fbpx

Кои храни пазят зрението? Може ли с диета да се избегнат очила, перде, макулна дегенерация, глаукома? – от д-р Гайдурков

Кои храни пазят зрението? Може ли с диета да се избегнат очила, перде, макулна дегенерация, глаукома? - от д-р Гайдурков

Здравето винаги представлява интегрален феномен. Всеки отделен орган може да функционира правилно само при правилното функциониране на всички останали. От друга страна, една и съща кръв циркулира и снабдява с енергия за работа и материя за изграждане всички органи. Качеството на това, с което се храним, е и качество на това, което буквално плува в нашата кръв и достига до всички части на тялото, без изключение. В този смисъл доброто зрение може да бъде единствено резултат от баланс в целия организъм. Този баланс се осъществява от два основни фактора. Първият е пълноценното снабдяване с всички необходими вещества, а вторият – ефективното и своевременно изнасяне на всички отпадъчни вещества. От дидактична гледна точка все пак можем да очертаем няколко таргета, насочени по-специално към очното здраве.

Тъй като зрителният анализатор включва изключително разнородни по състав тъкани, в това число и мозъчна тъкан, на първо място е необходимо да осигурим максималното разнообразие от хранителни вещества. Най-широкият спектър от нутриенти, при това в активната и неподправена, синергично действаща форма, се съдържа в суровите, технологично непреработени растителни и животински продукти. Поне две трети от дневния хранителен прием следва да присъства в този интегрален, неподражаемо “сглобен” от природата вид. От плодовете, особено препоръчителни са пигмент-съдържащите, богати на антоцианини: боровинки, къпини, касис, арония, дозирано количество бъзак, както и съдържащите особено полезната за ретината съставка – лутеин: пъпеш, праскова, киви, манго. От зеленчуците челно място заемат морковите, богати на бета каротин (провитамин А), който за разлика от витамин А няма опасност да причини токсичност. Освен като салата, за да осигурим по-голямо количество, морковите е желателно да се приемат и като фреш-сок – поне 500 мл. дневно. Не бива да пропускаме също червеното цвекло и целината. Специално място заема зеленолистното (хлорофилно) смути, съставено от спанак и по възможност по-широк спектър ядливи зелени растения. Много от тях са богати на особено важния за окото зеаксантин. Заедно с лутеина, зеаксантинът формира емблематичният “тандем” биопигменти необходими за окото, които се натрупват в ретината, като по този начин отразяват увреждащите ултравиолетови лъчи и предпазват от макулна дегенерация. На следващо място можем да поставим суровите ядки и сред тях по-специално: орехи, тиквено семе, сусам, шам-фъстък, бадем, лющено конопено семе.

Някои хранителни вещества се набавят само от животински продукти. На първо място за зрението можем да посочим суровият яйчен жълтък. Задължително преди употреба се измива щателно черупката с детергент. При необходимост могат да се приемат 3 и повече кокоши жълтъка дневно. Високото холестеролно съдържание в случая е предимство – увеличава липопротеините с висока плътност, изключително необходими за изграждане на клетъчните мембрани на ретината, която представлява мозък, изнесен напред. Богат е и на изтъкнатия вече лутеин.

От термично обработените храни е препоръчителна редовната консумация на бобени варива, богати на особено необходимия цинк: нахут, леща, грах, боб.

Важно е също така да кажем и кои храни следва да избягваме при очни проблеми и заболявания. Това са глутен-съдържащите зърнени варива, особено под формата на хляб, включително и пълнозърнест. Особено нежелателни са добавената сол, която и да е тя (в суровите храни има достатъчен комплекс от разнородни и в усвоимо, колоидно състояние соли), екстрахираните (изолирани) мазнини, включително зехтинът, термично обработените животински продукти, и преди всичко технологично обработените храни – консерви, колбаси, полуфабрикати, храни тип “джънк-фуудс” – чипс, солети, кубети и т.н.

Въпреки че някои очни заболявания имат наследствен характер (напр. в голямата си част астигматизмът), здравословният стил на хранене още от най-ранно детство, може да профилактира много зрителни нарушения. А едно от най-коварните очни заболявания – глаукомата се повлиява изключително благоприятно при подходящ хранителен режим.

 

Д-р Гайдурков, georgigaydurkov.wordpress.com