fbpx

Биодинамична характеристика на месец Февруари 2016 г.

Биодинамична характеристика на месец Февруари 2016 г.

Новата земеделска година започва отново и вече имаме първият месечен Лунен календар като помощник с препоръки за работата ни в градината.

Какви са прогнозите за месец февруари според положението на планетите и слънцето в зодиакалния пояс. Много променливо време със силен вятър и сняг в планинските райони. От 4 до 10 също с промени, но ще има и няколко хубави за сезона дни. Около 10 отново ще захладнее последователно със силен северен вятър към 12 и 13. След преминаване на слънцето в съзвездие Водолей повече светлина и малко топлина от Юпитер, който целия месец е пред Лъв очакваме нормализиране на времето, но естествено зимно според сезона. В края предвиждаме валежи от сняг особено в планинските райони.

Независимо от променливото време ние си имаме задачи, за които всеки хубав ден и час ни е добре дошъл. На първо място след ритуала по зарязването на Св. Трифон резитба на лозите и овощните дръвчета. Ако сме си помогнали с лятната резитба сега няма да ни е толкова трудно. Точното време – Низходяща Луна в топлинни светлинни дни следва пръскане и мазане на стъблата с пастата на Мария Тун. Трябва с тези дейности да приключим в началото на март. Дейностите изискват положителна температура.

През месеца започваме и засаждането на овощни дръвчета и лозички. Точното време е същото, но започваме след 17 февруари.  Ще успеем защото можем да  го правим и през март. Технологията вече ви е позната от миналите календари, но за да  е още по-успешна работата би трябвало да сме изкопали дупките още през есента.

Дните на Възходяща Луна използваме за засаждане на семената на ранните зеленчуци и тези, които имат по-дълъг период за  развитието им на разсадите. Препоръчвам да ползваме само произведени собствени семена или от лицензирани магазини. Подходящо е времето от 5 до 17 февруари, без неблагоприятните дни отбелязани с пунктирана линия. Понеже дните са малко ще ги отбележим последователно и с часове – започваме с 5 – целия ден,  6 – най-добрият ден за месеца от 9 часа до последните 24 часа, 10 – до 14 часа /от 3ч. до 14 ч. е със силен плоден импулс/ и 13 – от 13 до 16 часа.

Достатъчно време имаме и за работа с компостната купчина – 11 дни, но понеже задачите са много е добре да успеем в най- добрите: 1 и 28 да използваме готовия ни от миналата година компост.

Смятам че е нужно пояснение и за новия вид на Календара особено за тези, които ще работят по него за първи път. Искаме да ви покажем пътя  на Луната пред зодиакалните знаци, както и в Астрологията и действителния път пред зодиакалните съзвездия. На календара се виждат срещи между знаци и съзвездия – те са отбелязани в средната тясна графа в бяло поле с букви от френската азбука. Тези букви са постояни и се отнасят до различна дейностна хората – коя, кога да се  провежда. За нас и за растенията най-важни са съвпадните дни между знаци  и съзвездия от един вид. Всички знаци и съзвездия имат съвпади в различно време от минути до часове. Единствено Везните никога нямат съвпад. Това е естествено, защото според астролозите знакът е с дължина до 30 градуса, а астрономичезкото съзвездие е най-късото – само 18 градуса и винаги има разминаване.
Примери от календара – с малката буква  а – в средната бяла ивица с дължина от 3ч. на 5 до 5 ч. на 7 е срещата между знака на Козирог и съзвездието Стрелец. Съвпадът на знак и съзвездие  Козирог  и съзвездието Стрелец е хоризонталната ивици с буквата – в, която съединява кафявите колони на знака и съзвездието. Съвпада на Козирога е от 5,00 до 7, 00 на 7 февруари.

Защо това е толкова важно – когато има съвпад импулсите са мого силни, това е най-доброто време за определена дейност. В посочения случай имаме 2 часа засилен земен импулс и Възходяща Луна. Ако спазим точното време за сейтба на кореноплодни ще отгледаме напр. най-добрите репички. Така е за всички останали съвпади. Да ги отбележим – с a-Водолей- 6,30 ч., f за Риби-14 ч. Н за Овена – 1,30, J  за Телец – 11,30, L за Близнаци – 1,30, О за Рак – 5,20 ч., g за Лъв – 22,30 /най- дълъг/, W за Скорпион – 6 ч., S за Дева 14 ч. и Y за Стрелец – 3 ч.

Това е за начало всичко. Останалото ще изясняваме постепенно. Тези от вас, които имат календара на Мария Тун да четат внимателно текстовете в началото и края и да анализират старателно месечните бланки и бележките в дясно. За проблеми пишете на електронната поща.

Пожелавам  на всички успешен старт за новата земеделска година!

 

Чичо Митко (Димитър Стоянов)