fbpx

Варене на бобови и зърнени храни

Еко-искам: Варене на бобови и зърнени храни

Процесът на варене е широко използван от съвременното общество. Варенето има редица предимства пред други методи на преработване на хранителни продукти. Ще разгледаме  достъпен  метод, който да оптимизират варенето от екологична гледна точка.

Методът представлява предварително накисване на бобовите или зърнените храни. За пример: предварително накиснатия нахут се сварява много по-бързо в сравнение с този, който не е предварително накиснат.

Накисване (покълване) на нахут:

Вземете суров нахут, изчистете го, измийте го и го поставете в стъкен буркан – нека нахута да заема до 1/3 от обема на буркана. Напълнете буркана със студена вода и изчакайте около 12-16 часа. След това изхвърлете водата и промийте нахута. Готово от тук нантатък може да ползвате нахута за готвене. Важно е преди да го използвате за готвене да го промиете под течаща студена вода.

Какви са ползите от предварителното покълване на нахута:

  1. Увеличава се хранителната стойност. Известно е, че покълналите семена съдържат в пъти повече витамини, ензими и хранителни вещества спрямо непокълналите семена.
  2. Инхибиторите (консервиращите вещества в семето) се освобождават във водата, което прави храносмилането и усвояването по-лесно.
  3. Времето за варене значително се намалява.
  4. Съдържанието на полезни хранителни вещества е по-високо, поради намаленото време на варене.
  5. Количеството на консумираната енергия за варене намалява.

Този метод е приложим и за други варива. Усвояването и практикуването му имат положителен ефект върху: храносмилането, времето необходимо за варене и консумацията на енергия за приготвяне.

В случай, че водата за накисване и проплакване се събира и с нея се поливат цветята или други растения още повече допринасят добрини от прилагането му.

 


Калоян Гичев, 16 март 2012 г., София.