fbpx

Храната като лекарство – от Георги Жеков

Храната като лекарство - от Георги Жеков

„Нека храната бъде вашето лекарство, а лекарството – ваша храна.“ – Хипократ

През последните двайсет и повече години в живота на хората по целия свят навлязоха различни по вид диети. Палеодиети, аткинсови диети, вегетариански диети, вегански диети, суровоядски диети, фрутариански диети и т.н. Една дълга, будеща недоумение поредица, която повече обърква, отколкото насочва човек в посока, която да му помогне да намери правилния начин на живот и в частност на хранене. Не случайно споменавам думата „живот“, тъй като „диета“ идва от старогръцки език и означава буквално „начин на живот“. От това вече може би разбирате, че всичко, за което се говори на страниците на тази книга, се превръща в даден момент именно в начин, по който да живеете, и който да ви доставя радост, неограничена енергия и вдъхновение. Последните три бихте могли да си осигурите тогава, когато всеки един от вас осъзнае ясно от какво се нуждае и предприеме необходимите действия, за да го постигне. Няма как да се появи някой или нещо, което да направи тази особено важна стъпка вместо вас. Затова и точно тук е необходимо да кажа, че най-доброто, което можете да направите за себе си, преди да започнете да прилагате някои от съветите и информацията в тази книга, е да осъзнаете защо всъщност го правите. Да, това стои в основата на всичко останало, което в даден момент ще се превърне в начин на живот. Може би искате да разполагате с повече енергия, която да споделяте с близките си хора, или да имате физическата възможност да практикувате любимия си спорт на все по-високо ниво? Може би искате да имате ментална яснота, която да ви помага бързо да вземате важни решения, които от своя страна да ви дърпат напред в професионалното ви израстване? Или просто желаете да се чувствате добре в собственото си тяло. На тези, както и на много други въпроси, които неминуемо ще възникнат в ума ви, можете да отговорите единствено и само вие. Но стимулът, който тези отговори ще ви дадат, със сигурност ще бъде основата, върху която да стъпите, когато стане въпрос за промяна на някои от дълбоко заложените у вас нездравословни навици – независимо дали са свързани с начина ви на хранене или с отношенията ви с хората. Задължително е да имате мотив и ясна цел, които да ви тласкат напред. Без тях трудно бихте могли да съберете необходимата сила и желание за установяване на новия модел на съществуване, който да ви изпрати в едно съвсем ново измерение, изпълнено с благодарност за всеки изживян миг.

Когато преди повече от шест години започвах да работя сериозно върху собственото си физическо и ментално здраве, увредено от тежкия инцидент, който бях преживял, една от основните ми цели беше да мога отново да вървя, да тичам и да катеря скалисти върхове. Тази мисъл ме зареждаше с толкова мощна енергия, че излизах в планината и вървях с изопнат десен крак в продължение на часове, единствено и само за да мога да усетя движението на тялото си, независимо че не можех да свивам коляното си. Успях да направя първия си спринт шест години след това. Толкова време ми отне, за да възстановя напълно крака си. Но мога да ви кажа с чисто сърце, че всеки един миг по пътя си заслужаваше. Всяка една минута, прекарана в планината или в залата за катерене, всеки един ден, който минаваше, сам по себе си беше една малка победа за мен. Такива малки победи ще имате и вие, без значение дали сте решили да свалите няколко излишни килограма или да се излекувате от неприятна, помрачаваща ежедневието ви болест. Независимо каква е причината за това да се обърнете към самите себе си и да използвате информацията, която ви поднасям, победите, които ще извоювате, ще бъдат лично ваши. Да, повече от чудесно би било да имате до себе си хора, които да вървят по този път с вас. Но ако те не са много, продължавайте смело напред и ще видите, че ще стават все повече. Вселената дава своята благодат на смелите, които вървят напред със силата и устремеността на своя дух и воля. Сигурен съм, че всеки един от вас е способен да извърви своя собствен път по подобен начин.

Но каква да бъде диетата, чрез която да се достигне до желаните нива на физическо и ментално здраве и баланс? Каква е храната, която ще ви помогне да направите това? Отговорът е толкова прост, че повечето хора не само не го проумяват, но и изобщо не смятат за нужно да се опитват да го подлагат на обсъждане, а какво остава за приемането му.

Каквото и да се коментира в книгите, които сте чели досега, каквото и да е било дискутирано в статиите, на които сте попадали, то най-вероятно е било коренно различно от това, което ще ви кажа сега. А то е, че единствената и най-добра диета за всеки човек, който има желание да бъде здрав на всяко ниво на съществуване, е растителната, съставена от колкото се може повече пресни, непреработени храни, плодове, зеленчуци, бобови и житни култури, ядки и семена. Основна част от тези храни заемат зеленолистните растения, които имат особено полезната функция да ни снабдяват с почти всички най-важни елементи, от които имат нужда физическите ни тела.

