fbpx

Древни лечебни рецепти (откъс от книгата)

Древни лечебни рецепти

Съвременната фармакология и фармацевтична индустрия дължат първоначалната си поява и съществуване на хилядолетните лечителски традиции и практики, обогатени и развити в условията на научно-техническия и технологичен прогрес в по-модерни времена.

Неписана истина е, че лекарствените средства от растителен и животински произход, както и природните органични и неорганични вещества въздействат много по-силно на хората, които са родени и израснали в техния естествен ареал, хабитат и местонаходища.

Народната или домашната фармакопея, която ви предлагаме като лек за всяка болка, съдържа древни и модерни лечебни рецепти и здравословни препоръки, събирани десетилетия, зрънце по зрънце, с надеждата да ви послужат в трудни моменти, свързани с вашето здраве и оцеляване. Те се основават на мъдрия опит на безброй безименни лечители, познаващи в детайли свойствата на лечебните растения и вещества и тяхното действие върху организма. Изпитани са от поколения българи, но ви молим да внимавате много при подбора и приложението им, като изхождате от признаците, симптомите и усещанията, които имате в конкретното състояние на здравословен дефицит. Някои от рецептите могат да ви се сторят остарели и, меко казано, странни, но в случая имате избор. Особено важна е вътрешната убеденост, която храните, когато пристъпвате към изпълнението на съответната рецепта, за да помогнете на себе си или на своите близки. Вярата и желанието да се излекувате са особено важни за успеха на всяко лечение. Стриктно спазвайте правилата, за да не изпитате обратния ефект! Нали знаете – разликата между лекарството и отровата е в дозата, както и в трезвата преценка и зоната на комфорт. И никога не пренебрегвайте лекарските препоръки и предписаното ви официално медицинско лечение! Лечебните рецепти, които вече са на ваше разположение, могат да ви бъдат не само полезни, но и чудесно допълнение към него.
За улеснение на читателите видовете болести и здравословни проблеми са подредени по азбучен ред и са придружени от серия лечебни рецепти както за първа помощ, така и за сезонни заболявания, травми и хронични страдания.

„Бабини илачи!“, биха възкликнали някои, но нима повечето от нас не кътат в сърцето си спомена за една любеща баба, която неведнъж е излекувала с вълшебната си аптечка болното ни гърло, ухапване от разлютена пчела или ожулени колена?

Е, едва ли бихме излекували куцо, кьораво и сакато, както се казва, но бихме помогнали и на тях в определени ситуации. Така че смело напред и успех!

 

АЛЕРГИЯ

 • Нарязват се наситно 150 г коприва, 80 г горчивка и 100 г глухарче. 3 с. л. от сместа се заливат с 1 л вряла вода и се варят 2 минути. Отварата се прецежда и се пие по 1 ч. л. 3 пъти на ден.
 • 3–4 листа от бъзак се варят в 500 мл вода в продължение на 5 минути. След като отварата изстине, се прецежда. Пие се по 1 ч. ч. 3 пъти на ден. Продължителността на лечението не трябва да бъде повече от 1 седмица. При необходимост се прави почивка от 1 месец и след това рецептата се повтаря. За трети прием почивката трябва да е 1 година.
 • Препоръчва се при петна (плаки) по кожата вследствие на алергия петната да се мажат с прясно изцеден сок от магданоз.
 • Смесват се равни количества прясно изцеден сок от кромид лук и винен оцет. Многопластова марля, напоена с течността, се поставя за 15 минути върху петната. След това кожата се измива с вода и се подсушава. Прави се 2 пъти на ден – сутрин и вечер.

 

АЛЕРГИЯ (БАКТЕРИАЛНА)

 • Смесват се 150 г стръкове камшик, по 80 г стръкове хвощ и бяло подъбиче и 30 г дилянка. 2 с. л. от сместа се заливат с 400 мл вряла вода и се оставят да киснат 2 часа. Настойката се пие по 100 мл 4 пъти на ден преди ядене в продължение на 3 месеца.
 • Смесват се по 1 к. л. медицинска сяра за пиене и пчелен мед и се изяждат наведнъж. Лечението продължава 5 поредни дни.
 • Смесват се по 1 с. л. овес, тетра, листа от дюля, цвят и плод от глог и се варят в 1 л вода 10 минути. Отварата се пие по 75 мл 3 пъти на ден преди ядене в продължение на 15 дни.

 

 

АЛЕРГИЯ (ПОЛЕНОВА)

 • Смесват се по 50 г листа и цвят от босилек, листа от глог и живовляк, листа от леска и подбел и цвят и листа от коприва. 2 с. л. от сместа се запарват с 500 мл вряла вода и се варят в захлупен съд 10 минути. Отварата изстива и се прецежда. Пие се по 1 в. ч. 3 пъти на ден преди ядене, подсладена с пчелен мед и прясно изцеден лимонов сок на вкус.
 • Смесват се по 50 г цвят от бял равнец, листа и цвят от жълт кантарион, листа от конусообразна топола, пача трева, полски хвощ и градински чай (салвия). 2 с. л. от сместа се запарват с 500 мл вряла вода. Запарката изстива и се прецежда. Пие се по 80 мл 3 пъти на ден след ядене.
 • Смесват се по 50 г листа и цвят от босилек, цвят от бял равнец, листа от живовляк, подбел, конусообразна топола и седефче и цвят и листа от градински чай (салвия). Към 3 с. л. от сместа се добавят 1 с. л. леко запечено ленено семе и 2 с. л. пчелен мед, заливат се с 600 мл вряла вода и се варят 10 минути. Отварата изстива и се прецежда. Пие се по 1 в. ч. 3 пъти на ден преди ядене.
 • Препоръчва се при хрема и кихане във всяка ноздра да се капват по 1–2 капки бадемово масло.
 • Препоръчва се по веднъж на ден да се изяжда 1 равна к. л. медицинска сяра за пиене, смесена с 1 с. л. пчелен мед. Лечението продължава 5 поредни дни.
 • Шепа листа от слез се варят в 500 мл вода 10 минути. Отварата се охлажда до поносимост и лицето се измива с нея. Взема се клечка за уши, потопява се в отварата и се промива носа.
 • Кипват се 10 с. л. винен оцет с 1 с. л. розмарин. С течността се намазва цялото тяло.

 

 

Древни лечебни рецептиОткъс от книгата: „Древни лечебни рецепти“

Съставител: Галина Каменова

Книгата може да поръчате от тук >>

 

Статията се публикува с разрешението и съдействието на ИК „Бард“.

 

 

 

 

 

.

.

.

.