят на веганите е нараснал драстично, като през октомври 2014 година в малката страна е имало около 300 000 вегани – което прави около 4% от населението. Затова и Израел е “веган-столица” без конкуренция в света, с най-много хора като процент от населението, които не ядат никакви животински продукти.

5) Индия

По стародавни традиции в Индия вегетарианството е силно разпространено, но през последната година тенденцията върви все по-нагоре, като индийският град Палитана стана първият изцляо вегетариански град в света, откакто в него влезе в сила забрана за производство и продажба на месо и яйца.

6) Германия

Може и да изглежда шокиращо, че в страната, дала на света вурстовете, сега има над 7 милиона вегетарианци, а търсенето на растителни продукти от ден на ден става все по-голямо.

Дори 200-годишния Октоберфест – най-големият месно-бирен празник може би в цяла Европа, започна да предлага вкусни вегански версии на традиционните наденички.

Освен това Германия е страната, в която беше създадена първата напълно вегетарианска верига супермаркети – Veganz. На всичкото отгоре веригата планира отварянето на още 60 магазина до 2020 година, заради огромното търсене на био и растителни продукти.

 

Най-вегетарианските държави

7) Канада

Според изследване на консуматорските нагласи за 2013-та година, канадците са намалили употребата на месо с почи 10% в сравнение с 2011-та година. Общо намаление на консумацията се отчита за всички категории месни продукти, но най-очевидно е намалението в консумацията на свинско – с 4.5%.

Но не е само това. Според The Huffington Post Canada има сериозно намаление и на консумацията на мляко за 2014-та година. Консумацията на млечни продукти е намаляла с 25% за сметка на растителните заместители, както и на соево и бадемово мляко.

8) САЩ

Страната е сред първенците, що се отнася до опитите да се намали консумацията на месо във връзка с превенция на болести като диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания. Компанията Google дори се опита да купи компания за вегански “чийзбургери” в САЩ.

Други частни инвеститори влагат милиони във вегански начинания, като Бил Гейтс, който е фен на Beyond Meat и Hampton Creek Foods – компании, които пък, от своя страна, привлякоха вниманието на най-богатия бизнесмен в Азия Ли Ка-Шинг и той инвестира в тях 23 милиона долара.

Това не е всичко: според социологическата компания Mintel, цели 36% от американците купуват алтернативни на месото продукти от време на време.

Така че – вегита от всички страни, обединявайте се! Защото вече не сте сами – тенденцията лека полека обхваща целия свят.

 

Статията е публикувана с разрешението на www.webcafe.bg