Сигурен съм, че много хора веднага ще ме попитат как мога да бъда толкова категоричен по този въпрос. Веднага ще ви отговоря, че тази моя сигурност се корени не само в личния ми опит, но и в проследяването на информация, събирана години наред и поместена на страниците на множество фундаментални трудове, които тепърва ще променят начина, по който хората възприемат храненето и връзката му с дълготрайното здраве на човека.

Би било жалко да пренебрегнем изследванията и получените резултати, които ясно показват по какъв начин ни влияят различните животински храни в дългосрочен план.

На дневен ред за много хора стои въпросът дали човек се нуждае или не от животински продукти, и по-специално от месо и мляко. На тази тема през последните години са се разразили хиляди спорове, които до този момент оставаха неразрешени, тъй като липсваха основни аргументи, които с течение на времето да докажат, че едната или другата страна има право.

С излизането на фундаменталния труд на д-р Колин Кембъл и неговия син д-р Томас Кембъл „Китайското проучване“ голяма част от привържениците на палеодиетата, включваща нисковъглехидратни растителни храни, високи количества животински протеини и мазнини, сериозно се замислиха. Изследването, проведено от д-р Кембъл, доказва ясно, че основната причина за някои от най-разпространените болести, свързани със сърдечносъдовата система на човека, рака, диабета и затлъстяването, е пряко следствие от употребата на животински продукти, и най-вече на млечни протеини и месо. Книгата на д-р Кембъл до момента е попаднала в ръцете на повече от един милион души и това изобщо не е случайно. Хората, които до този момент се съмняваха в доводите на едната или другата страна, се сдобиха с наистина качествен, проверен доказателствен материал, който не може да бъде пренебрегнат с лека ръка.

От друга страна, някои от най-простите експерименти, направени с лабораторни мишки, доказват същото. Когато малките животинчета се подлагат на диета, висока на протеини, и то животински, те нямат същата сила и издръжливост, както когато са подложени на нископротеинова растителна диета. Огромна част от научните експерименти се правят с мишки, тъй като тяхното ДНК не е кой знае колко по-различно от човешкото. Далеч съм от мисълта изобщо да спекулирам с подобни опити, тъй като съм наясно, че ние, хората, сме мислещи същества, които могат да се доверят на собствените си усещания и вътрешна връзка с тялото, за да стигнем до тези изводи. Но е факт, че все още много от нас имат нужда от подобен доказателствен материал, за да се обърнат към един малко по-различен начин на живот.

В друг експеримент са били наблюдавани три различни групи мишки, като едната е била подложена на хранителен режим, богат на въглехидрати и беден на протеини, втората е била подложена на т.нар. „западна“ диета, включваща големи количества мазнини и холестерол, а третата е била захранвана с ниско процентно съдържание на въглехидрати и както при „западната“ диета, с високо съдържание на мазнини и холестерол, но този път и с високо количество протеини.

Изследването показало, че мишките от последната група покачили теглото си най-малко, имали ниски нива на глюкоза в кръвта и холестеролът им е бил подобен на този при „западната диета“. Това, което установили учените обаче, е, че след дванайсет седмици на тази диета, аортите на тези мишки (главният кръвоносен съд, през който минава основното количество кръв от сърцето към цялото тяло) са имали уталожена по стените си плака с 200% повече, отколкото при тези, подложени на „западната“ диета! С други думи, възможността за правилната циркулация на кръвта е намаляла драстично, а оттам и производството на нови клетки, които да заменят загиващите стари в процеса на самовъзстановяване на организма. Може би вече разбирате какъв е ефектът при хората, които се подлагат на диети от подобен характер? Всъщност е доказано с още няколкостотин сериозни изследвания, че последната диета води до развитието на различни по вид ракови заболявания, освен сериозното увреждане на сърдечносъдовата система.

Д-р Кембъл и неговият екип правят изумяващо откритие. Учените инжектират различни групи плъхове с високи дози афлатоксини (афлатоксините са най-силните чернодробни канцерогени, открити в днешно време), след което подлагат първата група на диета, състояща се от 20% протеини (в случая млечен казеин), а втората група на диета с 5% протеини. Те установяват, че всички мишки от първата група развиват рак на черния дроб, докато във втората група се наблюдава нормално тегло, издръжливост, високи нива на енергията и необикновено за гризачите дълголетие. За да изключат възможността резултатите да са следствие единствено на количествата протеин, екипът прави експеримент с 20% протеини в храната, но този път на растителна основа. От рак няма и следа. Това определено не поставя млякото и неговите производни в добра светлина, не мислите ли? Всъщност точно обратното. Самият експеримент, както и много други, направени от екипа на д-р Кембъл, доказват, че всъщност канцерогенните заболявания се регулират успешно чрез ограничаване на приема на животински белтъци. Това е революционен, научно доказан факт.

Друга основателна причина да не използваме прясно мляко е тази, че то съдържа в себе си изключително високи нива на хормона естроген. Това е женски полов хормон, който, особено при жените, повлиява на организма така, че той започва да произвежда ракови клетки и най-често води до развитието на рак на гърдата. При мъжете изследванията показват, че връзката между рака на черния дроб и простатата и млякото е по-силна, отколкото тази между тютюнопушенето и ракът на белите дробове! Този факт може да ни стъписа, но е подплатен със сериозни научни доказателства. Когато говорим за доказателства и наука, е задължително да спомена, че едно от най-дългите изследвания в областта на храненето изобщо, е траяло в продължение на повече от трийсет години и е проследило живота в адвентистка комуна, в която всъщност се оказва, че живеят едни от най-дълголетните и здрави хора в света. Това, с което са известни адвентистите, е, че много малка част от тях употребяват животински продукти, а повечето са вегани, които като цяло наблягат на хранителни комбинации, включващи изброените в тази книга растителни храни.

Във връзка с първия експеримент, свързан с мишките, веднага ще призная, че моят опит във времето е много подобен на него. В момента, в който изключих животинските продукти от менюто си, тялото ми претърпя трансформация, която дотогава не мислех, че е възможна. Съвсем естествено свалих излишните килограми, и не само че в момента се чувствам много по-силен физически, но и издръжливостта ми се е повишила неимоверно. Последното доказвам сам на себе си редовно чрез постоянните маратони, различни физически упражнения, плуване, планински преходи и катерене, които като цяло са мероприятия, изискващи сериозна физическа подготовка и наистина ясна представа за това от какво точно се нуждае тялото, за да може да бъде в добра форма. А определено съм имал и периоди, в които не съм приемал достатъчни количества растителни храни и съвсем естествено обратната връзка с тялото ми не е била толкова положителна.

Ето и няколко прости факта за растителните храни, които всеки може да осмисли, без да има кой знае каква подготовка по темата:

 • В нито една растителна храна не се съдържа холестерол.
 • В растителните храни се съдържат преди всичко ненаситени мазнини.
 • В растителните храни се съдържат малки количества мазнини, с изключение на ядките и семената.
 • В нито една растителна храна не се съдържа чиста мазнина без фибри, множество витамини и минерали.
 • В нито една растителна храна не се съдържа чист протеин без фибри, множество витамини и минерали.
 • В растителните храни обикновено се съдържат въглехидрати, протеини, мазнини, витамини, минерали и вода в определено съотношение, а не концентрация на един-единствен елемент.
 • Растителната храна може да бъде наш основен източник на енергия, а дивите растения и билките ни дават огромно разнообразие от витамини и минерали, защитаващи имунната ни система и предпазващи от болести.

 

Не точно така стоят нещата при животинските храни, които се „славят“ със следните качества:

 • Месото, яйцата и млечните продукти съдържат холестерол.
 • Всички тези храни съдържат наситени мазнини.
 • Заради комбинацията от холестерол и наситени мазнини тези храни запушват коронарните артерии и увеличават риска от инфаркт.
 • Във всеки грам животинска храна се съдържа повече холестерол и наситени мазнини, отколкото ненаситени мазнини от грам растителна храна.
 • Мазнините в животинските храни идват без фибри.
 • Протеините в животинските храни идват без фибри.
 • Животинските храни снабдяват човека само с няколко определени елемента, които са концентрирани в много големи дози.
 • Месото не ни дава почти никакви въглехидрати, които са основното гориво за човешките клетки.
 • Животинските храни не предлагат особено голямо разнообразие от витамини и минерали, защитаващи имунната ни система.

 

През 2009 г. първата по рода си, най-голяма и авторитетна Американска академия по нутриционистика и диететика споделя следното: „Позицията ни е, че една правилно планирана вегетарианска или веганска диета, е здравословна, нутриционно адекватна и може да допринесе за здравето на човека, като го предпазва от различни по вид болести. Добре съставените вегетариански и вегански диети са подходящи за индивидите във всеки един от циклите на живота, включително по време на бременност, кърмене, ранно детство, детство, зрялост, както и за атлети“.

Ако реша да продължа в този дух, бих могъл да ви представя още стотици сериозни доказателства за това защо би било добре да се храните по този начин. Но дали едно доказателство повече или по-малко би ви помогнало да се убедите сами в ползите и резултатите, които бихте постигнали? Надали. Не поради нещо друго, а защото докато не видите и не усетите промяната, след като е започнала да се случва, няма и как да приемете, че е възможна. А тя не само че е възможна, но и обикновено надхвърля представите на хората за това как биха могли да се чувстват, ако решат да опитат. Убеден съм, че ще надхвърлят и вашите представи така, както надхвърлиха моите.

 

Липсващите елементи на здравето - Георги ЖековОткъс от книгата: „Липсващите елементи на здравето“

Автор: Георги Жеков

Книгата може да поръчате от тук >>

Статията се публикува с разрешението и съдействието на ИК „Бард“.

 

 

 

 

.

.

.